ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο Κ. Αγοραστός
Συζήτησε για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα με εκπροσώπους των αγροτών

Στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έχοντας συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών και την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους για τα θέματα που τους απασχολούν.
Στη δήλωσή του ο κ. Αγοραστός επισημαίνει τα εξής:
«Ήρθαμε σήμερα στο μπλόκο της Νίκαιας για να εκφράσουμε αφ’ ενός τη στήριξή μας σε δίκαια αιτήματα των αγροτών κι αφ’ ετέρου να επαναβεβαιώσουμε την κεντρική θέση της αιρετής Περιφέρειας πως το 2017 πρέπει να είναι το έτος της Παραγωγής για τη Θεσσαλία και γενικότερα την πατρίδα μας.
Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι τον τρόπο και τους τρόπους κινητοποίησης τους αποφασίζουν οι ίδιοι οι αγρότες, αποφεύγοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Κατά την προσωπική μου άποψη που έχω καταθέσει δημόσια και την επαναλαμβάνω, είναι χρήσιμο για τους αγρότες να επιζητούν και να εξασφαλίζουν τη στήριξη της κοινωνίας και επειδή την αξίζουν λόγω της μεγάλης και πολύπλευρης προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο αλλά κι ετέρου επειδή κατ’ αυτόν τον τρόπο προωθούν πιο αποτελεσματικά τα αιτήματά τους στην κεντρική κυβέρνηση.
Όσον αφορά στην ουσία των ζητημάτων που τίθενται, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους «καίνε» σήμερα το πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, η πολύ μεγάλη επιβάρυνση τους ιδίως όσον αφορά τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, ότι στερούνται επαρκούς χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα στην πλειονότητά τους, σε πολλά προϊόντα πληρώνονται με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ενώ με καθυστέρηση ανταποκρίνεται και το κράτος στις πληρωμές του (επιδοτήσεις, προγράμματα, αποζημιώσεις).
Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση δημόσια για την αναγκαιότητα στήριξης της παραγωγής με αιχμή τον αγροδιατροφικό τομέα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση χρειάζονται γενναίες, ρηξικέλευθες, τολμηρές αποφάσεις για:
-Μείωση φορολογικών συντελεστών,
-Εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών,
-Χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα από το τραπεζικό σύστημα με λογικά επιτόκια,
-Μείωση του κόστους παραγωγής,
-Προκήρυξη όλων των επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20,
-Διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων ποιοτικού νερού με μια σειρά έργων και με μεταφορά νερού από τον Αχελώο,
-Ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της συνεργασίας.
Τονίζω για ακόμη μια φορά ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα για τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι σε λάθος βάση.
Θα έπρεπε να είναι στη βάση της παραγωγής, όχι στη βάση είσπραξης των φόρων.
Από το 2011 και μετά, ενώ μειώνεται η παραγωγή αυξάνονται οι φόροι. Άρα έχεις στραγγίσει την κοινωνία από φόρους, δε μπορείς να πας άλλο. Είναι λάθος, εμείς πρέπει να οδηγήσουμε τη διαπραγμάτευση στην παραγωγή.
Αν δεν παράγει η χώρα μας, όλα τελείωσαν.
Γι’ αυτό, λοιπόν, καλούμαστε όλοι μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε το 2017 να αποδειχθεί όντως το Έτος της Παραγωγής.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνουμε το παράδειγμα εφαρμόζοντας ένα ουσιαστικό πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού τομέα με έργα, δράσεις και επενδύσεις προϋπολογισμού 392 εκατ. ευρώ, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ για έργα στον αγροτικό τομέα.
Ταυτόχρονα, έχουμε βελτιώσει τις υπηρεσίες και συντμήσει δραστικά το χρόνο εξυπηρέτησης αγροτών και επιχειρήσεων, πάντοτε στο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο επιβάλλει το κεντρικό κράτος λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού.
Διαβεβαιώνω και πάλι ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αποφασιστικά, σταθερά δίπλα σε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο και τις οικογένειές τους».


- ΒΟΛΟΣ | 02.05.2026 | 13:14
Στα λευκά το Πήλιο σήμερα το πρωί: Μέχρι και τα πέντε εκατοστά φτάνει η χιονόστρωση (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.05.2026 | 13:07
«Λευκό» τοπίο στα ορεινά της Λίμνης Πλαστήρα και της Αργιθέας. (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.05.2026 | 12:59
Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Αθανασίου στον Παλαμά (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 12:52
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά την διεξαγωγή του 15ου Ιπποκράτειου Λαϊκού Αγώνα Δρόμου, την Κυριακή στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 12:45
Αντιστάθμισμα στις καταστροφές του «Daniel» με 2.180 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 02.05.2026 | 12:39
Καλά στην υγεία του το 19 μηνών βρέφος από τη Σκόπελο – Υπό παρακολούθηση για πιθανή έκθεση σε ποντικοφάρμακο - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 12:28
Πρωτομαγιά με την 12η Πανελλήνια Ιππική Συνάντηση στους Γόννους -υπέροχες εικόνες με άλογα στη φύση (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 11:35
Μαγιάτικο χιόνι στο Λιβάδι Ελασσόνας και τον Κίσσαβο (ΦΩΤΟ+video)
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.05.2026 | 09:35
Θλίψη στη Φαρκαδόνα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 32χρονη Σταυρούλα - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 09:02
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 21:08
Οι «Πρωταγωνιστές» μπαίνουν στις φυλακές Λάρισας: δέκα μαρτυρίες που ανοίγουν ξανά τη συζήτηση - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 10:18
Ποιοί Λαρισαίοι πλαισιώνουν το νέο κόμμα Τσίπρα- στους συντάκτες του «μανιφέστου» ο Νίκος Ράπτης - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:46
Ο Άκης Πετρετζίκης σε Λάρισα, Μεταξοχώρι, Νέσσωνα και Καλοχώρι - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:38
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 11:35
Με απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία τίμησαν την πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.05.2026 | 10:23
Ο καιρός του τριημέρου της πρωτομαγιάς από το Φάνη Τακούδη: Κρύο, βροχές και χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed