ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαλύθηκαν ΑΝΕΛ και Ποτάμι -Εμειναν με τρεις βουλευτές
Με σοβαρές κοινοβουλευτικές απώλειες η κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών

Με σοβαρές κοινοβουλευτικές απώλειες ολοκληρώθηκε η κύρωση στην Βουλή της Συνθήκης των Πρεσπών και η συνακόλουθη επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.
Απώλειες για τα μικρότερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώνει όχι μόνο ένα διαφορετικό κοινοβουλευτικό τοπίο αλλά ενδεχομένως προϊδεάζει και για το πως θα είναι η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές, είτε γίνουν Άνοιξη είτε στο τέλος της 4ετιας.
Πρώτο και μεγαλύτερο θύμα της Συμφωνίας, που είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Ο επίλογος για τους ΑΝΕΛ γράφτηκε χθες με την παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Είχε προηγηθεί η διαγραφή της Ελενας Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη, που προτίμησαν τους υπουργικούς θώκους από την παραμονή στους ΑΝΕΛ και η τελευταία γραμμή θα γραφτεί από τον Τέρενς Κουίκ που θα ορκιστεί πιθανώς τη Δευτέρα και θα δηλώσει αμέσως ανεξάρτητος. Και τυπικά πλέον η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα ανήκει στο παρελθόν. Ο Πάνος Καμμένος θα είναι ένας απλός ανεξάρτητος βουλευτής.
Οι τελευταίες παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου κάνουν μάλλον απίθανο να περάσει στην αφάνεια, αφού δείχνει αποφασισμένος να τιμωρήσει τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο με «καυτές αποκαλύψεις» που πάντα αρέσουν στα ΜΜΕ, αλλά η πολιτική επιβίωση των ΑΝΕΛ είναι ένα δύσκολο στοίχημα για τον πρώην υπουργό Άμυνας.
Δεύτερο θύμα της Συμφωνίας το Ποτάμι. Μετά από αποχωρήσεις πολλών βουλευτών είτε προς την ΝΔ (Ιάσων Φωτήλας, Κατερίνα Μάρκου) είτε προς το ΚΙΝΑΛ (Γιάννης Μπαργιώτας, Ιλχαν Αχμέντ), η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε την χαριστική βολή στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Η δύσκολη ισορροπία της θετικής ψήφου μεν στην Συμφωνία των Πρεσπών και της αρνητικής για την κυβέρνησης στην ψήφο εμπιστοσύνης που επέλεξε ο κ. Θεοδωράκης, επιτάχυνε τις φυγόκεντρες δυνάμεις που είχαν ήδη εκδηλωθεί.
Πρώτος έκανε το βήμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Δαννέλης. Μετέχει στην παρδαλή ομάδα των προθύμων που έχουν εκχωρήσει εν λευκώ την ψήφο τους στο κυβερνητικό μπλοκ. Ακολούθησε ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός, που δεν έχουν κρύψει την άποψη τους για συμπαράταξη με την ΝΔ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έμεινε με τους Σπύρο Λυκούδη και Γιώργο Μαυρωτά και πλέον είναι ένας απλός ανεξάρτητος βουλευτής.
Απώλειες όμως μετράει και το Κίνημα Αλλαγής, που είδε την σύμπλευση του με τη ΔΗΜΑΡ, όποια αξία κι αν έχει αυτή εκλογικά, να παίρνει τέλος. Η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, οδήγησε την Φώφη Γεννηματά στην διαγραφή του από την ΚΟ της Δημοκρατικης Συμπαράταξης, με το Κίνημα να οδεύει τώρα προς συνέδριο ενοποίησης.
Οι αλλαγές ενδέχεται να δίνουν πρόγευση και για το μετεκλογικό τοπίο. Άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις συμπίπτουν στο ότι πρώτο κόμμα και με διαφορά θα είναι η ΝΔ και ότι η επόμενη Βουλή θα είναι 5κομματικη, με το ΚΙΝΑΛ να δίνει πολύ σκληρή μάχη για να μπορέσει να είναι τρίτο κόμμα αντί της Χρυσής Αυγής. Θα είναι μεγάλη έκπληξη αν τελικά οι Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση... και το 3% που απαιτείται για να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στην Βουλή.
- ΕΛΛΑΔΑ | 26.12.2025 | 11:06
Η ανακοίνωση της Hellenic Train για τη βλάβη σε αμαξοστοιχία Intercity – Συνέχισε το δρομολόγιο με 131 λεπτά καθυστέρηση - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.12.2025 | 10:58
Χριστούγεννα στη… «βαμβακοχώρα»! - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.12.2025 | 10:46
Ασύµφορες τιµές στο σκληρό σιτάρι οδηγούν σε µείωση εκτάσεων το 2026 σε Καναδά, Ιταλία ερωτηματικό η Ελλάδα - ΒΟΛΟΣ | 26.12.2025 | 10:41
Ιστορικό χαμηλό στα ξενοδοχεία – «Μαύρα» Χριστούγεννα σε Βόλο και Πήλιο-μαζικές ακυρώσεις λόγω μπλόκων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.12.2025 | 10:27
Παράταση στο έργο καθαρισμού και αποκατάστασης τμημάτων του Ενιπέα - ΕΛΛΑΔΑ | 26.12.2025 | 10:23
Φωτιά στη Ροδόπη: Νεκρός 7χρονος, σε κρίσιμη κατάσταση ο πατέρας και ο αδελφός του - ΕΛΛΑΔΑ | 26.12.2025 | 10:08
Ροδόπη: Νεκρός 7χρονος από φωτιά στο σπίτι του – Στο νοσοκομείο ο 6χρονος αδελφός και ο πατέρας του - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.12.2025 | 09:55
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης σε χριστουγεννιάτικη διάθεση – Οι ευχές κάτω από το στολισμένο δέντρο
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.12.2025 | 10:58
Τακούδης έκτακτη επικαιροποίηση: Πάμε για χιόνια από 2 μέχρι 7 Γενάρη στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:53
«-Εφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:37
Ουρές Λαρισαίων για να παρακολουθήσουν τη δεύτερη λειτουργία των Χριστουγέννων στον Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 13:54
H Λαρισαία Κωνσταντίνα-Ερμίνα Σούκου στον θρόνο της Miss Young 2025 - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 13:45
Ο Μητροπολίτης Κοζάνης τα «έβαλε» ξανά με αυτούς που υιοθετούν ζώα και με τα ρούχα των κοριτσιών - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 19:36
Καιρός: Από τα «φθινοπωρινά» Χριστούγεννα στην «ψυχρή» Πρωτοχρονιά - Πότε αλλάζει το σκηνικό - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:25
Τα τσιμεντένια στηθαία για ασφαλή διέλευση διχάζουν τα αγροτικά μπλόκα - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 11:24
Θρίλερ με την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πορροΐων -Χτενίζουν την περιοχή αναζητώντας ίχνη











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed