ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Συνδεδεμένες ενισχύσεις για ελιά, σουσάμι και πατάτα ζητούν οι παραγωγοί για τη νέα ΚΑΠ
Στο επίκεντρο των προτάσεων για την αγροτική πολιτική η διεύρυνση των καλλιεργειών που δικαιούνται ειδική στήριξη


Στο επίκεντρο των προτάσεων για την αγροτική πολιτική η διεύρυνση των καλλιεργειών που δικαιούνται ειδική στήριξη, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Την ανάγκη να εξεταστεί η ένταξη της ελιάς, του σουσαμιού και της πατάτας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναδεικνύει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένες δαπάνες και πιεσμένες τιμές πώλησης.
Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις αποτελούν εργαλείο της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής για τη στήριξη συγκεκριμένων παραγωγικών τομέων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή έχουν ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική σημασία. Η ένταξη μιας καλλιέργειας, ωστόσο, προϋποθέτει τεκμηρίωση των αναγκών της και τις προβλεπόμενες εγκρίσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού και του εθνικού σχεδίου.

Για την ελαιοκαλλιέργεια, το αίτημα συνδέεται με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τις απώλειες από την ακαρπία και τις προσβολές από τον δάκο, προβλήματα που περιορίζουν το εισόδημα των παραγωγών σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η πρόσθετη στήριξη θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης, παράλληλα με τα υφιστάμενα εργαλεία αντιμετώπισης ζημιών και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.
Αντίστοιχα, το σουσάμι αποτελεί μια καλλιέργεια με δυνατότητες ανάπτυξης, εφόσον εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες παραγωγής και εμπορίας. Η διερεύνηση της ένταξής του σε καθεστώς ειδικής στήριξης θα μπορούσε να συνδεθεί με την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τη μείωση της εξάρτησης της αγοράς από εισαγόμενες ποσότητες.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πατάτα, μια καλλιέργεια που απαιτεί σημαντικές δαπάνες για σπόρο, άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία και εργατικά. Οι διακυμάνσεις των τιμών και το αυξημένο κόστος μπορούν να περιορίσουν σημαντικά το περιθώριο κέρδους των παραγωγών, καθιστώντας αναγκαία τη συζήτηση για μέτρα που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν οι συγκεκριμένες καλλιέργειες θα συμπεριληφθούν σε επίσημη πρόταση τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ και με ποιους όρους θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια τέτοια παρέμβαση. Μέχρι να υπάρξει σχετική επίσημη απόφαση, η ένταξη της ελιάς, του σουσαμιού και της πατάτας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις παραμένει πρόταση προς εξέταση και όχι εγκεκριμένο μέτρο.
Για τους παραγωγούς, ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο στήριξης που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και στο κόστος παραγωγής, ώστε η καλλιέργεια να παραμένει οικονομικά βιώσιμη και να διασφαλίζεται η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας στην ελληνική ύπαιθρο.
- ΕΠΙΣΤΗΜΗ | 25.10.2026 | 17:51
Παγετώνας «της Αποκάλυψης»: Διπλάσια άνοδο της στάθμης της θάλασσας προβλέπουν οι επιστήμονες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.10.2026 | 17:50
Με μπαλάρα και σωρεία ευκαιριών η ΑΣΑ νίκησε τον ΠΑΟΚ Β (1-0) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.10.2026 | 17:42
Νέος προεδρος της ΕΟΚ ο Άγγελος Παπανικολάου - ΕΛΛΑΔΑ | 25.10.2026 | 17:30
Φοροδιαφυγή 100 εκατ. ευρώ από τους φούρνους «Χωριάτικο»: 50 συλλήψεις, εμπλέκονται 520 εταιρείες - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.10.2026 | 16:03
Αποστολή – αστραπή στο Ριάντ για τον Μητσοτάκη: Οι Patriot, οι «Ασπίδες», το τετ α τετ με τον πρίγκιπα διάδοχο - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.10.2026 | 15:54
Ραγδαίες εξελίξεις: Πρόσωπο κοινής αποδοχής για την επόμενη μέρα ο Γιαννάκης – Συνάντηση Βρούτση με ΕΟΚ τη Δευτέρα - ΕΛΛΑΔΑ | 25.10.2026 | 15:43
Ολοκληρώθηκε η απολογία του Λιόλιου μετά από 3,5 ώρες - ΕΛΛΑΔΑ | 25.10.2026 | 15:41
Συνελήφθη ο Άγγελος Γιαννακόπουλος, ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας «Χωριάτικο»
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 12:50
Συνδεδεμένες ενισχύσεις για ελιά, σουσάμι και πατάτα ζητούν οι παραγωγοί για τη νέα ΚΑΠ - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 11:52
Λάρισα: Αντιδράσεις για την πεζοδρόμηση της οδού Νάξου στη Νεράιδα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.10.2026 | 10:29
Γιορτή μαθηματικής αριστείας στη Λάρισα – Τιμήθηκαν οι διακριθέντες μαθητές (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 24.10.2026 | 13:07
Πολική δίνη: Ανατροπή στις αρχές Νοεμβρίου – Το σενάριο που μπορεί να αλλάξει τον καιρό στην Ελλάδα - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 11:22
28η Οκτωβρίου στη Λάρισα: Με ομπρέλες ή με ήλιο η παρέλαση; Τι λένε οι μετεωρολόγοι (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 11:58
Πρώτη προκαταβολή τσεκ για κοντά 30.000 παραγωγούς μέχρι την Παρασκευή, ως τις 30 Νοεμβρίου η β- δόση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.10.2026 | 10:19
Τακούδης: Δυνατές βροχές από το βράδυ στη Θεσσαλία και καλός καιρός την 28η Οκτωβρίου (χάρτες) - ΒΟΛΟΣ | 24.10.2026 | 10:58
Νέος συναγερμός για απάτη με AI στο Βόλο: Μιμήθηκαν φωνή παιδιού κι άρπαξαν χρυσαφικά






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed