ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας: Συνεχίζεται και επεκτείνεται η επιδότηση μετακίνησης των φοιτητών
Εγκρίθηκαν νέα έργα υποδομών και ευρωπαϊκά προγράμματα

Σημαντικές αποφάσεις για τη φοιτητική κοινότητα, την ενίσχυση των οδικών υποδομών, την αντιπλημμυρική προστασία και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στη συνεδρίασή του.
Η συνέχιση και επέκταση του προγράμματος επιδότησης της μετακίνησης των φοιτητών, 3 νέα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα τρέξει η Περιφέρεια και νέα σημαντικά έργα που εντάσσονται στο ΠΠΑ Θεσσαλίας 2026-30, τα οποία συμπεριλήφθησαν στο νέο τροποποιημένο προϋπολογισμό της Περιφέρειας εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στην αιχμή η μέριμνα για τους φοιτητές: Συνέχιση και επέκταση της επιδότησης μετακινήσεων
Με εισήγηση του Περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα το Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκρινε το πρόγραμμα μερικής κάλυψης του κόστους μετακίνησης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας ΑΕ και όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και επεκτείνεται.
Μετά την επιτυχημένη πρώτη φάση που κάλυψε την περιοχή «ΒΙΟΠΟΛΙΣ» (με οφέλη για 500 φοιτητές), στο πρόγραμμα εντάσσονται πλέον και οι φοιτητές της περιοχής «ΓΕΩΠΟΛΙΣ», με τον συνολικό αριθμό ωφελούμενων να υπολογίζεται σε 1.500 φοιτητές. Η εκτιμώμενη δαπάνη ανέρχεται σε 250.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13%).
Προνόμια Καρτών: Μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών: 15 ευρώ για τον φοιτητή (έκπτωση 50%) και η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών: 100 ευρώ για τον φοιτητή (έκπτωση 50%).
Η έναρξη του διευρυμένου προγράμματος υπολογίζεται στα μέσα Νοεμβρίου 2026, με προσπάθεια για ακόμη νωρίτερα, καθώς ολοκληρώνονται οι διοικητικές διαδικασίες.
Έργα Υποδομών, Αντιπλημμυρικής Προστασίας και Κοινωνικής Μέριμνας
Παράλληλα, εγκρίθηκε η δημοπράτηση και υλοποίηση νέων έργων (ΠΔΕ).
Πρόκειται για τα παρακάτω έργα:
Συντήρηση Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης (1.350.000,00 €): Εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας στο τμήμα από τη διασταύρωση Συκουρίου έως τη διασταύρωση Κουλουρίου.
Αποκατάσταση Οδού 57 – Κόμβος Ε65 – Σοφάδες (800.000,00 €): Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία “Byron”.
Αντιπλημμυρικό έργο στο Αργυροπούλιο (540.000,00 €): Ενίσχυση αναχωμάτων υδατορέματος πλησίον του οικισμού Φαρκαδόνας.
Αντιπλημμυρικό έργο στα Μεγάλα Καλύβια (460.000,00 €): Ενίσχυση αναχώματος υδατορέματος στον Δήμο Τρικκαίων.
Εργασίες – Προμήθειες για τις ανάγκες του Οδικού και Αντιπλημμυρικού Δικτύου & Λοιπών Εγκαταστάσεων Π.Ε. Τρικάλων Π/Υ 10.620.000€
Αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία “Daniel” στον Πορταϊκό Ποταμό (Π.Ε. Τρικάλων). Αντικείμενο: Αποκατάσταση ζημιών στον Πορταϊκό ποταμό, στο τμήμα από τη συμβολή με τον Ανάποδο ποταμό έως τη συμβολή του με τον Πηνειό ποταμό. Νέος Π/Υ 2.100.000 €.

Υγειονομική αναβάθμιση Σωφρονιστικών Καταστημάτων (90.000 €): Προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αναβάθμιση του οδοντιατρικού εξοπλισμού.

Έγκριση τριών νέων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε τρία νέα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα:
EU-DRIVE (273.640,73 €): Δημιουργία μοντέλου επαγγελματικής αριστείας στον τομέα της ανθεκτικότητας απέναντι σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.
REWINE (152.122,34 € | ERASMUS-EDU-2025-PEX-COVE): Διασύνδεση της μεταποίησης/οινοποιίας με τον βιωματικό τουρισμό για την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.
DIODOS (87.596,00 € | Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ESF): Προσαρμογή δεξιοτήτων και επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Υπολογισμός ΕΚΠΟΛΣτο Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσιάστηκε και ο απολογισμός της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) από τον Ιούλιο του 2025, οπότε ανέλαβε την προεδρία της η Χρύσα Τσαγανού. Ιδιαίτερη θέση στις δράσεις της έχει η ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς, μέσα από γιορτές στη Συκή Πηλίου, στη Γλώσσα Σκοπέλου και στον Πλατανιά, όπου κάτοικοι μοιράστηκαν παραδοσιακές συνταγές και τρόπους παρασκευής τοπικών προϊόντων. Η ΕΚΠΟΛ συνδιοργάνωσε ακόμη το Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Αγίου Λαυρεντίου και υλοποίησε εκδηλώσεις για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Στο πεδίο της κοινωνικής παρέμβασης, στήριξε ιδρύματα της Μαγνησίας και τη δράση στα Καλά Νερά, όπου πραγματοποιήθηκαν 355 δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Παράλληλα, συντονίζει τις ενέργειες για την ανασύσταση του Κέντρου ΚαΠα, με δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης για την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία, που αφορούν και γυναίκες οι οποίες υφίστανται βία.
- ΛΑΡΙΣΑ | 03.10.2026 | 09:14
Επίσκεψη κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα - ΔΙΕΘΝΗ | 03.10.2026 | 09:04
Η Φλόριντα μηνύει τον Μπουρλά: Κατηγορεί την Pfizer ότι παραπλάνησε το κοινό για εμβόλιο και δεν ενημέρωσε για τις επιπλοκές - ΒΟΛΟΣ | 03.10.2026 | 08:56
Xρ. Δήμας από Τσαγκαράδα: Δημιουργούμε ανθεκτικές υποδομές σε Μαγνησία και Θεσσαλία μετά τον Daniel - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.10.2026 | 08:54
Αλλαγή πλάνου για τις αγροτικές πληρωμές, μόνο τα υπόλοιπα 2025 φαίνεται να πιστωθούν μέχρι τις 16 Οκτωβρίου - ΕΛΛΑΔΑ | 03.10.2026 | 08:49
Κρήτη: Νύχτα αγωνίας στην Ιεράπετρα – Δεκάδες απεγκλωβισμοί και μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία - ΛΑΡΙΣΑ | 03.10.2026 | 08:46
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.10.2026 | 21:46
Μητσοτάκης από την Κατερίνη: Τα «γαλάζια γράμματα» που ειρωνεύτηκαν άλλαξαν την ευρωπαϊκή ατζέντα - ΛΑΡΙΣΑ | 02.10.2026 | 21:12
Αγιορείτικη λειτουργία στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο στη Βελίκα
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.10.2026 | 08:51
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ξεκινούν οι ορολογικοί έλεγχοι –κίνδυνος μαζικών θανατώσεων (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.10.2026 | 12:04
Αγωνία στους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας από την πτώση των τιμών-43,5 λεπτά η τιμή στο χωράφι - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.10.2026 | 11:51
Κανονικά το φετινό παζάρι στην Καρδίτσα από 17 έως 23 Οκτωβρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 02.10.2026 | 09:39
Λάρισα: Στρατιωτικός συνελήφθη για απάτη τύπου «πυραμίδα» με κρυπτονομίσματα - ΛΑΡΙΣΑ | 02.10.2026 | 19:14
«Πλοκάμια» σε Λάρισα και άλλες 8 περιοχές είχε το κύκλωμα με τα κρυπτονομίσματα – Έταζαν διπλάσια λεφτά σε 50 μέρες - ΛΑΡΙΣΑ | 02.10.2026 | 20:04
Λάρισα: 65χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του κάτω από γέφυρα στον Πηνειό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.10.2026 | 16:39
Επιπλέον 2,7 εκατ. από Περιφέρεια στην οδική σύνδεση Κεραμίδι, Ρακοπόταμο – ΛΑΣΥ: Ο Κουρέτας χαρακτήριζε το έργο τυφλό δρόμο - ΛΑΡΙΣΑ | 02.10.2026 | 08:13
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed