ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Δίκη Τεμπών: Δεκτό αίτημα για την προσκόμιση της αλληλογραφίας Ελλάδας – ευρωπαϊκών θεσμών για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων
Άκουσα άτομα να φωνάζουν «βοήθεια καίγομαι», κατέθεσαν επιζώσες του βαγονιού Β2


Με καταθέσεις επιζώντων και συγγενών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών συνεχίστηκε και σήμερα η δίκη για την απόδοση ευθυνών για τη φονική σύγκρουση. Σημαντική εξέλιξη της διαδικασίας αποτελεί η απόφαση του δικαστηρίου, έπειτα από θετική εισαγγελική πρόταση, να κάνει δεκτό το αίτημα του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη, συνηγόρου οικογένειας θύματος, για την προσκόμιση του συνόλου της αλληλογραφίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων και των λοιπών αρμόδιων ευρωπαϊκών φορέων με την ελληνική Πολιτεία, σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, για την περίοδο 2016-2026.
Η σχετική αλληλογραφία θα πρέπει να κατατεθεί στο δικαστήριο εντός ενός μήνα. Αντίθετα, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί σε επόμενη συνεδρίαση επί του αιτήματος για την κλήτευση γενικών γραμματέων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες.
Ήταν σαν να είμαι σε ένα μόνιμο πλυντήριο – Άκουσα άτομα να φωνάζουν «βοήθεια καίγομαι», κατέθεσαν επιζώσες του βαγονιού Β2
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν επίσης επιζώντες της τραγωδίας, με τη μαρτυρία της Τριανταφυλλιάς Κουτσιάλα να συγκλονίζει, καθώς περιέγραψε με αναφιλητά πώς κατάφερε να βγει από τα συντρίμμια και τις εκκλήσεις για βοήθεια άλλων επιβατών, τους οποίους, όπως είπε, δεν μπορούσε να βοηθήσει.
Στο εδώλιο βρίσκονται δύο κατηγορούμενοι, ο Σπύρος Πατέρας και ο Παύλος Κουζής.

Σχετικά με το αίτημα του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη να κληθούν να καταθέσουν οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το 2016 έως το 2023, η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να προτείνει, καθώς απέκτησαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου σε άλλο δικαστήριο. Πρότεινε, αντίθετα, να γίνει δεκτό το αίτημα για διαβίβαση στο δικαστήριο των προειδοποιητικών επιστολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων
Πρώτη κατέθεσε η Μαρίνα Ντος Σάντος, η οποία έχασε τη μητέρα και τη θεία της. Μίλησε για το πώς έμαθε για το δυστύχημα και το χάος που επικρατούσε στο νοσοκομείο. «Είναι δύσκολα για μας, ούτε ξέρουμε τι πήραμε από τους ανθρώπους μας. Έχασα τη μάνα μου και τη θεία μου. Δυσκολεύτηκε η ζωή μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ακολούθησε ο κ. Κουκαριώτης, που έχασε τις δύο αδελφές του και ζούσε στη Γερμανία. Περιέγραψε το χάος στο νοσοκομείο και τις τέσσερις ημέρες μέχρι την ταυτοποίηση των σορών. «Δεν διακατέχομαι από εκδικητικά ένστικτα και κακίες, όμως να τιμωρηθούν όπως πρέπει σύμφωνα με το νόμο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα δικαιώσει όσους έφυγαν. «Αυτό θα γίνει μόνο αν αποκατασταθεί ο σιδηρόδρομος για να μη χαθούν άλλοι άνθρωποι. Οι πολιτικοί μας να κοιτάξουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», κατέληξε.
Οι επιζώσες του βαγονιού Β2
Η Τριανταφυλλιά Κουτσιάλα, που επέβαινε στο βαγόνι Β2, περιέγραψε τη στιγμή της σύγκρουσης. «Ακούσαμε ένα μπαμ και το τρένο άρχισε να γίνεται μια μάζα. Νόμιζα ότι το βαγόνι μας βγήκε από τη θέση του», είπε, αναφέροντας ότι τραυματίστηκε στο πρόσωπο και στο αυτί από θραύσματα. «Συρθήκαμε και βγήκαμε από μια τρύπα, περπατήσαμε πάνω σε λαμαρίνες και κάποια άτομα μας φώναζαν να πάμε προς το μέρος τους, γιατί από την άλλη πλευρά υπήρχε φωτιά. Είχαν εκτοξευτεί κάποια άτομα από την έκρηξη και δεν μπορούσα να τους βοηθήσω», ανέφερε βουρκωμένη και με αναφιλητά. Τόνισε ότι άκουσε άτομα έξω από το τρένο να φωνάζουν «βοήθεια καίγομαι».
Η Ανθή Βάσσου, που βρισκόταν στο ίδιο κουπέ με τη φίλη της Τριανταφυλλιά, μίλησε για τη σύγκρουση και ανέφερε ότι έχασε αρχικά τις αισθήσεις της. «Θυμάμαι να εκτοξεύομαι, ήταν σαν να είμαι σε ένα μόνιμο πλυντήριο. Όταν ανέκτησα τις αισθήσεις μου, είδα ότι είχε ελάχιστο φως από τη φωτιά. Ακούγαμε κάποιες φωνές, καταλαβαίναμε ότι δεν μπορούμε να βγούμε από το παράθυρο, γιατί από κάτω είχε φωτιά», σημείωσε. Στις καταθέσεις περιγράφηκαν επίσης η αποπνικτική μυρωδιά, ο καπνός και η φωτιά στην περιοχή, καθώς και η πορεία τους προς το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκαν.
Ρεπορτάζ: Άρης Ψύχας
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.10.2026 | 10:34
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Στέργιος Μιχαλόπουλος σε ηλικία 68 ετών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.10.2026 | 10:24
Τακούδης: Σε Ζαγορά, νότιο Πήλιο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής- έρχεται νέο κύμα από Σάββατο μέχρι Δευτέρα - ΕΛΛΑΔΑ | 29.10.2026 | 09:52
Πιερία: Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά σε εργοστάσιο μανιταριών στον Κολινδρό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.10.2026 | 09:17
Καμπανάκι καθηγητή για λύκους σε κατοικημένες περιοχές: «Πρέπει να περιμένουμε τραυματισμό για να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα;» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.10.2026 | 09:03
Θεσσαλία: Προϋπολογισμός, αγροδιατροφή και νέα έργα στο Περιφερειακό Συμβούλιο - ΒΟΛΟΣ | 29.10.2026 | 08:50
Νότιο Πήλιο: Μετρούν τις πληγές τους μετά τις πλημμύρες – Χωρίς πόσιμο νερό ο Πλατανιάς (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.10.2026 | 08:42
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 29.10.2026 | 08:37
Η αντιπλημμυρική προστασία αρχίζει από το βουνό – Το μάθημα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.10.2026 | 10:14
«Οι άλλοι χύσανε το αίμα τους. Ας βραχούμε λίγο» λέει ο Κουρέτας για τις παρελάσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 11:46
Με ομπρέλες και βροχή, αλλά με υπερηφάνεια η παρέλαση στη Λάρισα για την 28η Οκτωβρίου (ΦΩΤΟ +video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2026 | 10:08
Στα λευκά τα Θεσσαλικά Άγραφα – Χιόνια σε Ρεντίνα και Ζαχαράκη, 20 εκατοστά στην Αργιθέα (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 09:37
Η Λάρισα τιμά την 28η Οκτωβρίου 1940: Τι ώρα ξεκινά η παρέλαση – Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 11:11
Δεν έγινε η παρέλαση στη Γιάννουλη – Δεν πρόλαβε να παρελάσει σημαιοφόρος ο Στέφανος, ο μικρός μαχητής της ζωής (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 13:14
Φωτογραφικά κλικς από την παρέλαση υπό βροχή στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 15:10
Τίμησαν το «Όχι» με μια ξεχωριστή παρέλαση σε φροντιστήριο της Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 28.10.2026 | 17:00
Νέος «Daniel» στον Πλατανιά Πηλίου! Πλημμύρισε το χωριό – ήχησε το 112 – «Μεταβείτε σε υψηλότερους ορόφους» (ΦΩΤΟ +video)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed