ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ενεργειακή κρίση: Το κόστος περνά από την αντλία και το χωράφι σε όλη την οικονομία
Καύσιμα, φυσικό αέριο, λιπάσματα και μεταφορές πιέζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες

Καύσιμα, φυσικό αέριο, λιπάσματα και μεταφορές πιέζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες – κρίσιμο τεστ ο χειμώνας και τα μέτρα που αναμένονται αύριο
Η νέα ενεργειακή κρίση αρχίζει να μετατρέπεται από πρόβλημα των διεθνών αγορών σε καθημερινό οικονομικό βάρος για την Ελλάδα. Ο πληθωρισμός έφτασε το 3,8% τον Αύγουστο, με το φυσικό αέριο να καταγράφει ετήσια αύξηση 40,2%, το diesel 30,6%, τη βενζίνη 15,3% και το πετρέλαιο θέρμανσης 53,2%.
Η πίεση μεταφέρεται σε ολόκληρη την εθνική οικονομία. Το ακριβότερο καύσιμο αυξάνει το κόστος μεταφορών και παραγωγής, ενώ οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις. Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ δείχνει ότι το 73,3% των μικρών επιχειρήσεων πληρώνει ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια και το 73,2% ακριβότερα καύσιμα σε σχέση με το 2025.
Στον αγροτικό τομέα, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σύνθετο. Οι φθινοπωρινές σπορές συμπίπτουν με υψηλό κόστος diesel, ηλεκτρικής ενέργειας, άρδευσης, μεταφορών και λιπασμάτων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί έχουν μειωθεί κατά 8,4%, ενώ το κόστος των εισροών αυξήθηκε κατά 4,7%. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Θεσσαλία, όπου η αγροτική οικονομία τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της τοπικής αγοράς. Η μειωμένη ρευστότητα των αγροτών ήδη μεταφέρεται στο εμπόριο και στις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.
Το ζήτημα των αποθεμάτων προσθέτει αβεβαιότητα. Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και η άνοδος της ζήτησης αυξάνει το κόστος αναπλήρωσης. Ωστόσο, η Κομισιόν αναφέρει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άμεση ανησυχία για την ασφάλεια εφοδιασμού τον χειμώνα 2026-27, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη στενής παρακολούθησης των αποθεμάτων και των καυσίμων.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις αυριανές ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Για τις 30 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση της επιδότησης στα καύσιμα κίνησης, με το ύψος της ενίσχυσης να διαμορφώνεται μέχρι την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα, εξετάζεται ελάφρυνση στο diesel της τάξης των 15-20 λεπτών ανά λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τα μέτρα θα περιορίσουν προσωρινά το κόστος ή αν η διεθνής ενεργειακή αναταραχή θα παραταθεί, μετατρέποντας τον φετινό χειμώνα σε δοκιμασία αντοχής για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις..
Ρ.Α.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.10.2026 | 16:39
Επιπλέον 2,7 εκατ. από Περιφέρεια στην οδική σύνδεση Κεραμίδι, Ρακοπόταμο – ΛΑΣΥ: Ο Κουρέτας χαρακτήριζε το έργο τυφλό δρόμο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.10.2026 | 16:34
ΑΑΔΕ για ΟΣΔΕ 2026: Πως γίνεται η αντιμετώπιση επικαλύψεων, να κρατούν τα ΚΥΔ φάκελο με ιδιοκτησιακά αγροτεμαχίων - ΕΛΛΑΔΑ | 02.10.2026 | 16:22
Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρή 58χρονη τουρίστρια που χτυπήθηκε από κεραυνό - ΒΟΛΟΣ | 02.10.2026 | 16:15
«Ισχυροί Δήμοι, Ανθεκτικές Υποδομές» – Ο Χρήστος Δήμας στην Τσαγκαράδα σε ημερίδα για τα έργα μετά το Daniel - ΒΟΛΟΣ | 02.10.2026 | 16:13
Δήμος Βόλου: Επαφές στη Νάπολη για τουριστικά πακέτα και επισκέπτες εκτός θερινής περιόδου - ΒΟΛΟΣ | 02.10.2026 | 14:20
Μακρινίτσα: Εξαφάνιση 14χρονου από τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 02.10.2026 | 14:02
Εκτοξεύτηκε στο 5,1% o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - ΕΛΛΑΔΑ | 02.10.2026 | 13:05
«Πόλεμος» των NOTAM στο Αιγαίο: Η Αθήνα «κλείδωσε» τις τουρκικές περιοχές και η Άγκυρα απαντά με προκλητικές «ακυρώσεις»
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.10.2026 | 21:08
Καρδίτσα: Τροχαίο ατύχημα στην περιοχή της Πτελοπούλας- απεγκλωβίστηκαν τραυματίες οδηγός και συνοδηγός (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.10.2026 | 12:13
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.10.2026 | 19:03
Βρέθηκε τάφος από το 2000 π.Χ. στις ανασκαφές για τη νέα πτέρυγα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.10.2026 | 08:51
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ξεκινούν οι ορολογικοί έλεγχοι –κίνδυνος μαζικών θανατώσεων - ΔΙΕΘΝΗ | 01.10.2026 | 22:46
Η Μέση Ανατολή ξαναβάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο: Το Brent πάνω από τα -102, οι ΗΠΑ στέλνουν τρίτο αεροπλανοφόρο - ΒΟΛΟΣ | 01.10.2026 | 19:31
Βόλος: Σε «πράσινη ταράτσα» είχε μετατρέψει 69χρονος την οικία του – Βρέθηκαν 10 δενδρύλλια κάνναβης 2 μέτρων - ΛΑΡΙΣΑ | 02.10.2026 | 09:39
Λάρισα: Στρατιωτικός συνελήφθη για απάτη τύπου «πυραμίδα» με κρυπτονομίσματα - ΕΛΛΑΔΑ | 01.10.2026 | 20:59
Εκατοντάδες εκταφές θυμάτων του Covid – Έξι χρόνια μετά, οι σοροί δεν έχουν αποσυντεθεί




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed