ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Το υγρό κέικ σοκολάτας που πετυχαίνει πάντα: εύκολο, χωρίς αλεύρι, κολασμένα απολαυστικό
Food

Όλοι, ακόμα και όσοι έχουν μια σχετική άνεση στη ζαχαροπλαστική, έχουν να αφηγηθούν μια ιστορία παταγώδους αποτυχίας στην προετοιμασία ενός κέικ. Η οποία παταγώδης αποτυχία συνήθως συμβαίνει, σύμφωνα με τον Νόμο του Μέρφι, όταν θέλεις περισσότερο από ποτέ να σου πετύχει το γλυκό, για παράδειγμα σε μια μεγάλη σπιτική γιορτή ή όταν έχεις τάξει κέρασμα στο γραφείο ανεβάζοντας πολύ τον πήχυ των προσδοκιών των συναδέλφων σου.
Το παρακάτω υγρό κέικ σοκολάτας, ωστόσο, δεν θα σε προδώσει ποτέ. Η επιτυχία είναι στο τσεπάκι της μαγειρικής ποδιάς σου. Και είναι ακαταμάχητα απολαυστικό. Ένας έρωτας βγαλμένος από τον παράδεισο.
Υγρό κέικ σοκολάτας
Υλικά
220 γρ. μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
220 γρ. ανάλατο βούτυρο
¾ φλιτζ. κακάο σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
7 μεγάλα αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
1 1/3 φλιτζ. ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνεις μια στρογγυλή φόρμα κέικ διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενο πάτο και στρώνεις λαδόκολλα στη βάση.
2. Σε μεγάλο σκεύος σε χαμηλή φωτιά, λιώνεις τη σοκολάτα και το βούτυρο. Προσθέτεις το κακάο και το αλάτι και ανακατεύεις μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
3. Χτυπάς τους κρόκους των αυγών σε μίξερ μαζί με 2/3 φλιτζ. ζάχαρη. Προσθέτεις σταδιακά και το υπόλοιπο 2/3 φλιτζ. ζάχαρη και ανακατεύεις για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Το αφήνεις στην άκρη.
4. Σε καθαρό μπολ μίξερ, χτυπάς τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτεις σταδιακά το υπόλοιπο 2/3 φλιτζ. ζάχαρη και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να σφίξουν.
5. Αναμειγνύεις τη σοκολάτα με το μείγμα κρόκων μέχρι να ενωθούν ελαφρώς. Προσθέτεις το μείγμα με τα ασπράδια και ανακατεύεις μέχρι να μη φαίνονται πλέον ίχνη από ασπράδια.
6. Ρίχνεις 2 φλιτζ. από το μείγμα σε μπολ μεσαίου μεγέθους και το βάζεις στο ψυγείο (αυτό θα γίνει το ρευστό μείγμα σου).
7. Απλώνεις το υπόλοιπο μείγμα στη φόρμα και ισιώνεις με σπάτουλα. Ψήνεις για 25 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα που βυθίζεις στο κέικ.
8. Αφήνεις το κέικ να κρυώσει εντελώς. Δεν πειράζει αν το κέντρο του βουλιάζει ελαφρώς. Είναι ο «κρατήρας» που θα υποδεχτεί τη ρευστή σοκολάτα. Σε αυτή τη φάση, μπορείς να σκεπάσεις το κέικ και να το διατηρήσεις στο ψυγείο έως και για 2 μέρες.
9. Αφαιρείς τα τοιχώματα από τη φόρμα που έχει κρυώσει εντελώς και απλώνεις το υπόλοιπο, άψητο μείγμα, στην κορυφή του ψημένου κέικ, με προσεκτικές κινήσεις, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά απόσταση από τις άκρες του. Ξαναβάζεις το κέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
10. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνεις το κέικ ξανά, με το άψητο μείγμα στην κορυφή, για ακόμα 10-15 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια μια λεπτή κρούστα, ενώ η ζύμη παραμένει μαλακιά και κρεμώδης στο εσωτερικό.
11. Το αφήνεις να κρυώσει για δέκα λεπτά. Το κόβεις σε φέτες και το σερβίρεις ζεστό.
Πηγή: Food52.com, womantoc.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.06.2025 | 22:32
Ελλάδα-Τουρκία 72-83: Έσβησε στο ΣΕΦ το όνειρο της πρόκρισης στους «8» - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2025 | 22:27
Λάρισα: Μια ξεχωριστή γιορτή μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο - ΕΛΛΑΔΑ | 21.06.2025 | 22:04
Μέγαρα: Ληστές εισέβαλλαν σε σπίτι και τραυμάτισαν σοβαρά έναν 72χρονο – Τον βρήκε αναίσθητο η σύζυγός του - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 21.06.2025 | 21:54
«Αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα» επιμένουν οι ειδικοί για το χακάρισμα – μαμούθ 16 δισεκατομμυρίων αρχείων - ΕΛΛΑΔΑ | 21.06.2025 | 21:49
Δημογραφικό και brain drain: Ελλάδα χώρα για να ζεις ή χώρα για να φεύγεις;-Μέλετη του Παν. Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2025 | 21:43
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών ο Εθύμιος Ματράκης - ΒΟΛΟΣ | 21.06.2025 | 21:27
Βόλος: Το αποχαιρετιστήριο «δώρο» που «άφησε» πίσω του το κρουαζιερόπλοιο NORWEGIAN - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2025 | 21:21
Λάρισα: Πώς έπιασαν τον γνωστό καθηγητή καρδιοχειρουργό για «φακελάκι» 2.500 ευρώ -Η καταγγελία και το «ντου» της ΕΛΑΣ
- ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2025 | 13:39
Συνελήφθη 62χρονος διευθυντής καρδιοχειρουργικής στο πανεπιστημιακό της Λάρισας για «φακελάκι» 2.500 ευρώ - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 21.06.2025 | 14:20
Κι όμως κερδισμένοι όσοι βαμβακοπαραγωγοί επλήγησαν χθες από χαλάζι...! - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2025 | 09:55
Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Λάρισας από την απώλεια της εκπαιδευτικού Εύης Λογαρά - ΒΟΛΟΣ | 21.06.2025 | 21:27
Βόλος: Το αποχαιρετιστήριο «δώρο» που «άφησε» πίσω του το κρουαζιερόπλοιο NORWEGIAN - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2025 | 11:31
Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω καρδιοχειρουργός στη Λάρισα να παίρνει φακελάκι για να χειρουργήσει ασθενή! - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2025 | 20:33
Τραγωδία στη Λάρισα: Βρέθηκε απανθρακωμένος άνδρας στο αυτοκίνητό του σε αρδευτικό κανάλι - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.06.2025 | 14:08
Αυτοψία από τον ΕΛΓΑ σε πληγείσες καλλιέργειες στο Ν. Καρδίτσας (φωτο+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.06.2025 | 13:16
Δομοκός: Πάνω από 20.000 στρέμματα κατεστραμμένα από τη θεομηνία στη Θεσσαλιώτιδα(φώτο)