ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Πλημμύρες : Η ανασυγκρότηση και θωράκιση της Θεσσαλίας εξακολουθούν να είναι ζητούμενα …
(Κώστας Γκούμας)-


Η ιστορία της Θεσσαλίας είναι συνυφασμένη με το νερό. Από την δημιουργία της θεσσαλικής λεκάνης, με την απορροή των υδάτων προς την θάλασσα μέσω της κοιλάδας των Τεμπών, η περιοχή και οι κάτοικοί της έμαθαν να ζουν με τις ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ που είναι μία βασική και η πλέον επώδυνη πλευρά των προβλημάτων με τα νερά.
Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στη Θεσσαλία. Και όπως είναι φυσικό, δύο και πλέον χρόνια από τις πλημμύρες του 2023 (Daniel-Elias) και διανύοντας την φθινοπωρινή περίοδο των πρώτων (ολίγων και καλοδεχούμενων για την λειψυδρία) βροχοπτώσεων, «αναζωπυρώνεται» η συζήτηση για τις προοπτικές αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας από μελλοντικά φαινόμενα.
Παραθέτουμε στα επόμενα ένα πλήρες σημείωμα, ελπίζοντας πως θα συμβάλουμε στην καλύτερη κατανόηση του ζητήματος από τους συμπολίτες μας.
1. Οι επιπτώσεις από τις πρόσφατες πλημμύρες, οι προοπτικές αποκατάστασης και η αίσθηση ασφάλειας των πολιτών.
Οι ζημίες από τις πλημμύρες ήταν σημαντικές και εξακολουθούν να επηρεάζουν ακόμη την οικονομία της περιοχής μας. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις των μελετών που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, το κόστος για την ανασυγκρότηση και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα 4-5 δις ευρώ.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες, την πολυπλοκότητα και τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για ένα παρόμοιο εγχείρημα και χωρίς την παραμικρή διάθεση μηδενισμού, μια πρώτη αντικειμενική απάντηση σίγουρα δεν δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και αισιοδοξίας.
Πολλοί μας ρωτάνε για την πορεία των έργων αποκατάστασης – ανασυγκρότησης, για τον σχεδιασμό, την στρατηγική και τα έργα, ενώ παράλληλα επιτείνεται η σύγχυση ή/και η ανησυχία των συμπολιτών μας.
Δυστυχώς από κυβερνητικής πλευράς δεν προσφέρεται η υπεύθυνη πληροφόρηση που απαιτείται ώστε να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας και να γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση σήμερα, τι δεν έγινε ακόμη, πως προδιαγράφεται το μέλλον. Αποτέλεσμα είναι να πληθαίνουν τα ερωτήματα εν μέσω διάσπαρτων και συχνά αμφιλεγόμενων πληροφοριών.
2. Η πρόοδος που σημειώθηκε στον τομέα των αποκαταστάσεων.
Η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών (δες τον παρακάτω πίνακα) που υπέστη η Θεσσαλία σε πολλές κατηγορίες υποδομών (δημόσια ή ιδιωτικά, βιομηχανικά – επαγγελματικά, αστικά και αγροτικά δίκτυα), υδατικά έργα, σε κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες, αγρούς, γεωργικά μηχανήματα, κλπ. εξοπλισμό, προϋποθέτει καλή οργάνωση, σχέδιο και σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τα επόμενα πολλά χρόνια.
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 11:43
Δύσκολη έξοδος για την ΑΕΛ στην Καλλιθέα – Ψάχνει αντίδραση και επιστροφή στις νίκες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.10.2026 | 11:22
28η Οκτωβρίου στη Λάρισα: Με ομπρέλες ή με ήλιο η παρέλαση; Τι λένε οι μετεωρολόγοι (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 11:10
Λάρισα: Κατάθεση στεφάνων για την επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 11:05
Λάρισα: Κορυφαίοι επιστήμονες και τεχνητή νοημοσύνη στο μεγάλο συνέδριο Ιατρικής Φυσικής και Ακτινολογίας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 24.10.2026 | 11:02
Τραγωδία στα Τρίκαλα σε τροχαίο με μία νεκρή και τουλάχιστον 5 τραυματίες - ΒΟΛΟΣ | 24.10.2026 | 10:58
Νέος συναγερμός για απάτη με AI στο Βόλο: Μιμήθηκαν φωνή παιδιού κι άρπαξαν χρυσαφικά - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 10:55
Δέκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 10:51
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εκδήλωση για την «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Ολύμπου» σήμερα στην Ελασσόνα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.10.2026 | 09:49
Θεσσαλία: Έρχονται δυνατές βροχές από Κυριακή μέχρι Τρίτη– Tακούδης: Χωρίς βροχή η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 16:21
Λάρισα: Νεκρός 64χρονος στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη - ΒΟΛΟΣ | 23.10.2026 | 08:29
Βαρύ πένθος στον Βόλο: «Εφυγε στα 53 του ο λογιστής Γιώργος Παπαρούνας-Το συγκλονιστικό αντίο της κλινικής «Ανάσα» - ΕΛΛΑΔΑ | 23.10.2026 | 11:34
Υπόθεση στημένων αγώνων στο μπάσκετ: Το «δώρο» με την αποβολή του Παναγιώτη Γιαννάκη σε αγώνα στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.10.2026 | 09:42
Σε εξέλιξη δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στη Θεσσαλία: Έργα αποκατάστασης Λάρισα-Βόλος και Δομοκός-Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 16:28
Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας ο Παναγιώτης Γιαννάκης για τον στημένο αγώνα με ομάδα της Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 20:45
Ξεφεύγει η κατάσταση με τις απάτες στη Λάρισα: Τους τηλεφωνούν και τους λένε να βγάλουν τα χρυσαφικά στο μπαλκόνι! - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.10.2026 | 21:01
Ο πικρός καρπός της ελιάς και η αγροτική οικονομία που δεν βγαίνει (video)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed