ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Γιάννης Καριπίδης: Γιατί η κυβέρνηση οργανώνει εκδήλωση στην Πιερία για τον Όλυμπο και όχι στην Ελασσόνα;
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

01.10.2026 | 18:26
Σε ανάρτησή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Γιάννης Καριπίδης αναφερόμενος στο θέμα της αυριανής εκδήλωσης στο Λιτόχωρο παρουσία του πρωθυπουργού σημειώνει τα εξής:
Η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στο Λιτόχωρο, με θέμα τη διεθνή αναγνώριση του Ολύμπου ως μνημείου της UNESCO, αποτελεί δικαίωση των πολυετών προσπαθειών των τοπικών κοινωνιών, των αυτοδιοικητικών φορέων και της Πολιτείας για την προστασία και ανάδειξη του μυθικού βουνού μας.
Ωστόσο, η επιλογή της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει την πανηγυρική αυτή εκδήλωση αποκλειστικά στην πλευρά της Πιερίας, παρουσία μάλιστα του Πρωθυπουργού, προκαλεί έντονο προβληματισμό και την εύλογη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του διευρυμένου Δήμου Ελασσόνας.

Για άλλη μια φορά, η Θεσσαλία και ειδικότερα η επαρχία της Ελασσόνας αντιμετωπίζονται με μια ανεξήγητη κυβερνητική απαξίωση. Η επιλεκτική αυτή προβολή της μίας μόνο πλευράς του βουνού επιχειρεί να δημιουργήσει μια στρεβλή εντύπωση, λες και ο Όλυμπος ανήκει σε έναν και μόνο νομό.
Τα επίσημα γεωγραφικά και κτηματολογικά δεδομένα διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτή την απομονωτική λογική. Από τα περίπου 500.000 στρέμματα της συνολικής έκτασης του ορεινού όγκου, η πλευρά της Ελασσόνας και της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας καλύπτει το 40% με 45%, δηλαδή μια τεράστια έκταση που αγγίζει τα 200.000 έως 220.000 στρέμματα.
Εφόσον η πλευρά της Πιερίας κατέχει το 55%-60% και η πλευρά της Ελασσόνας σχεδόν το μισό βουνό, είναι σαφές ότι δεν υφίσταται καμία χαοτική διαφορά που να δικαιολογεί τον πλήρη αποκλεισμό της περιοχής μας.
Ο Νοτιοδυτικός Όλυμπος, με τις εκτενείς αλπικές του ζώνες, το καταφύγιο Χρηστάκη (και την κορυφή «Τουρτοφωλιά»), η νομιμοποίηση των οποίων παρεμποδίζεται σκανδαλωδώς από την Πολιτεία, και τα ιστορικά μας χωριά (Κοκκινοπηλός, Καλύβια, Λιβάδι, Καρυά), αποτελεί αναπόσπαστο και ζωτικό κομμάτι αυτού του παγκόσμιου μνημείου. Ταυτόχρονα, στους πρόποδες του Ολύμπου υπάρχουν αρχαιολογικοί οικισμοί και χώροι τεράστιας ιστορικής σημασίας, όπως στο Πύθιο, τη Δολίχη, την Άζωρο και το Σαραντάπορο. Παράλληλα, θρησκευτικοί χώροι, όπως η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, η Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιωτίσσης, η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος και η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου - Βαλέτσικο Τσαριτσάνης, συνθέτουν ένα μοναδικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Επιπλέον, στην πρωτεύουσα του Δήμου Ελασσόνας λειτουργούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας-Κισσάβου, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να εγκαινιαστεί το Μουσείο Μυθολογίας και Φυσικής Ιστορίας του Ολύμπου. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ολύμπου (ΚΕΟΑΧ), καθώς και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τοπικούς συλλόγους της περιοχής (όπως ο Ξενώνας Συκαμινέας, το Πέτρινο Σχολείο Κοκκινοπηλού, τα οινοποιεία τοπικών βιολογικών κρασιών και αποσταγμάτων, το Μυθολογικό Πάρκο Ολύμπου, ο Ξενώνας Βερδικούσιας και οι ομάδες παραγωγών βοτάνων Ολύμπου), σε συνδυασμό με τις συνεχείς πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις (Faethon Olympus Marathon, Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «Στου Ολύμπου την αυλή», «Kalyvia Olympus Trail», Πανελλήνια Γιορτή Φέτας Ελασσόνας, Mamali Festival, Υποδοχή Φλόγας Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων κ.ά.), αναδεικνύουν τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, μέσα από 22 κοστολογημένα έργα πρώτης προτεραιότητας του Σχεδίου Δράσης της ΟΧΕ Θεσσαλικού Ολύμπου, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 7.990.000 €, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Ελασσόνας επιχειρούν συντονισμένα να αναδείξουν τα τοπικά διαμερίσματα και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας.
Τέλος, οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η πλευρά της Ελασσόνας και της Λάρισας αποτελεί το στρατηγικότερο και ταχύτερο πέρασμα για την παροχή διάσωσης και πρώτων βοηθειών σε κάθε επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων στο βουνό.
Είναι, λοιπόν, αδιανόητο η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να απαξιώνουν μια περιοχή που ανήκει στις ελάχιστες της χώρας μας με τόσα πιστοποιημένα παραγόμενα προϊόντα (φέτα, αρνάκι-κατσικάκι, βότανα) στις παρυφές του Ολύμπου, περιορίζοντας τις επίσημες εκδηλώσεις μόνο στην πλευρά της Πιερίας.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει αυτή την αδικία και να διοργανώσει αντίστοιχη επίσημη εκδήλωση και στην πλευρά της Ελασσόνας.
Ο Όλυμπος ενώνει, δεν χωρίζει.
Εάν η πολιτική ηγεσία επιμείνει σε αυτή την τακτική του αποκλεισμού, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ξεκαθαρίζω ότι, σε ανοιχτή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Ελασσόνας, θα συμβάλλω ενεργά στην πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας μεγάλης, αυτόνομης εκδήλωσης στη δική μας πλευρά.
Θα δώσουμε στον θεσσαλικό Όλυμπο τη λάμψη και την αναγνώριση που δικαιωματικά του αξίζει, απέναντι σε κάθε κυβερνητική προχειρότητα και παράλειψη.
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.10.2026 | 17:28
Βελίκα: Πολεοδομικό σχέδιο με… λογαριασμό που «καίει» τους ιδιοκτήτες - ΕΛΛΑΔΑ | 04.10.2026 | 17:22
Νέα Ιωνία: Άγρια επίθεση σε γυναίκα οδηγό ταξί – Επιβάτης τη δάγκωσε και της έκοψε το αυτί - ΛΑΡΙΣΑ | 04.10.2026 | 17:19
Πανικός στη Λάρισα: «Μαϊμού» αστυνομικοί και ΔΕΔΔΗΕ άρπαζαν λεφτά – Καταδίωξη στους δρόμους και δύο συλλήψεις - ΔΙΕΘΝΗ | 04.10.2026 | 16:48
Σε αναβρασμό η Γαλλία: Στους δρόμους ξανά οι μαθητές σε όλη τη χώρα – 5.000 προσαγωγές και 500 τραυματίες - ΛΑΡΙΣΑ | 04.10.2026 | 16:23
Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τις αποζημιώσεις στο προανθικό στάδιο για τα κεράσια της Αγιάς- δεν περιλαμβάνονται τα μήλα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.10.2026 | 15:23
Συνάντηση Σχοινά με γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων – Αξιοποίηση επιστημονικού δυναμικού για αντιμετώπιση επιζωοτιών - ΛΑΡΙΣΑ | 04.10.2026 | 15:20
Διημερίδα για τη μουσικολογία με Έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 04.10.2026 | 15:12
Φωτιά σε δάσος στο Καταφύλλι Αργιθέας, επιχειρεί και ελικόπτερο (ΦΩΤΟ)
- ΕΛΛΑΔΑ | 03.10.2026 | 15:15
Καιρός: Έρχεται ακραία θερμική έξαρση από το ECMWF - Φέρνει 32άρια ο υποτροπικός αεροχείμαρρος - ΒΟΛΟΣ | 04.10.2026 | 11:52
Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή 51χρονη - ΛΑΡΙΣΑ | 03.10.2026 | 10:36
Ο νομικός κόσμος της Λάρισας τίμησε τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.10.2026 | 15:30
Καλαμπόκι: Το «χαρτί» που φέτος δίνει μεγαλύτερο εισόδημα από το βαμβάκι στον θεσσαλικό κάμπο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.10.2026 | 09:50
«Βουτιά» στην τιμή του σύσπορου προβληματίζει τους βαμβακοπαραγωγούς - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 03.10.2026 | 20:41
Τεράστια νίκη ο ΑΣ Καρδίτσας επί του φιλόδοξου Άρη με 74-68 στην πρεμιέρα της GBL(video) - ΒΟΛΟΣ | 03.10.2026 | 13:02
Ο Αλέξης Τσίπρας στον Βόλο μέσα στον Οκτώβριο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.10.2026 | 08:54
Αλλαγή πλάνου για τις αγροτικές πληρωμές, μόνο τα υπόλοιπα 2025 φαίνεται να πιστωθούν μέχρι τις 16 Οκτωβρίου




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed