ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Το υγρό κέικ σοκολάτας που πετυχαίνει πάντα: εύκολο, χωρίς αλεύρι, κολασμένα απολαυστικό
Food

Όλοι, ακόμα και όσοι έχουν μια σχετική άνεση στη ζαχαροπλαστική, έχουν να αφηγηθούν μια ιστορία παταγώδους αποτυχίας στην προετοιμασία ενός κέικ. Η οποία παταγώδης αποτυχία συνήθως συμβαίνει, σύμφωνα με τον Νόμο του Μέρφι, όταν θέλεις περισσότερο από ποτέ να σου πετύχει το γλυκό, για παράδειγμα σε μια μεγάλη σπιτική γιορτή ή όταν έχεις τάξει κέρασμα στο γραφείο ανεβάζοντας πολύ τον πήχυ των προσδοκιών των συναδέλφων σου.
Το παρακάτω υγρό κέικ σοκολάτας, ωστόσο, δεν θα σε προδώσει ποτέ. Η επιτυχία είναι στο τσεπάκι της μαγειρικής ποδιάς σου. Και είναι ακαταμάχητα απολαυστικό. Ένας έρωτας βγαλμένος από τον παράδεισο.
Υγρό κέικ σοκολάτας
Υλικά
220 γρ. μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
220 γρ. ανάλατο βούτυρο
¾ φλιτζ. κακάο σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
7 μεγάλα αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
1 1/3 φλιτζ. ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνεις μια στρογγυλή φόρμα κέικ διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενο πάτο και στρώνεις λαδόκολλα στη βάση.
2. Σε μεγάλο σκεύος σε χαμηλή φωτιά, λιώνεις τη σοκολάτα και το βούτυρο. Προσθέτεις το κακάο και το αλάτι και ανακατεύεις μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
3. Χτυπάς τους κρόκους των αυγών σε μίξερ μαζί με 2/3 φλιτζ. ζάχαρη. Προσθέτεις σταδιακά και το υπόλοιπο 2/3 φλιτζ. ζάχαρη και ανακατεύεις για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Το αφήνεις στην άκρη.
4. Σε καθαρό μπολ μίξερ, χτυπάς τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτεις σταδιακά το υπόλοιπο 2/3 φλιτζ. ζάχαρη και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να σφίξουν.
5. Αναμειγνύεις τη σοκολάτα με το μείγμα κρόκων μέχρι να ενωθούν ελαφρώς. Προσθέτεις το μείγμα με τα ασπράδια και ανακατεύεις μέχρι να μη φαίνονται πλέον ίχνη από ασπράδια.
6. Ρίχνεις 2 φλιτζ. από το μείγμα σε μπολ μεσαίου μεγέθους και το βάζεις στο ψυγείο (αυτό θα γίνει το ρευστό μείγμα σου).
7. Απλώνεις το υπόλοιπο μείγμα στη φόρμα και ισιώνεις με σπάτουλα. Ψήνεις για 25 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα που βυθίζεις στο κέικ.
8. Αφήνεις το κέικ να κρυώσει εντελώς. Δεν πειράζει αν το κέντρο του βουλιάζει ελαφρώς. Είναι ο «κρατήρας» που θα υποδεχτεί τη ρευστή σοκολάτα. Σε αυτή τη φάση, μπορείς να σκεπάσεις το κέικ και να το διατηρήσεις στο ψυγείο έως και για 2 μέρες.
9. Αφαιρείς τα τοιχώματα από τη φόρμα που έχει κρυώσει εντελώς και απλώνεις το υπόλοιπο, άψητο μείγμα, στην κορυφή του ψημένου κέικ, με προσεκτικές κινήσεις, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά απόσταση από τις άκρες του. Ξαναβάζεις το κέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
10. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνεις το κέικ ξανά, με το άψητο μείγμα στην κορυφή, για ακόμα 10-15 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια μια λεπτή κρούστα, ενώ η ζύμη παραμένει μαλακιά και κρεμώδης στο εσωτερικό.
11. Το αφήνεις να κρυώσει για δέκα λεπτά. Το κόβεις σε φέτες και το σερβίρεις ζεστό.
Πηγή: Food52.com, womantoc.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 17.08.2025 | 00:46
Φεύγουν οι θυελλώδεις άνεμοι, έρχονται οι βροχές -Σε ποιες περιοχές χαλάει ο καιρός την Κυριακή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.08.2025 | 21:45
Αλλάζει ο ξενοδοχειακός «χάρτης» στη Θεσσαλία: Λουκέτα και πλειστηριασμοί λόγω ρευστότητας - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 16.08.2025 | 21:39
Ο Εμμανουήλ Καραλής πέρασε για 10η φορά τα 6,00μ.! Δοκίμασε και για πανελλήνιο ρεκόρ στα 6,10μ. - ΛΑΡΙΣΑ | 16.08.2025 | 21:32
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΔΙΕΘΝΗ | 16.08.2025 | 21:29
Ο Τραμπ προσκάλεσε ευρωπαϊκή τρόικα μαζί με τον Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 16.08.2025 | 21:23
Σαμαρίνα: Αναβιώνει το περίφημο έθιμο του Τσιάτσιου - ΛΑΡΙΣΑ | 16.08.2025 | 21:16
Στα βλαχοχώρια το δεκαπενταύγουστο ο Χρήστος Κέλλας (ΦΩΤΟ) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 16.08.2025 | 21:06
Πώς η ντομάτα «γέννησε» την πατάτα πριν από 9 εκατ. χρόνια - Η εξελικτική αλήθεια που αλλάζει τα πάντα
- ΔΙΕΘΝΗ | 16.08.2025 | 15:54
Καμπανάκι μετεωρολόγων: Έρχεται η καταστροφική Λα Νίνια - Τι θα αλλάξει στον καιρό - ΛΑΡΙΣΑ | 16.08.2025 | 14:58
Απίστευτη ταλαιπωρία: Ουρές χιλιομέτρων στα διόδια Μοσχοχωρίου εξαιτίας της φωτιάς στη χωματερή της Χάλκης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.08.2025 | 11:53
Ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα η συγκομιδή αχλαδιών κρυστάλλια στον Τύρναβο-χαμηλή σοδειά λόγω ακαρπίας (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.08.2025 | 11:23
Απογοητευμένοι οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου στη Λάρισα από τιμές και σοδειά - ΔΙΕΘΝΗ | 16.08.2025 | 02:10
Πούτιν: Καταλήξαμε σε συμφωνία - Τραμπ: Υπάρχει δρόμος ακόμη θα ενημερώσω Ζελένσκ,. ΝΑΤΟ, Ευρώπη - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 16.08.2025 | 10:00
Η απόλυτη καλτ ελληνική ταινία του Δεκαπενταύγουστου βαθμολογήθηκε με 0 και έκοψε σκάρτα 4.000 εισιτήρια - ΛΑΡΙΣΑ | 16.08.2025 | 14:48
Φωτιά σε χωματερή στη Χάλκη, δίπλα στην Εθνική Οδό-ουρές χιλιομέτρων στα διόδια Μοσχοχωρίου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.08.2025 | 15:49
Η παγκόσμια αγορά βάμβακος σε κρίσιμη καμπή: Οι ΗΠΑ στρέφονται εκτός Κίνας – νέες ισορροπίες το 2025-26