ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αλλαγή πλάνου για τις αγροτικές πληρωμές, μόνο τα υπόλοιπα 2025 φαίνεται να πιστωθούν μέχρι τις 16 Οκτωβρίου
Αλλαγές στον προγραµµατισµό των πληρωµών σε σχέση µε όσα µέχρι σήµερα είχαν ανακοινωθεί αρµοδίως


Αλλαγές στον προγραµµατισµό των πληρωµών σε σχέση µε όσα µέχρι σήµερα είχαν ανακοινωθεί αρµοδίως φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις. Ο Οκτώβριος µάλλον θα έχει µόνο υπόλοιπα του 2025 και εξόφληση προγραµµάτων, ο Νοέµβριος προκαταβολές σε Βιολογικά, Κοµφούζιο, Σπάνιες Φυλές και ο ∆εκέµβριος υπόλοιπα 2024 µαζί µε όλο το τσεκ του 2026.
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες φαίνεται πως µετατίθεται για τον ∆εκέµβριο η πληρωµή των υπολοίπων του έτους 2024 και µάλιστα µε κρατικά χρήµατα, αφού τα χρήµατα των άµεσων ενισχύσεων για το εν λόγω έτος έχουν ήδη επιστραφεί στην Ευρώπη.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι έλεγχοι επιτόπιοι και διασταυρωτικοί δεν είχαν ολοκληρωθεί, λόγω των τεράστιων ανακατατάξεων και αλλαγών στον Οργανισµό Πληρωµών, τα χρήµατα που έπρεπε να δοθούν στους παραγωγούς µέχρι τον Οκτώβριο του 2025 δεν δόθηκαν ποτέ, εξού και η οφειλή της τάξης των 42,4 εκατ. ευρώ σε 158.810 δικαιούχους, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε. Να σηµειωθεί εδώ ότι ο αρχικός προγραµµατισµός έκανε λόγο για πίστωση µέσα στον Ιούλιο και αργότερα για µετάθεση αυτής για τον Οκτώβριο, κάτι που όπως φαίνεται δεν θα γίνει. Άλλωστε αυτό το διάστηµα όλο το βάρος έχει πέσει στην οµαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας προκαταβολής του τσεκ. Κι εδώ, βέβαια, τα πράγµατα δεν είναι πιο αισιόδοξα, αφού οι τελευταίες πληροφορίες µιλούν για µετάθεση της ηµεροµηνίας πληρωµής της ενιαίας, πιθανότατα έως τις 10 ∆εκεµβρίου.
Για την ώρα, ο Οκτώβριος δείχνει να φέρνει µόνο την εξόφληση της περσινής χρονιάς, τόσο όσον αφορά τη βασική ενίσχυση όσο και τα προγράµµατα, αφού όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός, τουλάχιστον ένα µέρος των χρωστούµενων χρηµάτων ύψους 86,3 εκατ. ευρώ πρέπει να πιστωθεί µέχρι την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, προς αποφυγήν καταλογισµών.
Εξόφληση 2025 και µετά προκαταβολή 75% για Βιολογικά 2026
Σηµειωτέον στην πίστωση του Οκτωβρίου σχετικά µε τα υπόλοιπα του 2025 πρέπει να περιλαµβάνονται και τα αγροπεριβαλλοντικά (Βιολογικά, Απονιτροποίηση, Σπάνιες Φυλές, Κοµφούζιο). Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν µέσα στο Σεπτέµβριο σε Σπάνιες Φυλές και Κοµφούζιο µαζί µε όσα υπόλοιπα έχουν µείνει κυρίως στα Βιολογικά από δικαιούχους που είχαν θέµα µε το εύρηµα περί µη συµβατής φυτοπροστασίας, αναµένεται να πιστώσουν οι αρµόδιες αρχές έως τις 16 Οκτωβρίου. Ύστερα και µέχρι τις 30 Νοεµβρίου προγραµµατίζεται η πίστωση της προκαταβολής του 2026 για αυτά τα προγράµµατα.
Σχετικά µε την πίστωση της εξόφλησης του έτους ενίσχυσης 2025, το µεγαλύτερο ποσό αναµένεται να «πέσει» προς τα Βιολογικά, καθώς εκεί υπάρχουν διαθέσιµα άνω των 80 εκατ. ευρώ. Όσοι δικαιωθούν από τις ανανεωµένες λίστες για τα ευρήµατα φυτοπροστασίας που θα αποστείλουν οι Οργανισµοί Πιστοποίησης θα πληρωθούν. Σηµειώνεται πως θα πρέπει να γίνει και η εξόφληση της εξισωτικής αποζηµίωσης για το 2025 την ίδια περίοδο.
Εν τω µεταξύ, κατ’ εξαίρεση, για τροποποιήσεις ή µεταβιβάσεις που αφορούν στο τρίτο έτος εφαρµογής (2026), οι δικαιούχοι του Κοµφούζιο µπορούν να υποβάλουν αίτηση τροποποίησης ή µεταβίβασης µε πρώτο έτος ισχύος το έτος εφαρµογής 2026 έως τις 2 Νοεµβρίου.
Τα ποσά που αναµένεται να πιστωθούν είναι:
- Κοµφούζιο: 9,5 εκατ. ευρώ σε 11.500 περίπου παραγωγούς.
- Σπάνιες Φυλές: 12,5 εκατ. ευρώ.
- Βιολογικά: Για το έτος ενίσχυσης 2025, η προκαταβολή ήταν στα 11 εκατ. ευρώ περίπου και ίση µε το 70% της δηµόσιας δαπάνης. Φέτος η πίστωση αναµένεται µεγαλύτερη εφόσον λυθεί το θέµα µε το εύρηµα της φυτοπροστασίας.
agronews.gr
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 23.10.2026 | 11:58
Τρίκαλα: «Χριστούγεννα στον κόσμο του ΟΖ», στον φετινό Μύλο των Ξωτικών με δωρεάν είσοδο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.10.2026 | 11:47
Αχελώος, ΣΔΛΑΠ και ΣτΕ : το δίλημμα που θα καθορίσει τον θεσσαλικό κάμπο – (Κώστας Γκούμας)- - ΕΛΛΑΔΑ | 23.10.2026 | 11:34
Υπόθεση στημένων αγώνων στο μπάσκετ: Το «δώρο» με την αποβολή του Παναγιώτη Γιαννάκη σε αγώνα στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.10.2026 | 09:49
Θεσσαλία: Έρχονται δυνατές βροχές από Κυριακή μέχρι Τρίτη– Tακούδης: Χωρίς βροχή η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.10.2026 | 09:42
Σε εξέλιξη δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στη Θεσσαλία: Έργα αποκατάστασης Λάρισα-Βόλος και Δομοκός-Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 23.10.2026 | 09:36
Βόλος: Σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων σε Κραυσίδωνα και Άναυρο - ΕΛΛΑΔΑ | 23.10.2026 | 09:32
Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: 17χρονη έπεσε από γέφυρα και σκοτώθηκε - ΤΡΙΚΑΛΑ | 23.10.2026 | 08:33
Τρίκαλα: Συνελήφθη νεαρός για διακίνηση κοκαΐνης και χασίς με ταχυδρομικά δέματα
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.10.2026 | 17:47
Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Καραμπάτσα στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.10.2026 | 22:09
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» σε ηλικία 43 ετών η εκπαιδευτικός Γεωργία Κουτσικούλη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.10.2026 | 08:26
Αγρότες Θεσσαλίας: «Δεν κάνουμε πίσω» – Ζητούν πετρέλαιο στο 1 ευρώ και ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα για τα μπλόκα (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.10.2026 | 13:39
Μήνυμα με πολιτικό αποτύπωμα στη Λάρισα από την ΕΛ.Α.Σ - ΛΑΡΙΣΑ | 22.10.2026 | 07:56
Σήμερα η κηδεία του ορθοπεδικού και διευθυντή του ΚΥ Λάρισας Δημήτρη Καραμπάτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.10.2026 | 08:18
Καιρός στη Θεσσαλία: Βροχές την 28η Οκτωβρίου βλέπει ο Φάνης Τακούδης – Πότε θα ξεκαθαρίσει η πρόγνωση (video) - ΒΟΛΟΣ | 22.10.2026 | 09:00
Βόλος: Να καταργηθούν τζάκια και ξυλόσομπες ζητά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.10.2026 | 07:59
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed