ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η «σιγή» των Ευαγγελίων για την γέννηση της Παναγίας
Γιορτή

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, στις 8 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία πανηγυρίζει «το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας». Για το γεγονός αυτό τα ιερά Ευαγγέλια σιγούν. Η ίδια σιγή, άλλωστε, απλώνεται γύρω από το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της Θεοτόκου.
Ελάχιστα είναι τα λόγια της που διασώθησαν. Αρκεί να σημειωθεί πως η προτροπή της στους υπηρέτες στο θαύμα που έγινε από τον Χριστό στην Κανά της Γαλιλαίας, «ο,τι αν λέγη (ο Χριστός) υμίν, ποιήσατε» (Ιωάν. 2,5), είναι τα τελευταία της λόγια που αναφέρουν τα Ευαγγέλια. Από τότε (το θαύμα έγινε στις αρχές του πρώτου έτους της δημόσιας δράσης του Κυρίου) και στο εξής η Θεοτόκος παρακολούθησε σιωπηλή τη δράση του Υιού της και το ίδιο αμίλητη έπνιξε τον πόνο της κάτω από το σταυρό Του.
Τα κενά των Ευαγγελίων για το βίο της Υπεραγίας Θεοτόκου συμπληρώνουν οι απόκρυφες διηγήσεις. Αυτές, γραμμένες από ευσεβείς συγγραφείς και πλουτισμένες από τη φαντασία τους, μας δίνουν πληροφορίες για τη γέννησή της, την παιδική της ηλικία, την κοίμησή της. Η Εκκλησία πήρε από τα κείμενα αυτά τις παραδόσεις που εκείνη θεώρησε αληθινές και τις διαφύλαξε στις εορτές, τους ύμνους, τις εικόνες που καθιερώθηκαν και έγιναν με το υλικό τους.
Μία από τις απόκρυφες διηγήσεις είναι το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, που διηγείται, μεταξύ άλλων, και τα σχετικά με τη Γέννηση της Θεομήτορος. Απ’ αυτό μαθαίνουμε τα ονόματα των γονέων της που είναι Ιωακείμ και Άννα, την ατεκνία τους, την καταγωγή του Ιωακείμ από το βασιλικό γένος του Δαβίδ κ.α. Εδώ διαβάζουμε για τη θλίψη και τα δάκρυα του ανδρόγυνου για την ατεκνία τους, καθώς και τις προσευχές και τις νηστείες τους για να αποκτήσουν παιδί.
Εκτός από το Πρωτευαγγέλιο, ένα άλλο απόκρυφο Ευαγγέλιο, το λεγόμενο του Ψευδο-Ματθαίου, που συμφωνεί βασικά με το Πρωτευαγγέλιο, μιλά για τη γέννηση της Θεοτόκου. Για να καταλάβουμε αυτά που εικονίζονται στην παράσταση της γέννησης της Θεοτόκου, πρέπει να παραθέσουμε μερικά αποσπάσματα από τη διήγηση του Ιακώβου:
«Καί ἰδού ἄγγελος Κυρίου ἐπέστη λέγων αὐτῇ· Ἄννα Ἄννα, ἐπήκουσε Κύριος τῆς δεήσεώς σου, καί συλλήψει καί γεννήσεις, καί λαληθήσεται τό σπέρμα σου ἐν ὅλῃ τῇ οἰκουμένῃ… Καί ἰδού ἦλθον ἄγγελοι δύο λέγοντες αὐτῇ· Ἰδού Ἰωακείμ ὁ ἀνήρ σου ἔρχεται μετά τῶν ποιμνίων αὐτοῦ. Ἄγγελος γάρ Κυρίου κατέβη πρός αὐτόν λέγων· Ἰωακείμ Ἰωακείμ, ἐπήκουσε Κύριος ὁ Θεός τῆς δεήσεώς σου· κατάβηθι ἐντεῦθεν· ἰδού γάρ ἡ γυνή σου Ἄννα ἐν γαστρί λήψεται… Καί ἰδού Ἰωακείμ ἧκε (=ἦρθε) μετά τῶν ποιμνίων αὐτοῦ, καί ἔστη Ἄννα πρός τήν πύλην καί εἶδε τόν Ἰωακείμ ἐρχόμενον, καί δραμοῦσα ἐκρεμάσθη εἰς τόν τράχηλον αὐτοῦ… Ἐπληρώθησαν δέ οἱ μῆνες αὐτῆς· ἐν δέ τῷ ἐνάτῳ μηνί ἐγέννησεν Ἄννα. Καί εἶπεν τῇ μαίᾳ· Τί ἐγέννησα; Ἡ δέ εἶπεν· Θῆλυ· Καί εἶπεν Ἄννα· Ἐμεγαλύνθη ἡ ψυχή μου ἐν τῇ ἡμέρᾳ ταύτῃ· καί ἀνέκλινεν αὐτήν. Πληρωθεισῶν δέ τῶν ἡμερῶν ἀπεσμήξατο Ἄννα, καί ἔδωκεν μασθόν τῷ παιδί, καί ἐπωνόμασε τό ὄνομα αὐτῆς Μαριάμ» (4,1-5,2).
Όπως βλέπουμε στην παραπάνω διήγηση, η γέννηση της Παναγίας αναγγέλλεται από τον άγγελο ύστερα από πολύχρονη ατεκνία των γονέων της. Άγγελος γνωστοποιεί τη γέννηση και άλλων βιβλικών προσώπων: του Σαμψών, του Σαμουήλ, του Ιωάννη του Προδρόμου. Η γέννηση όμως της Παναγίας διαφέρει, διότι είναι «τοῦ Ἀδάμ ἡ ἀνάπλασις καί τῆς Εὔας ἡ ἀνάκλησις· τῆς ἀφθαρσίας ἡ πηγή καί τῆς φθορᾶς ἀπαλλαγή, δι᾽ ἧς ἡμεῖς ἐθεώθημεν καί τοῦ θανάτου ἐλυτρώθημεν…» (Δοξαστικό τῆς λιτῆς).
Τη σύγκριση μεταξύ της μητέρας της Παναγίας και άλλων άτεκνων γυναικών της Αγίας Γραφής κάνει ωραιότατα το γ’ στιχηρό του Εσπερινού της εορτής (του πλ. β’ ήχου): «Εἰ καί θείῳ βουλήματι, περιφανεῖς στεῖραι γυναῖκες ἐβλάστησαν, ἀλλά πάντων ἡ Μαρία τῶν γεννηθέντων θεοπρεπῶς ὑπερέλαμψεν· ὅτι καί ἐξ ἀγόνου παραδόξως τεχθεῖσα μητρός, ἔτεκεν ἐν σαρκί τόν ἁπάντων Θεόν, ὑπέρ φύσιν ἐξ ἀσπόρου γαστρός…».
Όπως βλέπουμε σ’ όλα σχεδόν τα τροπάρια της ιερής ακολουθίας του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, οι ιεροί υμνογράφοι τονίζουν, παράλληλα με τη γέννησή της, και το ρόλο της ως Μητέρας του Θεού. Ακόμη, στη λύση της στείρωσης της Άννας διαβλέπουν κατά τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας τη λύση της στείρωσης της ανθρώπινης φύσης, η οποία θα απολαύσει τους καρπούς της θείας χάριτος. Η χάρη αυτή «καρπογονείν λαμπρώς απάρχεται» με τη γέννηση της Θεοτόκου. Όπως το λέει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «σήμερον αρχή σωτηρίας τω κόσμω». «Εν σοι της φθορας ελυτρώθημεν». Γι’ αυτό «χαράν μηνύει, η γέννησίς σου, πάση τη οικουμένη» , όπως λένε οι υμνογράφοι της εορτής στη Θεοτόκο.
Πηγή dogma.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 06.06.2026 | 12:21
Γιώργος Σουφλιάς: Ο «Σαρακατσάνος» της Νέας Δημοκρατίας που δεν έγινε πρόεδρος - Έφυγε ήσυχα στα 85 του ο τελευταίος «βαρόνος - ΕΛΛΑΔΑ | 06.06.2026 | 12:02
Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Την χτυπούσε στην κοιλιά και έχανε τα παιδιά» - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 11:57
Λάρισα: Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ η λεία της οργάνωσης με τις «χρυσές λίρες» – Βίντεο ντοκουμέντο από την έφοδο της ΔΑΟΕ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.06.2026 | 11:31
Προς εκπόνηση η μελέτη για τη δημιουργία χώρου δασικής αναψυχής στη λίμνη Στεφανιάδα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.06.2026 | 11:27
Στόχος 600 εκατ. ευρώ στην πληρωμή Ιουνίου, στο 100% των ΟΣΔΕ, όχι δειγματοληπτικά οι έλεγχοι ΑΑΔΕ - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 11:21
Θλίψη στη Λάρισα για το θάνατο του Γιώργου Σουφλιά - ΒΟΛΟΣ | 06.06.2026 | 11:18
Κέρδισε και πάλι τις εντυπώσεις το 7ο Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών Ομάδων Μαγνησίας στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 11:14
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.06.2026 | 12:54
Τακούδης: καλές οι καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλία μέχρι την άλλη Παρασκευή με μικρες αστάθειες - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 21:44
Πλήθος κόσμου στο μεγάλο αφιέρωμα στη λαογραφία στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 21:53
Λάρισα: Νέα σύλληψη για κύκλωμα απάτης και εκβιασμών στη Γιάννουλη - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 21:58
Θλίψη στη Λάρισα και τον πολιτικό κόσμο: Πέθανε ο Γιώργος Σουφλιάς σε ηλικία 85 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 09:40
Εγκαινιάστηκε χθες η 25η Έκθεση βιβλίου στην πλατεία Ταχυδρομείου (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 13:17
Εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μαθητών στο πάρκο Αλκαζάρ για την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 05.06.2026 | 02:27
Τροχαίο δυστύχημα στην Καλλιθέα: Νεκρός οδηγός μοτοσικλέτας που παρέσυρε πεζή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 08:57
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed