ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Πήλιο: Μετά τον χειμώνα ξεκινούν αντιπλημμυρικά έργα 21,9 εκατ. ευρώ – Παρεμβάσεις σε 101 ορεινές λεκάνες
Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου με εκπροσώπους της αναδόχου «AQUA MONTIS»


Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου με εκπροσώπους της αναδόχου «AQUA MONTIS» – Έως το τέλος του 2026 ολοκληρώνεται η οριστική μελέτη, ενώ προβλέπονται εργασίες διάρκειας 36 μηνών σε έκταση 720.000 στρεμμάτων.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία ενός από τα σημαντικότερα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για το Πήλιο, συνολικού προϋπολογισμού 21,9 εκατομμυρίων ευρώ, με τις πρώτες εργασίες να προγραμματίζονται για μετά την ολοκλήρωση της φετινής χειμερινής περιόδου.
Πρόκειται για το πρόγραμμα ορεινής υδρονομίας «AQUA MONTIS», το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποσκοπεί στη συγκράτηση και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των ομβρίων υδάτων στις ορεινές περιοχές του Πηλίου.
Η πορεία του έργου βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026, μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Πήλιο αποτελεί την πρώτη περιοχή της χώρας στην οποία έχει ήδη εγκατασταθεί η ανάδοχος του συγκεκριμένου προγράμματος.
Έως το τέλος του χρόνου η οριστική μελέτη
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η πρόοδος της μελετητικής διαδικασίας, με τους εκπροσώπους της αναδόχου να επιβεβαιώνουν ότι το χρονοδιάγραμμα εξελίσσεται ομαλά.
Η οριστική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Μετά την ολοκλήρωσή της θα προσδιοριστούν με ακρίβεια τα σημεία στα οποία θα κατασκευαστούν τα προβλεπόμενα τεχνικά έργα.
Εφόσον τηρηθεί ο προγραμματισμός, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2027, μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι προβλέπεται οργανωμένη εργολαβία διάρκειας 36 μηνών, γεγονός που θα επιτρέψει τη σταδιακή υλοποίηση παρεμβάσεων σε διαφορετικές περιοχές του ορεινού όγκου.
Έργα σε 720.000 στρέμματα και 101 υδρολογικές λεκάνες
Ο σχεδιασμός του «AQUA MONTIS» προβλέπει παρεμβάσεις σε μία ιδιαίτερα εκτεταμένη περιοχή του Πηλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το έργο αφορά ενδεικτικά:
720.000 στρέμματα στον ορεινό όγκο του Πηλίου.
101 ορεινές υδρολογικές λεκάνες, στις οποίες θα εξεταστούν οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις.
21.897.410 ευρώ συνολικό προϋπολογισμό.
36 μήνες προβλεπόμενης διάρκειας εργασιών.
Βασική επιδίωξη είναι η καλύτερη διαχείριση των υδάτων στα υψηλότερα σημεία του βουνού, ώστε να περιορίζεται η ταχύτητα απορροής και να μειώνεται ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές που βρίσκονται χαμηλότερα.
Οι παρεμβάσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα μετά τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές που έχει υποστεί η Μαγνησία τα τελευταία χρόνια, με τις έντονες βροχοπτώσεις να προκαλούν υπερχειλίσεις χειμάρρων, κατολισθήσεις και εκτεταμένες ζημιές σε οδικές υποδομές και ιδιοκτησίες.
Πώς συνδέεται το έργο με τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Μαγνησίας
Το πρόγραμμα ορεινής υδρονομίας δεν αποτελεί μεμονωμένη παρέμβαση, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα έργα του «AQUA MONTIS» θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το Master Plan που εκπονείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου.
Παράλληλα, θα συνδυαστούν με τις μελέτες οριστικής οριοθέτησης υδατορεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας συνολικός σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τόσο τη συμπεριφορά των υδάτων στις ορεινές λεκάνες απορροής όσο και τις ανάγκες προστασίας των οικισμών και των υποδομών στις χαμηλότερες περιοχές.
Το μεγάλο ζητούμενο μετά τις νέες πλημμύρες
Η ανακοίνωση για την εξέλιξη του έργου έρχεται λίγες ημέρες μετά τη νέα δοκιμασία που υπέστησαν περιοχές της Μαγνησίας από τις έντονες βροχοπτώσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 1ης Νοεμβρίου.
Οι πρόσφατες καταστροφές ανέδειξαν εκ νέου την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων πρόληψης, ιδιαίτερα σε περιοχές που είχαν πληγεί και από τις θεομηνίες Daniel και Elias το 2023.
Παρότι η έναρξη των εργασιών τοποθετείται μετά τον φετινό χειμώνα, η υλοποίηση του προγράμματος των 21,9 εκατομμυρίων ευρώ θεωρείται κρίσιμο βήμα για τη μακροπρόθεσμη αντιπλημμυρική θωράκιση του Πηλίου.
Το ζητούμενο πλέον είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η ταχεία ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, ώστε οι οικισμοί και οι υποδομές της περιοχής να αποκτήσουν μεγαλύτερη προστασία απέναντι στα ολοένα συχνότερα έντονα καιρικά φαινόμενα.
- ΕΛΛΑΔΑ | 04.11.2026 | 20:55
Καιρός: Και ξαφνικά... θερμή εισβολή - Συμφωνία GFS, ECMWF, GEFS, GDPS για απότομη άνοδο στην Ελλάδα - ΔΙΕΘΝΗ | 04.11.2026 | 20:46
Παραδοχή Τραμπ: Σε μεγάλο βαθμό αληθεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράν ευθύνεται για την ήττα μας στις ενδιάμεσες εκλογές - ΒΟΛΟΣ | 04.11.2026 | 19:29
Βολιώτης καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξης για πορνογραφία ανηλίκων - ΒΟΛΟΣ | 04.11.2026 | 19:11
Πήλιο: Μετά τον χειμώνα ξεκινούν αντιπλημμυρικά έργα 21,9 εκατ. ευρώ – Παρεμβάσεις σε 101 ορεινές λεκάνες - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.11.2026 | 18:35
Όταν η επικοινωνία υπερισχύει της ουσίας, οι αγρότες και η... επαρχία πληρώνουν τον λογαριασμό (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.11.2026 | 18:23
Διευκρινήσεις ΑΑΔΕ για τη χρήση της καινούργιας εφαρμογής myDiesel - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2026 | 18:10
Ένα μεγάλο καφενείο μιας άλλης εποχής στην Κεντρική πλατεία Λάρισας – Το πρόγραμμα του Larissa Coffee Show - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2026 | 18:06
Λάρισα: Στο εδώλιο 57χρονος για παιδική πορνογραφία
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.11.2026 | 10:41
Τακούδης: Νέο κύμα βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία από τα μεσάνυχτα – Στο επίκεντρο Πήλιο, Βόλος και παράλια Λάρισας (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.11.2026 | 08:07
Βαμβάκι-ανησυχία στη Θεσσαλία: Βουτιά στα 45 λεπτά στην πύλη και στα 42 στο χωράφι – Η Βραζιλία πιέζει την αγορά - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2026 | 17:45
Λάρισα: Τραγικό τέλος για τον 75χρονο Κωνσταντίνο Δράκο – Βρέθηκε νεκρός κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές στο Δοξαρά - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.11.2026 | 08:29
Κρούσματα γρίπης των πτηνών στη Βουλγαρία και την Αλβανία, κίνδυνος επανεμφάνισης και στην Ελλάδα - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2026 | 11:49
Αναστάτωση στη λαϊκή αγορά της Λάρισας με τη μεταφορά στην οδό Κραννώνος – Αυτοκίνητα έκλεισαν τον νέο χώρο (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.11.2026 | 07:52
Αγροτικό πετρέλαιο: Γιατί το myDiesel δείχνει μηδενικά λίτρα – Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2026 | 11:02
Φωτιά σε αποθηκευτικό χώρο στη Γιάννουλη Λάρισας – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.11.2026 | 18:35
Όταν η επικοινωνία υπερισχύει της ουσίας, οι αγρότες και η... επαρχία πληρώνουν τον λογαριασμό (video)




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed