ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Τσακαλώτος παραδέχεται πρώτη φορά: Ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε το 2015
ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Δύο σφάλματα στρατηγικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας ενώπιον φοιτητών στο Παρίσι και είναι ίσως η πρώτη φορά που πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης χρησιμοποιεί τη λέξη «ήττα» για να περιγράψει το τι έγινε σε εκείνο το πρώτο εξάμηνο του 2015.
«Πιστεύαμε ότι η Γερμανία θα ήταν δεκτική στην ελάφρυνση του Χρέους» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά από τις εκλογές του 2015 πίστευε ότι η Γερμανία λόγω του «κουρέματος» Χρέους που πήρε μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα άναβε το πράσινο φως και στο αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Η απειλή για Grexit εξυπηρετούσε τον Σόιμπλε»
«Νικηθήκαμε», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η τότε κυβέρνηση συμβιβάστηκε με την υπόσχεση ότι θα λάβει συμφωνία για το Χρέος στο τέλος του νέου προγράμματος.
«Ήμαστε πιο αδύναμοι απ’ ό,τι πιστεύαμε» απάντησε σε ερώτηση για τα σφάλματα στρατηγικής και παραδέχθηκε ότι ενώ η τότε κυβέρνηση πίστευε ότι ασκούσε πίεση στους Ευρωπαίους απειλώντας με αποχώρηση από το Ευρώ, στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε το σχέδιο του Β. Σόιμπλε, που έσπευσε να χαρακτηρίσει λάθος, αφού τελικά θα προκαλούσε ντόμινο επιπτώσεων στην Πορτογαλία, στην Ιταλία κ.λ.π.
Ο Ε. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε, μάλιστα, με διπλωματικό τρόπο τον Γ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο όποιος κι αν ήταν υπουργός, καθώς ήταν πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητές μας»
Ως δεύτερο λάθος στρατηγικής ο Ε. Τσακαλώτος ανέφερε την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της τότε κυβέρνησης στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Με φόντο τις απίστευτες προβλέψεις τότε στελεχών για… πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ από την παραοικονομία, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υπερέβαλε στο πόσο εύκολα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Αξιζε να κάνουμε «ναι» το «όχι» του δημοψηφίσματος
Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί ο Ε. Τσακαλώτος και για το περιβόητο δημοψήφισμα του 2015 και συγκεκριμένα το πώς το «Όχι» έγινε «Ναι». «Άξιζε; Ναι. Πήγε καλύτερα απ’ ό,τι πίστευα» απάντησε, για να αναπτύξει στη συνέχεια ένα σκεπτικό, όπου παραλληλίζοντας την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης και πώς τελικά επηρέασε αυτή όλα τα αριστερά κόμματα, εκτίμησε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηττηθεί το 2015 (εννοώντας προφανώς αν έπεφτε από την κυβέρνηση), θα ήταν ήττα για όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά.
Η ομιλία του Ε. Τσακαλώτου είχε ως επίκεντρο την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η βασική του στόχευση ήταν ότι θα πρέπει να απαντηθούν με αποτελεσματικό και πειστικό τρόπο όλα τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, το έλλειμμα Δημοκρατίας και την «ταυτότητα» της Ευρώπης, παρατηρώντας ότι είναι η πρώτη φορά που η νέα γενιά βιώνει χειρότερες συνθήκες από την προηγούμενη.
Για το υπερπλεόνασμα
Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ε. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μοιραστεί το υπερπλεόνασμα σε μειώσεις φόρων και επιδόματα, καθώς, όπως σημείωσε, αν γίνονταν μόνο μειώσεις φόρων, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό, αφού θα αυξάνονταν οι ανισότητες. Για το υψηλό Χρέος, παρατήρησε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει σοβαρή τα επόμενα χρόνια, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυξάνοντας τον παρανομαστή, δηλαδή το ΑΕΠ.
Εκλεισε, όμως, το μάτι στη συζήτηση περί ομογενοποίησης του Χρέους στην Ευρώπη, παρατηρώντας ότι δεν είναι βιώσιμο για την Ευρώπη να υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα Χρέους στα κράτη- μέλη, που τελικά οδηγούν σε πολύ υψηλότερα επιτόκια.
- ΕΛΛΑΔΑ | 08.01.2026 | 13:48
Φρίκη στην Κρήτη: Πατέρας κακοποιούσε τις κόρες του - Άφησε τη μία έγκυο - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 13:37
Έκλεισαν τις σήραγγες στα Τέμπη οι αγρότες και καίνε άχυρα στην είσοδο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 11:31
Ξεκίνησαν τα τρακτερ από το μπλόκο Νίκαιας για τον αποκλεισμό των σηράγγων στα Τέμπη (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 08.01.2026 | 11:20
Αργυρόπουλος: στις 2 Ιανουαρίου στον Βόλο είχαμε ΡΜ 10 στα 759 και ΡΜ 2,5 στα 490,12 με 16 φορές πάνω από το όριο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 10:37
Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας για γρίπη: Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης να το πράξουν τώρα - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 08.01.2026 | 09:50
Ασύλληπτα νούμερα για τον «Καποδίστρια» του Σμαραγδή - Στα 5.000.000 ευρώ τα έσοδα - ΕΛΛΑΔΑ | 08.01.2026 | 09:45
Πλαταμώνας: Δώρο ζωής σε πέντε ανθρώπους από 50χρονο - ΒΟΛΟΣ | 08.01.2026 | 09:45
Βόλος: Νεαρός κυκλοφορούσε γυμνός στο κέντρο της πόλης «τραβώντας» πάνω του τα βλέμματα των περαστικών
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 10:37
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 19:01
Κλιμάκωση με κλείσιμο των Τεμπών η απάντηση του μπλόκου της Νίκαιας-ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:41
Σοκ στην Αγιά… Θάνατος 32χρονου σε τροχαίο στη θέση «Φονιάς» στον δρόμο για Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.01.2026 | 10:47
Μαρουσάκης: Το επόμενο διάστημα έρχεται βαθύς χειμώνας, πιθανά τα χιόνια ως τη θάλασσα -Δείτε την πρόγνωση - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:44
Ατέλειωτη θλίψη και ανείπωτος θρήνος σε Αγιά και Μελίβοια για τον θάνατο του Κώστα Μαχμουντέ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.01.2026 | 18:44
Κλιμάκωση με 48ωρο αποκλεισμών και πανελλαδική διάσκεψη το σαββατοκύριακο εισηγούνται μπλόκα Νίκαιας και Ε-65 - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:53
Διήμερο «λουκέτο» στις λαϊκές αγορές της Λάρισας σήμερα και αύριο (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.01.2026 | 19:17
Αγρότες: 18 μπλόκα και σύλλογοι ζητούν διάλογο με τον πρωθυπουργό -Έστειλαν επιστολή στον Κ. Τσιάρα


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed