ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δαλέζιος: Όριακή η καλλιέργεια σιτηρών στη Θεσσαλία -μειώνονται επικίνδυνα οι βροχές
Ευάλωτος ο θεσσαλικός κάμπος στην κλιματική μεταβλητότητα

Ευάλωτη η Θεσσαλική γεωργία
στην κλιματική μεταβλητότητα
* Μείωση βροχοπτώσεων, αύξηση θερμοκρασία και ακραία φαινόμενα απειλούν τον κάμπο
Η μείωση των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη δριμύτητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, αποτελούν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της κλιματικής μεταβλητότητας, απέναντι στην οποία εμφανίζεται «ευάλωτη» η Θεσσαλική γεωργία.
Την ώρα που σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι κλιματικές μεταβολές στη χάραξη της μελλοντικής αγροτικής στρατηγικής, η ελληνική πολιτεία «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στο φαινόμενο και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στις καλλιέργειες και την οικονομία της υπαίθρου.
Η κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Θεσσαλών Γη» της «Θεσσαλίας Τηλεόρασης» το βράδυ της Δευτέρας. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν ο επίτιμος καθηγητής αγρομετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαλέζιος
Ο κ. Δαλέζιος υπογράμμισε ότι η γεωργία της Μεσογείου και κατ επέκταση της Ελλάδας χαρακτηρίζεται «ευάλωτη» ή «ευπαθής» εξαιτίας τριών χαρακτηριστικών που αποτελούν στοιχεία της κλιματικής μεταβλητότητας.
*Πρώτο χαρακτηριστικό είναι η μείωση των βροχοπτώσεων της τάξης του 20% τα τελευταία 30-40 χρόνια. Το γεωγραφικό κομμάτι της ημίξερης ηπειρωτικής χώρας, στο οποίο συγκαταλέγεται η Θεσσαλία έχει υποστεί τις επιπτώσεις από τη μείωση των βροχοπτώσεων από το 1976, έτος -σταθμό αφού από τότε έχει αρχίσει η σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας.
*Η αύξηση της θερμοκρασίας αποτελεί το δεύτερο χαρακτηριστικό. Τις τελευταίες δεκαετίες, η μέση πλανητική θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα διεθνείς έρευνες. Μάλιστα σύμφωνα με αυτές τις έρευνες που προέρχονται από την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, αν η αύξηση ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, θα είναι αδύνατη η καλλιέργεια σιτηρών στην Ελλάδα.
*Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η αύξηση της συχνότητας και της δριμύτητας των ακραίων φαινομένων. Συγχρόνως δηλαδή καταγράφονται μεγαλύτερα φαινόμενα ξηρασίας και πλημμυρικά φαινόμενα.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής, την ώρα που άλλα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν στον προγραμματισμό των καλλιεργειών με γνώμονα την κλιματική μεταβλητότητα, στην Ελλάδα το κράτος δεν λαμβάνει υπόψη το ερευνητικό έργο επιστημόνων.
Χαρακτηριστική η περίπτωση των μελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου με δορυφορικές μεθοδολογίες προχώρησε σε αγροκλιματική ζωνοποίηση και αναδιάρθρωση καλλιεργειών του Θεσσαλικού διαμερίσματος. «Καταλήξαμε σε 10-12 ζώνες για τη Θεσσαλία υψηλής, μεσαίας και μικρής παραγωγικότητας, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο στη χάραξη της στρατηγικής του μέλλοντος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαλέζιος.
Πλέον οι παραγωγοί μπορούν να έχουν ασφαλείς προβλέψεις για τον καιρό ακόμη και σε διάρκεια 6μήνου ωστε να κάνουν το σωστό προγραμματισμό καλλιεργειών, ενώ και οι γεωργικές προειδοποιήσεις γίνονται με ασφάλεια και σε επίπεδο λίγων λεπτών για ακραια καιρικά φαινόμενα...
Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης των πολιτικών, πρακτικών και τεχνολογιών, με στόχο να περιοριστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η ευπάθεια και η τρωτότητα της γεωργίας στην κλιματική μεταβλητότητα, ειδικότερα στις ημίξερες περιοχές όπως είναι αυτή της Θεσσαλίας.
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:21
Γιορτή της μινιατούρας στη Λάρισα στο Μύλο του Παππά (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 12:17
Ζήσης Αργυρόπουλος: Η Χημεία που δεν μαθαίνουμε... - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:07
Τακούδης: Κίνδυνος από καταιγίδες και έντονους ανέμους ξημερώματα Κυριακής στα παράλια της Λάρισας (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 11:43
Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Red code για 7 περιοχές, ανάμεσά τους η Θεσσαλία - Ισχυρές βροχές και δυνατοί άνεμοι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 11:37
Βιολάντα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα λάθη που οδήγησαν στην φονική έκρηξη -Ο ρόλος του υπόγειου χώρου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 11:28
Η Ελλάδα, η Mercosur το δίλλημμα ΗΠΑ ή Ευρώπη και...η γεωργία στο περιθώριο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 10:38
Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της Βασιλικής Σκαμπαρδώνη - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 10:32
Βιολάντα: Όσα γνωρίζουμε για τις παραλείψεις - Η άδεια που δόθηκε με προθεσμία και τα κενά ασφαλείας
- ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 11:21
Τακούδης: Προσοχή για ενδεχόμενο πλημμυρών σε Πήλιο, Βόλο την Κυριακή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:46
Θλίψη στα Τρίκαλα: Κηδεύεται σήμερα ο Λεωνίδας Λόϊος-Μπούρης – «Έφυγε» σε ηλικία 36 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 09:43
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:50
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η συγκινητική ανάρτηση για τη «Βιολάντα»: «Χρωστάμε σε αυτές τις γυναίκες να δούμε τι πήγε λάθος» - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 14:15
Επεισόδια με κρότου -λάμψης κατά φοιτητών έξω από το ξενοδοχείο στη Σύνοδο των Πρυτανεων στην Αγριά (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.01.2026 | 20:25
Έρχονται επικίνδυνες ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.01.2026 | 10:00
Ευεργετικές βροχές και χιόνια: 2 μέτρα «ψήλωσε» η λίμνη Πλαστήρα μέσα στον Ιανουάριο! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 01:11
Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο-στη Θεσσαλία θα βρέχει για σχεδόν 24 ώρες



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed