ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Β. Κόκκαλης: Εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του βαμβακιού
Συνεδρίασε η διεπαγγελματική βάμβακος- ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τελικές τιμές

Τη χάραξη μίας σταθερής, ενιαίας και ομόθυμης εθνικής στρατηγικής για την καλλιέργεια του βαμβακιού στη χώρα μας, σηματοδοτεί η ομάδα εργασίας για το βαμβάκι, η οποία τελούσα υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη.
Την ίδια ώρα βέβαια πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας των αγροτών στον κάμπο για το γεγονός ότι και φέτος, δύο μήνες μετά την έναρξη της εκκοκκιτικής περιόδου, τα εκκοκκιστήρια που παρέλαβαν και φέτος το βαμβάκι με ανοιχτές τιμές, δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη το ύψος των τελικών τιμών...
Τα εμπλεκόμενα μέλη της Ομάδας Εργασίας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Ν. Κατής, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και φυσικά οι βαμβακοπαραγωγοί βρέθηκαν στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Κόκκαλη και μέσα από μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση κατέθεσαν προτάσεις με στόχο την χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για τη βαμβακοκαλλιέργεια.
Εκπρόσωποι των εκκοκκιστών και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, των σποροπαραγωγών, του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, των Ομάδων Παραγωγών και Αγροτικών Συνεταιρισμών από βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας καθόρισαν τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για το βαμβάκι, η οποία θα χαραχθεί για τα έτη 2019-2029.
Στην εισήγηση του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, αφού ευχαρίστησε καταρχήν όλους όσοι παρέστησαν στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, χαιρέτισε ιδιαιτέρως τη συμμετοχή στην Ομάδα των βαμβακοπαραγωγών, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, ενώ με αφορμή την παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» κ. Κατή έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρωτοβουλία του Οργανισμού να δημιουργήσει το Μουσείο Βάμβακος στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, ως πρότυπο Εκπαιδευτικό Κέντρο των αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.
Ακόμη ο κ. Κόκκαλης ξεκαθάρισε ότι «η Ομάδα Εργασίας θα πραγματοποιεί τουλάχιστον τέσσερις συνεδριάσεις ανά έτος, κυρίως στην περιφέρεια, όπως σε Λάρισα, Καρδίτσα, Λειβαδιά, Γιαννιτσά, Κομοτηνή. Στις πρώτες δύο -τουλάχιστον- συνεδριάσεις του κάθε έτους, ένα από τα πάγια θέματα θα είναι ο απολογισμός δράσεων και το αποτέλεσμα αυτών στην βαμβακοκαλλιέργεια. Στις επόμενες δύο -τουλάχιστον- συνεδριάσεις του κάθε έτους, ένα από τα πάγια θέματα θα είναι ο προγραμματισμός δράσεων σύμφωνα με την συμφωνημένη στρατηγική βάμβακος νια το επόμενο έτος. Η αναθεώρηση της Στρατηγικής και ο τυχόν επανακαθορισμός των στόχων αυτής, θα γίνεται κάθε πέντε έτη, ήτοι επόμενη αναθεώρηση το 2024 (εκτός κι αν ξαφνικές και ιδιαίτερες απαιτήσεις και συγκυρίες επιτάσσουν την αναθεώρηση της νωρίτερα της διετίας), και πάντα μέσω της ομάδος Βάμβακος που λειτουργεί στο ΥΠΑΑΤ. Στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής θα είναι η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης του βάμβακος, η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία «ταυτότητας» του Ελληνικού βάμβακος, η ανάδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών του τρόπου παραγωγής του βάμβακος και η διατήρηση και η διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι».
Καταλήγοντας, το κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε πως «αφού καταλήξουμε, όλες οι εμπλεκόμενες –με το βαμβάκι- πλευρές, σε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και σε ένα δεσμευτικό κείμενο, θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ όπου προκύπτουν θέματα με τη νέα ΚΑΠ θα υπογράφεται ένα μνημόνιο συνεργασίας».
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.04.2026 | 23:34
Κυπελλούχος Ελλάδας μετά από 39 χρόνια ο ΟΦΗ, 3-2 στην παράταση τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Πανθεσσαλικού - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2026 | 23:25
Στην Αργαλαστή ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 23:18
Η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα αποκτήσει τα νέα Canadair: Τα 7 CL-515 που αλλάζουν τα δεδομένα - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 23:04
Θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια: Η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο 17χρονος ήταν κλεμμένη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2026 | 22:43
Ανακουφιστική φροντίδα με έμπνευση από τον Ιπποκράτη: Η Θεσσαλία στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στην υγεία - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 22:38
Πάτρα: Συνελήφθη πρώην αστυνομικός για κατοχή και εμπόριο ναρκωτικών – Χειροπέδες και στον γιο του - ΔΙΕΘΝΗ | 25.04.2026 | 22:34
Τραμπ: Δεν στέλνω αντιπροσωπεία στο Πακιστάν - Υπό κατάρρευση οι διαπραγματεύσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2026 | 22:17
Κουρέτας στο Φόρουμ των Δελφών: «Έμαθα να μου δίνουν ένα και εγώ να κάνω δέκα»
- ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 15:22
Πανικός στη Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες εν κινήσει και κάηκε ολοσχερώς - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 14:22
Λάρισα: Οι «ήρωες των 5 λεπτών» του ΕΚΑΒ σώζουν ζωές καθημερινά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 18:08
Έφυγε ξαφνικά απο τη ζωή ο 43χρονος Λαρισαίος πολιτικός μηχανικός Χρήστος Δούνας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.04.2026 | 21:11
Τροχαίο με ανατροπή ΙΧ στα Χίλια Δέντρα στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 10:35
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2026 | 12:20
Πόσο εκτεθειμένοι είμαστε 40 χρόνια μετά από τις επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ στη Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2026 | 17:10
«Ασπρόμαυρη» η παραλία του Βόλου: Συνθήματα και πυρσοί από φίλους του ΠΑΟΚ και του ΟΦΗ (videos) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.04.2026 | 11:11
Τρίκαλα: Σοκαριστικό τροχαίο τα ξημερώματα στην οδό Πύλης









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed