ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μαθητές καλούν σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου – Στο επίκεντρο συγχωνεύσεις τμημάτων, υποδομές και εκδρομές
Βασικό ζήτημα που θέτει η Συντονιστική Επιτροπή είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων και ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη


Σε πανελλαδικές μαθητικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, θέτοντας στο επίκεντρο σειρά ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων, τις εκπαιδευτικές υποδομές, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, τις σχολικές εκδρομές και τις εξετάσεις.
Στο κάλεσμά της, η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει ότι οι μαθητές θα επιδιώξουν να μεταφέρουν τα αιτήματά τους «με κάθε τρόπο», κάνοντας λόγο για καταλήψεις, αποχές, συνελεύσεις, πανό, κινητοποιήσεις σε δρόμους, συλλογή υπογραφών και κείμενα μαθητικών συμβουλίων. Παράλληλα, καλεί μαθητές από σχολεία σε όλη τη χώρα να συμμετάσχουν στις δράσεις.
Βασικό ζήτημα που θέτει η Συντονιστική Επιτροπή είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων και ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Όπως υποστηρίζει, σε σχολεία παραμένουν τμήματα με 25 έως 27 μαθητές, ενώ αναφέρεται και σε περιπτώσεις όπου, μετά από μαθητικές κινητοποιήσεις, συγχωνεύσεις ανακλήθηκαν, όπως στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Η ίδια ζητά 15 μαθητές ανά τάξη.
Στο επίκεντρο του καλέσματος βρίσκονται επίσης τα κενά εκπαιδευτικών και τα προβλήματα στις σχολικές υποδομές. Η Συντονιστική Επιτροπή κάνει λόγο για σχολικά κτίρια και εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζει ακατάλληλα ή επικίνδυνα και συνδέει το ζήτημα με την ανάγκη για ασφαλείς υποδομές, σύγχρονα εργαστήρια και κατάλληλους αθλητικούς χώρους.
Αναφορά γίνεται και στον θάνατο 16χρονου μαθητή από την Καβάλα σε γήπεδο ποδοσφαίρου, περιστατικό που η Συντονιστική Επιτροπή εντάσσει στο πλαίσιο των ανησυχιών της για την ασφάλεια των αθλητικών και σχολικών εγκαταστάσεων.
Ιδιαίτερη θέση στο κείμενο έχει η νέα υπουργική απόφαση για τις σχολικές εκδρομές, την οποία οι μαθητές ζητούν να αποσυρθεί, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια. Μεταξύ των αιτημάτων τους περιλαμβάνονται ασφαλείς, ποιοτικές και δωρεάν εκδρομές για όλους τους μαθητές.
Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει ακόμη την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη θέσπιση «Τριπλών Πανελλαδικών», ζητώντας παράλληλα να μην καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Στο ίδιο πλαίσιο ζητά ενισχυτική διδασκαλία για όλα τα μαθήματα και για τους μαθητές που τη χρειάζονται.
Στα αιτήματα περιλαμβάνονται επίσης δωρεάν σνακ για τους μαθητές και μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία, μέσω, μεταξύ άλλων, κατάργησης του ΦΠΑ στα είδη διατροφής που καταναλώνονται στα σχολεία. Παράλληλα, ζητείται να διασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών, ώστε να μην υπάρχει σχολείο χωρίς λεωφορείο.
Για τα ΕΠΑΛ, η Συντονιστική Επιτροπή ζητά να διανεμηθούν τα βιβλία ειδικοτήτων, ενώ θέτει και ζητήματα που αφορούν τις σχολικές εκδηλώσεις και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Τέλος, οι μαθητές ζητούν να μην επιβάλλονται αποβολές και μέτρα καταστολής σε μαθητές και σχολεία που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις.
Στο κάλεσμά της, η Συντονιστική Επιτροπή συνδέει τα προβλήματα της εκπαίδευσης με την ευρύτερη οικονομική κατάσταση και την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, ενώ ασκεί κριτική στις κυβερνητικές επιλογές και στη διάθεση δημόσιων πόρων.
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί τους μαθητές να συμμετάσχουν στις δράσεις της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου, με στόχο, όπως αναφέρει, να προβληθούν τα αιτήματα που θέτει για τη λειτουργία και την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης.
Πηγή: ertnews.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 06.10.2026 | 22:49
Μπάζωμα στα Τέμπη: Ο Αγοραστός κάνει λόγο για πολιτική δίκη και αρνείται κάθε ευθύνη. - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 06.10.2026 | 22:37
Η πληρωμένη απάντηση του Κουρετα στο “να ξεκαβαλήσει” του Παπαστεργίου: “Καλό παιδί κατά τα άλλα…” - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.10.2026 | 22:21
Στην Αθήνα ο Μάρκο Ρούμπιο – Ατζέντα για συμφωνίες σε ενέργεια και ασφάλεια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.10.2026 | 21:45
Βαμβάκι: Μικρή άνοδος στις τιμές, θετικές οι πρώτες αποδόσεις και εξαιρετική ποιότητα-48 λεπτά στην πύλη - ΛΑΡΙΣΑ | 06.10.2026 | 21:17
Στην εταιρεία Terra Olympus το οινοποιείο πρώην Tσάνταλη στην Ραψάνη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.10.2026 | 21:10
Ηχηρό καμπανάκι: Στο -53,9% το αγροτικό εμπορικό πλεόνασμα της Ευρώπης - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.10.2026 | 20:55
Μητσοτάκης στο ΣΕΒ: Παρέμβαση 95 εκατ. ευρώ για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας - ΛΑΡΙΣΑ | 06.10.2026 | 20:12
Δίκη Τεμπών: «Εκείνο το βράδυ γκρεμίστηκαν όλα» – Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πατέρα της Αναστασίας Παπαγγελή
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.10.2026 | 11:41
Πανικός στη Λάρισα από φωτιά σε συνεργείο υγραεριοκίνησης στην οδό Βόλου – Τρεις τραυματίες (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.10.2026 | 23:19
Τροχαίο με τραυματισμό ντελιβερά στην Ιωαννίνων μετά από σύγκρουση με ΙΧ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.10.2026 | 09:48
Στους δρόμους ετοιμάζονται να βγουν οι αγρότες – «Θερμή» υποδοχή στον Πρωθυπουργό στη Λάρισα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.10.2026 | 13:38
Λάρισα: Τρεις εγκαυματίες εκτός κινδύνου στο ΓΝΛ- Καταστράφηκε ολοσχερώς το συνεργείο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.10.2026 | 09:36
Λάρισα–Βόλος: Πότε θα έχουμε πραγματικά τρένο; Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι απομένει - ΛΑΡΙΣΑ | 05.10.2026 | 10:31
Στα εκκοκκιστήρια της ΒΙΟΛΑΡ στο Αχίλλειο - οι παραγωγοί δηλώνουν ικανοποιημένοι για σοδειά δυσαρέσκεια για τιμή (videο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.10.2026 | 12:58
Τραγικό τροχαίο με νεκρό οδηγό ΙΧ έξω από τους Σοφάδες - ΒΟΛΟΣ | 05.10.2026 | 13:17
Αυτοψία Περιφέρειας Θεσσαλίας σε περιοχές Δ. Αλμυρού: Πρωτοφανής μείωση παραγωγής, υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιοκάρπου



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed