ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι δρόμοι του κρασιού στη Θεσσαλία
Ανάδειξη του οινοτουρισμού μέσω δικτύου των περιφερειών

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε σε μια σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο Μέγαρο Ι. Βελλίδης, στη Θεσσαλονίκη .
Πρόσφατα, οι Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας σύναψαν ένα δίκτυο υλοποίησης κοινών τουριστικών δράσεων για την ανάδειξη όλης της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ανάδειξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα. Ο οινοτουρισμός περιλαμβάνει τόσο τη γεύση όσο και την κατανάλωση ή την αγορά του κρασιού από το μέρος παραγωγής του ή κοντά σ΄αυτό. Η διαφορά του οινοτουρισμού με τα άλλα είδη του εναλλακτικού τουρισμού και του αγροτουρισμού, είναι πως ο οινοτουρισμός αποτελείται από επισκέψεις σε αμπελώνες, οινοποιίες, όπου ο τουρίστας μπορεί να γευθεί κρασιά ή ακόμη να πάρει μέρος στη συγκομιδή των σταφυλιών.
Η εκδήλωση περιελάμβανε εισηγήσεις των Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού για τους δρόμους του κρασιού στις περιοχές τους και οινογευσία από οινοποιεία της χώρας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Γιάννης Μπουτίνας ανέφερε τα εξής : «Ιστορικά η Θεσσαλία σχετίζεται άμεσα με το κρασί από τα αρχαιοελληνικά χρόνια μέσω του Πηλίου και των Κενταύρων, οι οποίοι είχαν άσβεστο πάθος για το κρασί. Μάλιστα, ο Διόνυσος τούς είχε συμπεριλάβει στη μόνιμη συνοδεία του δίπλα στον Πάνα, το Σείλινο, τους Σατύρους και του Βάκχες. Εκεί εξάλλου θάφτηκε το Διονύσιο πιθάρι με κρασί, το οποίο περίμενε τέσσερις γενεές τον ημίθεο Ηρακλή για να το γευτεί.
Η Θεσσαλία έχει πολλούς ενδιαφέροντες προορισμούς και οι δυνατότητες οινοτουρισμού και επισκέψεων σε οινοποιεία είναι αρκετά αξιόλογες. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των θεσσαλικών αμπελώνων είναι ότι βρίσκονται σε (ή πολύ κοντά σε) όμορφα φυσικά τοπία και τουριστικούς προορισμούς, κάνοντας τον οινοτουρισμό στη Θεσσαλία ιδιαιτέρως ελκυστικό».
Συνέχισε την εισήγηση με την παρουσίαση των δρόμων του κρασιού μέσα στη θεσσαλική γη εναρμονισμένων με τα φυσικά τοπία , με τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία της και ανέφερε ότι συνολικά ο αμπελώνας της Θεσσαλίας με 5.9% είναι, ως προς την έκταση του, στην 6η θέση του οινικού χάρτη της Ελλάδας μεταξύ των 9 αμπελουργικών περιφερειών. Στην ίδια θέση είναι και ως προς το πλήθος των κρασιών με 231 κωδικούς.
Επίσης αναφέρθηκε στις ποικιλίες και στους οίνους ΠΓΕ και ΠΟΠ στην περιφέρεια Θεσσαλίας.
Κλείνοντας ο κ. Μπουτίνας την εισήγηση του ανέφερε ότι « η Θεσσαλία μπορεί να γίνει οινοτουριστικός προορισμός . Η Θεσσαλία έχει να αναδείξει ένα τεράστιο πλούτο σε πολλαπλό πεδίο. Πολιτισμός ,τουρισμός, αγροτική και κτηνοτροφική κληρονομιά, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαντασθεί κάποιος. Αν δε στραφούμε στην παραγωγή και αν δεν τη συνδέσουμε με τον τουρισμό, δε θα βγούμε από το τέλμα της οικονομίας, όπως συνεχώς τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Το συμπέρασμα είναι ένα: «Τα θεσσαλικά κρασιά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα ευρωπαϊκά , πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με αυτά τα απείρου κάλλους τοπία, τα παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας μνημεία πολιτισμού και την μοναδική θεσσαλική φιλοξενία. Σας περιμένουμε όλους να περπατήσουμε μαζί τους δρόμους του κρασιού στη Θεσσαλία …»
Ακολούθησε οινογευσία με ποικιλίες από τους οινοποιούς Χρυσοχόου και Τσιλιλή που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Περιφέρειας .

- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 22:32
Ανοίγει ξανά ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που ξεπερνά τα 1.900 μέτρα υψόμετρο -συνδέει Θεσσαλία με Ήπειρο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 22:01
Χειμώνας και την Κυριακή, με ισχυρές βροχές στη Θεσσαλία -Πότε αλλάζει το σκηνικό και φτιάχνει ο καιρός - ΒΟΛΟΣ | 02.05.2026 | 21:51
Αγωνία για βρέφος στη Σκόπελο: Πιθανότατα ήπιε ποντικοφάρμακο -Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Βόλου, έγινε πλύση στομάχου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 21:46
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καινοτομεί στο πεδίο των εξαρτήσεων με πιλοτικό πρόγραμμα αυτοβοήθειας σε συνεργασία με το ΑΠΘ - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 21:28
Παντέρμη Θεσσαλία… ένα δυσάρεστο μήνυμα ακολουθεί. - ΕΛΛΑΔΑ | 02.05.2026 | 21:10
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια: Από «χειμωνιάτικη» Πρωτομαγιά σε πρόβα καλοκαιριού, ανεβαίνει αισθητά η θερμοκρασία από την Τρίτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 20:03
Δημ. Κουρέτας: Πρόγραμμα απασχόλησης 2.182 ανέργων στη Θεσσαλία - η συμβολή της περιφέρειας - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 19:38
Με πέναλτι ανακάλυψη στις καθυστερήσεις η ΑΕΛ ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις στις Σέρρες
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 09:02
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 21:08
Οι «Πρωταγωνιστές» μπαίνουν στις φυλακές Λάρισας: δέκα μαρτυρίες που ανοίγουν ξανά τη συζήτηση - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 10:18
Ποιοί Λαρισαίοι πλαισιώνουν το νέο κόμμα Τσίπρα- στους συντάκτες του «μανιφέστου» ο Νίκος Ράπτης - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.05.2026 | 09:35
Θλίψη στη Φαρκαδόνα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 32χρονη Σταυρούλα - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 12:28
Πρωτομαγιά με την 12η Πανελλήνια Ιππική Συνάντηση στους Γόννους -υπέροχες εικόνες με άλογα στη φύση (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:46
Ο Άκης Πετρετζίκης σε Λάρισα, Μεταξοχώρι, Νέσσωνα και Καλοχώρι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 09:23
“Ραβασάκια” σε παραγωγούς για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων από την ΑΑΔΕ - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:38
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed