ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Κατσίκι γεμιστό με ρύζι, άνηθο και μάραθο
FOOD

Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή
Προετοιμασία 1 ώρα, Αναμονή 10′, Ψήσιμο 3 ώρες και 15′, Κόστος 33 €
Υλικά (για 6 μερίδες)
Το μπροστινό μέρος από ένα κατσίκι, χωρίς τα μπούτια
1 συκωταριά, χωρίς τον σπλήνα
300 ml ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο τα λευκό μέρος, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. ρύζι κίτρινο για πιλάφι ή νυχάκι
2 – 3 ποτήρια νερό
Χυμός από 2 λεμόνια
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
½ μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
2 – 3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 – 3 κληματόβεργες μαζί με λίγα κλαδάκια δεντρολίβανου
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τον θώρακα του κατσικιού, τον στεγνώνουμε και τον αλατοπιπερώνουμε. Ράβουμε τον λαιμό και τη μισή κοιλιά του κατσικιού για να μη χύνεται απ’ έξω αργότερα η γέμιση και το αφήνουμε κατά μέρος.
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά με νερό και ξίδι και την ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και σοτάρουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Οταν γυαλίσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τη συκωταριά και τη σοτάρουμε και αυτήν ελαφρά. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, τον μισό χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο και τον μάραθο. Αφήνουμε λίγο το φαγητό να ξεκουραστεί, για περίπου 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C. Γεμίζουμε τον θώρακα του κατσικιού και τον κλείνουμε ράβοντας το υπόλοιπο κομμάτι. Κάνουμε 1-2 τρυπήματα πλάγια στο κρέας επιφανειακά και βάζουμε εκεί αλάτι, πιπέρι και κομμάτια από τα κλαδάκια δεντρολίβανου.
Γεμίζουμε ένα μεγάλο ταψί με κληματόβεργες και κλαράκια δεντρολίβανου και τοποθετούμε πάνω τους το γεμιστό κατσίκι. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο χυμό. Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νερό.
Ψήνουμε το κατσίκι για 1 ώρα, χωρίς να το γυρίσουμε. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα κι από πάνω αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες ακόμη, ανάλογα με το μέγεθος. Αν είναι μεγαλύτερο από 10 κιλά, θέλει περισσότερο ψήσιμο. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά ακόμη, ώστε να κάνει λεπτή κρούστα στην επιφάνειά τους.
Πηγή: Γευσιγνώστης, in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 21:29
Συναυλία με Λαρισαίους μουσικούς, σουβλάκια, κρασί και κέφι στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 21:13
Σημαντική συμμετοχή επιχειρηματιών στο 1ο Energy Innovation Forum στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 20:58
Σ. Φάμελλος από Νίκαια: Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για να επιβιώσει η ελληνική περιφέρεια (ΦΩΤΟ+video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.12.2025 | 19:00
Ξεσηκωμός στην Καρδίτσα για την επιστροφή της Αναγέννησης στο Στάδιο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.12.2025 | 18:48
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς μπορούν οι αγρότες να κάνουν διορθώσεις – ενστάσεις για τις επιδοτήσεις - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.12.2025 | 18:40
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 18:13
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος : «Έχουν αδικηθεί και έχουν λόγο που φωνάζουν» (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 11.12.2025 | 15:12
Την άρση ασυλίας για τη Ζέττα Μακρή ψήφισε η Βουλή, όπως είχε ζητήσει η ίδια, για την υπόθεση εκβιασμού της
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 13:48
Εκτροπή νταλίκας στο Κιλελερ-συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας-και δεύτερο περιστατικό το πρωί στο Σωτήριο - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 10:42
Έξι Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 18:13
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος : «Έχουν αδικηθεί και έχουν λόγο που φωνάζουν» (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.12.2025 | 13:01
Στον εισαγγελέα στέλνει η ΝΔ τον «Φραπέ» -«Η παρουσία του στη Βουλή αποκαλύπτει την περιφρόνησή του προς τη διαδικασία» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.12.2025 | 11:23
Πόσα κιλά σιτάρι κοστίζει ο καφές, πόσο το ψωμί και πόσους τόνους βαμβάκι ένα τρακτερ; - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 11:48
Εξόντωση των συλλόγων της Λάρισας με την υπέρογκη αύξηση του ενοικίου χρήσης αθλητικών χώρων (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 21:29
Συναυλία με Λαρισαίους μουσικούς, σουβλάκια, κρασί και κέφι στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.12.2025 | 10:04
Παράταση καταβολής εισφοράς ΕΛΓΑ για το 2025 και δυνατότητα προκαταβολής αποζημίωσης εως 80%










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed