ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συναγερμός για την ευλογιά στη Θεσσαλία: 153 κοπάδια στο μικροσκόπιο – Το κρίσιμο ερώτημα για τα οροθετικά ζώα
Ξεκινούν οι κρίσιμοι ορολογικοί έλεγχοι- Τι φοβούνται οι κτηνοτρόφοι


Ευλογιά αιγοπροβάτων: Νέος γύρος ελέγχων στη Θεσσαλία – στο μικροσκόπιο τα κοπάδια και τα οροθετικά ζώα
Η ορολογική επιτήρηση σε 153 εκμεταλλεύσεις της Θεσσαλίας φέρνει ξανά στο προσκήνιο το μεγάλο ερώτημα: τι θα γίνει εάν εντοπιστούν ζώα με αντισώματα – Βαρύ το αποτύπωμα της επιζωοτίας, ιδιαίτερα στη Μαγνησία
Σε νέα φάση περνά η αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να προχωρούν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ορολογικής επιτήρησης και τους κτηνοτρόφους να αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορά εννέα Περιφέρειες της χώρας και προβλέπει τον έλεγχο 153 κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ανά Περιφέρεια. Σε κάθε εκμετάλλευση θα πραγματοποιείται κλινική εξέταση του ζωικού κεφαλαίου και αιμοληψία 15 ζώων, με στόχο την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού της ευλογιάς. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026.
Για τη Θεσσαλία, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς η ευλογιά έχει αφήσει ήδη σημαντικό αποτύπωμα στον κτηνοτροφικό κόσμο. Η Μαγνησία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή το ΥΠΑΑΤ, από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2026 είχαν καταγραφεί στην περιοχή 140 κρούσματα, περίπου 195 προσβεβλημένες εκτροφές και 38.784 θανατώσεις αιγοπροβάτων. Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους είχαν καταβληθεί συνολικά 7,4 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης.
Την ίδια ώρα, η τελευταία επικαιροποίηση των ζωνών περιορισμού εξακολουθεί να περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Οι ζώνες προστασίας εκτείνονται σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από τις μολυσμένες εκτροφές, ενώ οι ζώνες επιτήρησης φτάνουν έως τα 20 χιλιόμετρα.
Το νέο μεγάλο ερώτημα
Πέρα όμως από την καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας, η νέα διαδικασία ανοίγει ένα κρίσιμο ζήτημα για τους κτηνοτρόφους: τι ακριβώς θα συμβεί εάν βρεθούν ζώα με αντισώματα;
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι κάθε θετικό ή αμφίβολο αποτέλεσμα θα αποστέλλεται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για επιβεβαίωση και θα ενεργοποιούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ωστόσο, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει θέσει θέμα σαφούς στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των ορολογικών ευρημάτων. Όπως υποστηρίζει, η παρουσία αντισωμάτων δεν αποτελεί από μόνη της απόδειξη ενεργού λοίμωξης και απαιτείται αξιολόγηση με επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια.
Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα για τη Θεσσαλία, όπου αρκετές εκμεταλλεύσεις έχουν ήδη υποστεί απώλειες ζωικού κεφαλαίου και οικονομικές συνέπειες από την επιζωοτία.
Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα στο νέο πλέγμα επιτήρησης
Η επίσημη οριοθέτηση του Σεπτεμβρίου δείχνει ότι οι περιορισμοί δεν αφορούν πλέον μόνο μεμονωμένα σημεία, αλλά δημιουργούν ένα ευρύτερο πλέγμα επιτήρησης σε τμήματα των τεσσάρων θεσσαλικών Περιφερειακών Ενοτήτων.
Στην περιοχή της Θεσσαλίας, μάλιστα, υπάρχουν ζώνες που αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, καθώς οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης καθορίζονται με βάση την ακτίνα γύρω από τις επιβεβαιωμένες εστίες.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για την κτηνοτροφία της περιοχής. Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται πλέον στην αναζήτηση εμφανώς ασθενών ζώων, αλλά επιχειρούν να αποτυπώσουν και το ιστορικό έκθεσης των κοπαδιών μέσω της ορολογικής επιτήρησης.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν καθαρές απαντήσεις
Το ζητούμενο πλέον για τον κτηνοτροφικό κόσμο είναι να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα.
Οι κτηνιατρικές αρχές καλούνται να απαντήσουν με σαφήνεια σε κρίσιμα ερωτήματα: Ποια ευρήματα θεωρούνται επιβεβαιωμένη λοίμωξη; Ποιο πρωτόκολλο εφαρμόζεται σε ένα οροθετικό ζώο; Πότε απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις; Και ποια είναι η τύχη μιας εκμετάλλευσης στην οποία εντοπίζονται αντισώματα χωρίς κλινικά συμπτώματα;
Οι απαντήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε μια περιοχή όπου η κτηνοτροφία έχει ήδη δοκιμαστεί από διαδοχικές κρίσεις.
Η ευλογιά, επομένως, παραμένει ένα ανοιχτό μέτωπο για τη Θεσσαλία. Και το επόμενο κρίσιμο κεφάλαιο δεν θα είναι μόνο πόσα νέα κρούσματα θα καταγραφούν, αλλά τι θα αποκαλύψουν οι ορολογικοί έλεγχοι και πώς θα διαχειριστούν οι αρμόδιες αρχές τα αποτελέσματα.
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 06.10.2026 | 23:22
Επετειακή σειρά γραμματοσήμων από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 06.10.2026 | 23:12
Φίλιππος Καμπούρης: Πώς στήθηκε η απάτη σε βάρος του ΕΦΚΑ – Η καταγγελία που «έκαψε» το κύκλωμα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 06.10.2026 | 22:49
Μπάζωμα στα Τέμπη: Ο Αγοραστός κάνει λόγο για πολιτική δίκη και αρνείται κάθε ευθύνη. - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 06.10.2026 | 22:37
Η πληρωμένη απάντηση του Κουρετα στο “να ξεκαβαλήσει” του Παπαστεργίου: “Καλό παιδί κατά τα άλλα…” - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.10.2026 | 22:21
Στην Αθήνα ο Μάρκο Ρούμπιο – Ατζέντα για συμφωνίες σε ενέργεια και ασφάλεια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.10.2026 | 21:45
Βαμβάκι: Μικρή άνοδος στις τιμές, θετικές οι πρώτες αποδόσεις και εξαιρετική ποιότητα-48 λεπτά στην πύλη - ΛΑΡΙΣΑ | 06.10.2026 | 21:17
Στην εταιρεία Terra Olympus το οινοποιείο πρώην Tσάνταλη στην Ραψάνη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.10.2026 | 21:10
Ηχηρό καμπανάκι: Στο -53,9% το αγροτικό εμπορικό πλεόνασμα της Ευρώπης
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.10.2026 | 09:48
Στους δρόμους ετοιμάζονται να βγουν οι αγρότες – «Θερμή» υποδοχή στον Πρωθυπουργό στη Λάρισα (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.10.2026 | 12:58
Τραγικό τροχαίο με νεκρό οδηγό ΙΧ έξω από τους Σοφάδες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 06.10.2026 | 14:21
Τρίκαλα: Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής – Στάχτη 3.000 τόνοι βαμβακιού σε εκκοκκιστήριο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.10.2026 | 08:47
Συναγερμός για την ευλογιά στη Θεσσαλία: 153 κοπάδια στο μικροσκόπιο – Το κρίσιμο ερώτημα για τα οροθετικά ζώα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 06.10.2026 | 08:16
Στις φλόγες εκκκοκκιστήριο βάμβακος έξω από τα Τρίκαλα – Καίγονται έξι αποθήκες (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 06.10.2026 | 10:34
Ο άκρως «απόρρητος πύραυλος» που θέλει η Αθήνα – Θα εξοπλίζει τα F-35 και θα χτυπά τα εχθρικά αεροσκάφη στα 300 χιλιόμετρα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.10.2026 | 14:09
«Η Θεσσαλία δεν θα γίνει πολεμικό ορμητήριο» – Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 06.10.2026 | 08:20
Τρεις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed