ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Τσακαλώτος παραδέχεται πρώτη φορά: Ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε το 2015
ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Δύο σφάλματα στρατηγικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας ενώπιον φοιτητών στο Παρίσι και είναι ίσως η πρώτη φορά που πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης χρησιμοποιεί τη λέξη «ήττα» για να περιγράψει το τι έγινε σε εκείνο το πρώτο εξάμηνο του 2015.
«Πιστεύαμε ότι η Γερμανία θα ήταν δεκτική στην ελάφρυνση του Χρέους» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά από τις εκλογές του 2015 πίστευε ότι η Γερμανία λόγω του «κουρέματος» Χρέους που πήρε μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα άναβε το πράσινο φως και στο αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Η απειλή για Grexit εξυπηρετούσε τον Σόιμπλε»
«Νικηθήκαμε», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η τότε κυβέρνηση συμβιβάστηκε με την υπόσχεση ότι θα λάβει συμφωνία για το Χρέος στο τέλος του νέου προγράμματος.
«Ήμαστε πιο αδύναμοι απ’ ό,τι πιστεύαμε» απάντησε σε ερώτηση για τα σφάλματα στρατηγικής και παραδέχθηκε ότι ενώ η τότε κυβέρνηση πίστευε ότι ασκούσε πίεση στους Ευρωπαίους απειλώντας με αποχώρηση από το Ευρώ, στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε το σχέδιο του Β. Σόιμπλε, που έσπευσε να χαρακτηρίσει λάθος, αφού τελικά θα προκαλούσε ντόμινο επιπτώσεων στην Πορτογαλία, στην Ιταλία κ.λ.π.
Ο Ε. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε, μάλιστα, με διπλωματικό τρόπο τον Γ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο όποιος κι αν ήταν υπουργός, καθώς ήταν πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητές μας»
Ως δεύτερο λάθος στρατηγικής ο Ε. Τσακαλώτος ανέφερε την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της τότε κυβέρνησης στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Με φόντο τις απίστευτες προβλέψεις τότε στελεχών για… πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ από την παραοικονομία, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υπερέβαλε στο πόσο εύκολα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Αξιζε να κάνουμε «ναι» το «όχι» του δημοψηφίσματος
Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί ο Ε. Τσακαλώτος και για το περιβόητο δημοψήφισμα του 2015 και συγκεκριμένα το πώς το «Όχι» έγινε «Ναι». «Άξιζε; Ναι. Πήγε καλύτερα απ’ ό,τι πίστευα» απάντησε, για να αναπτύξει στη συνέχεια ένα σκεπτικό, όπου παραλληλίζοντας την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης και πώς τελικά επηρέασε αυτή όλα τα αριστερά κόμματα, εκτίμησε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηττηθεί το 2015 (εννοώντας προφανώς αν έπεφτε από την κυβέρνηση), θα ήταν ήττα για όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά.
Η ομιλία του Ε. Τσακαλώτου είχε ως επίκεντρο την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η βασική του στόχευση ήταν ότι θα πρέπει να απαντηθούν με αποτελεσματικό και πειστικό τρόπο όλα τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, το έλλειμμα Δημοκρατίας και την «ταυτότητα» της Ευρώπης, παρατηρώντας ότι είναι η πρώτη φορά που η νέα γενιά βιώνει χειρότερες συνθήκες από την προηγούμενη.
Για το υπερπλεόνασμα
Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ε. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μοιραστεί το υπερπλεόνασμα σε μειώσεις φόρων και επιδόματα, καθώς, όπως σημείωσε, αν γίνονταν μόνο μειώσεις φόρων, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό, αφού θα αυξάνονταν οι ανισότητες. Για το υψηλό Χρέος, παρατήρησε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει σοβαρή τα επόμενα χρόνια, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυξάνοντας τον παρανομαστή, δηλαδή το ΑΕΠ.
Εκλεισε, όμως, το μάτι στη συζήτηση περί ομογενοποίησης του Χρέους στην Ευρώπη, παρατηρώντας ότι δεν είναι βιώσιμο για την Ευρώπη να υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα Χρέους στα κράτη- μέλη, που τελικά οδηγούν σε πολύ υψηλότερα επιτόκια.
- ΕΛΛΑΔΑ | 28.12.2025 | 11:58
Γιώργος Μπότας: Τι απαντά ο αγρότης για τη δέσμευση των λογαριασμών του και το πόρισμα για τα 17 χωράφια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.12.2025 | 11:20
Κυριακάτικη κινητοποίηση στα διόδια αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο του Ε65 - ΛΑΡΙΣΑ | 28.12.2025 | 11:14
Μ. Χαρακόπουλος: Η αντιπολίτευση να προσέλθει στη διακομματική για τα αγροτικά - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 11:11
Χριστουγεννιάτικη αστροβραδιά στο «Καφέ της Επιστήμης της Περιφέρειας Θεσσαλίας» στην Καλαμπάκα - ΒΟΛΟΣ | 28.12.2025 | 11:09
Θλίψη για τον θάνατο 67χρονου Βολιώτη - ΒΟΛΟΣ | 28.12.2025 | 11:06
Θλίψη στον Βόλο: 63χρονος γνωστός επαγγελματίας έφυγε από την ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 11:02
Η Γιορτή Τσιγαρίδας στο Βροντερό- Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βροντερού - ΛΑΡΙΣΑ | 28.12.2025 | 10:39
Πλακιάς: Κατέθεσε νέα μήνυση για υπερτιμολογήσεις στο «μπάζωμα» στα Τέμπη
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 12:03
Τραγωδία στη Λάρισα: 53χρονος βρέθηκε νεκρός στην πυλωτή πολυκατοικίας νωρίς το πρωί - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.12.2025 | 16:44
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου εξισωτική αποζημίωση στα 216 εκατ. ευρώ, ανά 15νθήμερο πίστωση για διορθώσεις monitoring - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.12.2025 | 12:31
Τραγωδία στα Βαρδούσια: Τους καταπλάκωσε χιονοστιβάδα, βρέθηκαν σχεδόν αγκαλιασμένοι- θρήνος στα Τρίκαλα για τη Θ. Καπλάνη - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 13:20
Τραυματίστηκε κοπέλα από καραμπόλα 4 οχημάτων στην παλιά Βόλου στο ύψος της Χάλκης - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 12:12
Λάρισα: Τραυμάτισε δύο άτομα με μαχαίρι και γροθιές και είχε κοκαΐνη στα… απόκρυφα! - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 14:46
Μπλόκο Νίκαιας: έκλεισαν την αερογέφυρα, αύριο στα διόδια Μακρυχωρίου, παραμονή πρωτοχρονιάς στη Λάρισα με τρακτερ (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.12.2025 | 18:19
Φάνης Τακούδης: Hλιοφάνεια μέχρι τέλος του χρόνου στη Θεσσαλία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.12.2025 | 22:34
Διάσπαση αγροτών: «Παράθυρο» διαλόγου με την κυβέρνηση από 18 μπλόκα -Αντιδρά η Νίκαια










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed