ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόταση Τσίπρα για το Σύνταγμα: 500.000 υπογραφές για δημοψήφισμα- εκλογή προέδρου από το λαό
Στα 8 χρόνια η θητεία των βουλευτών

Νέο Σύνταγμα, Νέα Μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα είναι το τρίπτυχο «συνθημάτων» που αναγράφονται πίσω από το πόντιουμ απ όπου ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στον αύλιο χώρο της Βουλής την κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του Συντάγματος.
Στην εκδήλωση που έχουν κληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων το προεδρείο της Βουλής, βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο πρωθυπουργός ζητεί ευρεία συνεννόηση για τις αλλαγές στον Συνταγματικό χάρτη.
Από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης παρών είναι μόνον ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Τρεις άξονες παρεμβάσεων
Ο Πρωθυπουργός προκειμένου να αποδείξει την πίστη της κυβέρνησης στους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και στα δημοψηφίσματα, έχει έτοιμη πρόταση για την διοργάνωση συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για την Συνταγματική αναθεώρηση όπου θα ζητηθεί από τους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους για πέντε σημαντικά θεσμικά ζητήματα που αφορούν: την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την ίδρυση ή μη ιδιωτικών πανεπιστημίων, την ιδιωτικοποίηση του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τρεις άξονες παρεμβάσεων στο Σύνταγμα: αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ενίσχυση θεσμών άμεσης δημοκρατίας και κοινωνικά δικαιώματα.
Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται το Μέγαρο Μαξίμου για την αναθεώρηση του Συντάγματος στον τομέα του πολιτικού συστήματος αφορούν :
· Την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
· την ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού μηχανισμού της εκτελεστικής εξουσίας.
· Αναβάθμιση του θεσμού του δημοψηφίσματος και δυνατότητα επιβολής του μέσα από πρωτοβουλίες ικανού αριθμού πολιτών.
· την θέσπιση ανώτατου ορίου κοινοβουλευτικής θητείας.
Τι θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις
Στο πλαίσιο των αλλαγών του πολιτικού συστήματος περιλαμβάνονται προτάσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εάν χάσει την εμπιστοσύνη της βουλής η εκλεγμένη κυβέρνηση μετά από πρόταση μομφής, το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού, την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος του 1986 και την εκλογή του από τον ελληνικό λαό μόνο στην περίπτωση που ολοκληρωθούν χωρίς επιτυχία οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, για το οποίο εξετάζεται πώς μπορεί να προχωρήσει χωρίς να δημιουργήσει αναταραχές και αντιδράσεις. Για την ενότητα της ενίσχυσης της Δημοκρατίας, οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Βερναρδάκης έχουν καταθέσει προτάσεις στον Πρωθυπουργό για την ανακλητότητα των αιρετών σε όλες τις βαθμίδες, την ενίσχυση των δημοψηφισμάτων που θα μπορούν να γίνουν με πρωτοβουλία των πολιτών, την θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων και την νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών.
Τέλος γίνεται μία προσπάθεια να περιληφθούν στη Συνταγματική αναθεώρηση τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών (για παράδειγμα το δικαίωμα στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση) καθώς και η ισοτιμία της ψήφου.
Ως επιστέγασμα αυτού του διαλόγου με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, ο οποίος θα κρατήσει σχεδόν ένα έτος, θα έρθει πιθανότατα ένα δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα, για το οποίο προϊδέασε εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, το οποίο θα έχει πολλαπλά ερωτήματα.
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Λαό μόνο εάν...
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει έναν ελιγμό προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος από την ομάδα των 53.
Προάγγελος της αλλαγής στην αρχική θέση του κόμματος εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος μιλώντας στον Σκάι είπε ότι ο ίδιος θα προτείνει δημοψήφισμα μεταξύ των υποψηφίων μόνο εάν δεν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαδικασίες της Βουλής. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκα η συμβιβαστική λύση την οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός στο προαύλιο της Βουλής.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν την απορία τους για την κυβερνητική πρόταση καθώς αναρωτιούνται πως θα πείσει για τις προθέσεις του ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξώθησε την χώρα σε εκλογές όταν αρνήθηκε να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα τέλη του 2014.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.05.2026 | 10:31
Daniel: Νομικές ενέργειες ετοιμάζουν κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας για την αναπλήρωση του εισοδήματος - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 09:57
Δήμος Λαρισαίων: Διασυνοικιακή «ανάσα» για Χαραυγή, Τούμπα, Άγιο Γεώργιο - Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις σε Μαρτάλη-Κλεάνθους - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 09:46
Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Λίβυου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 09:43
Ημερίδα από τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας για τη διαχείριση ανθεκτικότητας αγρωστωδών ζιζανίων σε χειμερινά σιτηρά - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:51
Κόκκαλης: «Η υπερφορολόγηση στις κληρονομιές οδηγεί χιλιάδες πολίτες σε αποποιήσεις» - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:45
Εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λάρισας: Η διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:36
Βγάζουν τρακτέρ στην ε.ο. Λάρισας – Κοζάνης την Τρίτη 2 Ιουνίου οι αγρότες του Δήμου Τυρνάβου - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:29
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή
- ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 13:18
Βρέθηκαν αρχαία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις εργασίες εκσκαφής για τη νέα συνδετήρια πτέρυγα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 10:48
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 16:48
Λάρισα: Συναγερμός για την εξαφάνιση ανηλίκου - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 11:16
Μεγάλη ζημιά σε αχλάδια, ροδάκινα, αμπέλια προκάλεσε η χθεσινή χαλαζόπτωση στον Τύρναβο (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 25.05.2026 | 09:02
Πέθανε η Γωγώ Μαστροκώστα – Η συγκλονιστική ανάρτηση της κόρης της - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 12:24
Φάρσαλα: Έντονη βροχόπτωση με χαλάζι μεταξύ Δασολόφου και Κάτω Βασιλικών (ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 21:41
Τακούδης: 28,3 χιλιοστά βροχής στο Συκούριο μεσα σε μισή ώρα χθες- μεγάλη ένταση βροχής (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.05.2026 | 12:05
Σοκ: Πέθανε στα 49 του ο Παρασκευάς Άντζας






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed