Ειδήσεις, νέα για Οικονομία

Α. Δοντάς :Ο αποπληθωρισμός σκοτώνει την πραγματική οικονομία

ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την μείωση των εξαγωγών

Α. Δοντάς :Ο αποπληθωρισμός σκοτώνει την πραγματική οικονομία
28.06.2014 | 12:24
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Ο αποπληθωρισμός που πλανάται πάνω από την Ελλάδα αλλά πλέον και πάνω από όλη την Ευρώπη, είναι εκείνος που υπονομεύει την όποια προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη τόσο στη χώρα όσο και στη γηραιά ήπειρο. Αυτό υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή «πολιτικοί Διάλογοι» της «Θεσσαλίας τηλεόρασης»,ο πρόεδρος του συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών κ. Απόστολος Δοντάς.

 Ο αποπληθωρισμός ήταν εκείνος που επιβράδυνε για 20 χρόνια την πορεία της Ιαπωνικής οικονομίας , αυτός είναι που ευθύνεται για τα εκατομμύρια των ανέργων σε Ελλάδα και Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Δοντάς, ο οποίος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου και για τη μείωση των ελληνικών εξαγωγών τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτή την απέδωσε στο γραφειοκρατικό ελληνικό κράτος, στην ρηχή επιχειρηματικότητα στη χώρα και στην αδυναμία ενσωμάτωσης της καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, στο σκληρό νόμισμα που κάνει ακόμη λιγότερο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία, στην επιμονή και την προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία που στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις,στα ακριβά λειτουργικά κόστη όπως η ενέργεια και στην αδυναμία να αυξηθεί ο παραγόμενος πρωτογενής πλούτος ώστε στη συνέχεια να μεταποιηθεί, αφού τα ίδια προβλήματα έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζει και ο πρωτογενής τομέας…

 Ταυτόχρονα έχουμε και μία παγκόσμια επιβράδυνση στην κατανάλωση η οποία είναι πολύ πιο ορατή στην Ευρώπη, αφού η νεοφιλελεύθερη συνταγή καταστρέφει τη μεσαία τάξη που εν δυνάμει αποτελεί το καταναλωτικό κοινό των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

 Και τηνίδια στιγμή στην Ελλάδα συμπιέζεται όλο και περισσότερο το μισθολογικό κόστος, λόγω της διογκωμένηςανεργίας, χωρίς ωστόσο αυτό να δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ελληνικέςεπιχειρήσεις. Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κατέληξε ότι για να απορροφηθούν οι 1,3εκατομμύρια άνεργοι απαιτούνται 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα, όταν σήμεραέχουν απομείνει μόλις 300!

 Για τον κ. Δοντά η ιστορία ενός ισχυρού νομίσματος όπως το ευρώ τελικά δεν συμφέρει κανένα ούτε πλέον καν τη Γερμανία, ωστόσο η επιμονή στο νόμισμα αυτό είναι για να μην ομολογήσουν την αποτυχία τους οι πολιτικοί ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα η εκπροσώπηση σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου φθίνει για τις χώρες αυτές, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές. Αυτό έχει ως συνέπεια στο πλάισιο της Ατλαντική συμφωνίας με τις ΗΠΑ, οι μεν χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά να προωθούν τα βιομηχανικά τους προίόντα και να θυσιάζουν μεσογειακά προϊόντα όπως έγινε με τη φέτα στον Καναδά, αφού το ελληνικό "λόμπιγκ" είναι ανύπαρκτο...
Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Οικονομία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^