ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τι θέλουμε ακριβώς να πετύχουμε με την απορρόφηση των ΤΕΙ στα ΑΕΙ;
Του Δημήτρη Κουρέτα

Μετά από πάνω από οκτώ χρόνια ύφεσης, φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν έχουν βρεί τον τρόπο να πετύχουν τον απαραίτητο μετασχηματισμό που θα τους επιτρέψει να περάσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου προκύπτει ότι το 53% των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς, ενώ το 82% των νέων πιστεύει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν τους προετοιμάζει κατάλληλα για την αγορά εργασίας. Ακόμη, η ίδια έρευνα απέδειξε ότι παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.
Εχει προσαρμοστεί το ελληνικό πανεπιστήμιο στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας; Τι πρέπει να γίνει ώστε το Πανεπιστήμιο να αντιμετωπίσει επιτέλους το πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας;
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα έπρεπε να τίθεται αντιμέτωπη η εκάστοτε διοίκηση ενός Πανεπιστημίου.
Με μεγάλη έκπληξη διάβασα το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα ο πρύτανης και περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιό μας. Θα περίμενε κανείς να δει κάτι το οποίο να έχει σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα της κρίσης. Αν κάποιος διαβάζει σχέδια ακαδημαϊκής ανάπτυξης πανεπιστημίων χωρών που πέρασαν κρίση σαν τη δικιά μας, θα δει ότι το οποιαδήποτε σχέδιο δημιουργούσε εστίες γνώσης σχετικές με το περιφερειακό ΑΕΠ, στην περιφέρεια που υπάρχει το πανεπιστήμιο, ούτως ώστε τα παιδιά που αποφοιτούν να βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους, οι δε επιχειρήσεις να επωφελούνται από την γνώση που υπάρχει τοπικά και θα αυξάνουν τον τζίρο τους αναζητώντας πτυχιούχους από το τοπικό πανεπιστήμιο εφόσον αυτό είχε προσαρμοστεί.
Διάβασα έκπληκτος ότι θα δημιουργηθούν τμήματα άσχετα με αυτό που περιγράφω όπως: Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ΒΟΛΟΣ), Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας (ΒΟΛΟΣ), Τμήμα Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Τραπεζικής (ΛΑΡΙΣΑ) , Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΛΑΡΙΣΑ), Φυσικής ( ΛΑΜΙΑ).
Αραγε αυτά έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία; Και αν είναι έτσι, με ποια μελέτη αυτό τεκμαίρεται; Αφού ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για τη δημιουργία 10 νέων τμημάτων, ας γίνουν σωστά τα υπάρχοντα. Επειδή ακριβώς είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον επιστήμονα να κάνει ουσιαστική έρευνα κάτω από τέτοιες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το ερευνητικό έργο ως κριτήριο για την αξιολόγησή του. Κι έτσι δημιουργείται χώρος για την εισαγωγή άλλων κριτηρίων, προσωπικού ή κομματικού χαρακτήρα.
Με λίγα λόγια, είμαι κάθετα αντίθετος στο σχέδιο αυτό και σε κάθε σχέδιο που μετατρέπει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εν προκειμένω, σε ένα Πανεπιστήμιο χωρίς προσωπικότητα. Ένα έκτρωμα που με το ζόρι και με εντολές του υπουργού κ. Γαβρόγλου βρήκε «πρόθυμη» την απερχόμενη διοίκηση. Η κουβέντα αυτή έγινε εντελώς πρόχειρα στο πανεπιστήμιό μας και με αδιαφάνεια. Τα ΤΕΙ μπορούν να εξελιχθούν όπως σε άλλες χώρες σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή ανάγκη τα ΤΕΙ Θεσσαλίας να γίνουν ένα ίδρυμα με το Πανεπιστήμιό μας.
*Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 00:55
Κεφαλονιά: «Υπήρχε σχέδιο να βγάλουν την Μυρτώ στην πορνεία» - Αποκάλυψη και για δεύτερο κορίτσι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.04.2026 | 00:30
Γιατί τα κρέατα «έχουν προτεραιότητα» στις αυξήσεις τιμών λόγω πολέμου; - ΔΙΕΘΝΗ | 19.04.2026 | 00:20
Κλιμάκωση και αδιέξοδο στα Στενά του Ορμούζ: Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν όποιο πλοίο πλησιάσει - ΒΟΛΟΣ | 18.04.2026 | 23:59
«Να δικαστεί και ο Λαζαρίδης, δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» λέει η πρώην καθαρίστρια από το Βόλο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 18.04.2026 | 23:50
Βιολάντα: Ο ιδιοκτήτης ζητά την αποφυλάκισή του τρεις μήνες μετά το δυστύχημα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 22:36
Ο ΑΣΚ νίκησε τον Προμηθέα και παρέμεινε στη Basket League για 5η σεζόν! - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 20:52
Δρόμος «παγίδα» για οδηγούς και οχήματα η σύνδεση Πασχαλίτσας – Σταυρού Φαρσάλων (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 20:41
Κεφαλονιά: Η προφυλάκιση των τριών είναι μόνο η αρχή – Πρόσωπο κλειδί ο 66χρονος
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.04.2026 | 14:02
Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Δε θα αφήσω κανέναν να αμαυρώσει την πορεία μου» - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 15:05
Μεγαλοπρεπής πανήγυρη στα Μύρα Λάρισας: Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Κριτσιλαριώτισσα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.04.2026 | 11:07
Δώδεκα συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών και όπλων στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:19
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 14:45
Μαρέβα Μητσοτάκη: Παραμένει στο νοσοκομείο – Εξετάζεται το ενδεχόμενο επέμβασης - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 09:32
Τέμπη: Νεκρός ελεγκτής της ΕΑΔ – Κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος στη «Σύμβαση 717» του ΟΣΕ - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 00:44
Συγκλονίζει ο θάνατος της 17χρονης από το Ψυχικό – Το σημείωμα που άφησε στο σπίτι της - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:33
Ενδιαφέρουσα η ημερίδα «Βιώσιμη πόλη και κυκλοφοριακό» στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed