ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΣΔΕ: Χωρίς να επιβάλλεται πρόστιμο ηλεκτρονική καταχώριση έγχαρτων μισθωτηρίων, μόνο ένας ΑΤΑΚ αναγκαίος
Οι αλλαγές από ΑΑΔΕ για την καταχώρηση στο Myagro της ΕΑΕ

Την δυνατότητα καταχώρισης παλαιών έγχαρτων μισθωτηρίων σε ηλεκτρονικά χωρίς την επιβολή προστίμων (ΠΟΛ. 1083/2017) έχουν οι παραγωγοί στα πλαίσια υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2026.
Αυτό ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε σχετικό έγγραφο με ερωταπαντήσεις για την ΕΑΕ 2026. Σε περίπτωση τώρα που κάποιο μισθωτήριο δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα myAGRO, οι παραγωγοί έχουν κατά την ΑΑΔΕ τη δυνατότητα χειροκίνητης καταχώρισης της μίσθωσης στην εφαρμογή, προκειμένου να μην καθυστερεί η υποβολή της αίτησης, και χωρίς να χρειάζεται η επισύναψη έγχαρτου μισθωτηρίου.
Υποχρεωτική η καταχώριση τουλάχιστον ενός ΑΤΑΚ σε περίπτωση συνεκμισθωτών
Σε ότι αφορά της περιπτώσεις μισθώσεων με περισσότερους του ενός εκμισθωτές απαιτείται ο παραγωγός να καταχωρήσει τουλάχιστον έναν ΑΤΑΚ στην εφαρμογή myAGRO, εφόσον δεν έχει δηλωθεί κανένας στην Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης (ΔΠΣΜ). Από εκεί και πέρα η καταχώρηση των υπολοίπων συνεκμισθωτών είναι προαιρετική, ενώ όπως ξεκαθαρίζει η ΑΑΔΕ δεν απαιτείται τροποποίηση ή εκ νέου σύναψη μισθωτηρίου και δεν προκύπτει υποχρεώση καταβολής προστίμου για αυτόν το λόγο
Εμφάνιση μόνο μισθώσεων με αγροτικό αντικείμενο
Στην πλατφόρμα myAGRO αντλούνται και εμφανίζονται μόνο οι μισθώσεις που αφορούν αγροτικό αντικείμενο και όχι επαγγελματικές μισθώσεις (όπως για παράδειγμα για σταβλική εγκατάσταση). Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν εμφανίζεται μίσθωση που αφορά αγροτική χρήση τότε ο παραγωγός μπορεί να την καταχωρήσει χειροκίνητα.
Η μη εμφάνιση δε συνεπάγεται μη ρητή αποδοχή μισθωτηρίου
Στο myAGRO εμφανίζονται τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που έχουν καταχωρηθεί στη ΔΠΣΜ της ΑΑΔΕ για τα οποία δεν έχει δηλωθεί απόρριψη, ανεξαρτήτως δηλαδή εάν έχει πραγματοποιηθεί ρητή αποδοχή ή όχι. Η μη εμφάνιση ενός μισθωτηρίου δεν οφείλεται, επομένως, στη μη ρητή αποδοχή του.
Στην εφαρμογή εμφανίζονται τα μισθωτήρια που είναι σε ισχύ, υπό την ανωτέρω έννοια, κατά την 31/5/2026, ημερομηνία κατά την οποία το αγροτεμάχιο πρέπει να είναι στη διάθεση του παραγωγού.
Αναλυτικά σε ότι αφορά τα μισθωτήρια η ΑΑΔΕ αναφέρει
Μισθωτήρια που είναι δηλωμένα στην ΑΑΔΕ
Ερώτημα 1. Σε μισθώσεις με περισσότερους από έναν εκμισθωτές, το κοινό μισθωτήριο αναγνωρίζει μόνο έναν ιδιοκτήτη. Απαιτείται σύναψη νέου μισθωτηρίου με καταβολή προστίμου;
Στην εφαρμογή myAGRO αντλούνται όλα τα στοιχεία των μισθώσεων από τις Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης (ΔΠΣΜ) της ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν όλους τους εκμισθωτές που έχουν δηλωθεί. Στην περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί κανένας ΑΤΑΚ στην ΔΠΣΜ, ο παραγωγός πρέπει να καταχωρήσει τουλάχιστον έναν ΑΤΑΚ στην εφαρμογή myAGRO. Η καταχώρηση ΑΤΑΚ των λοιπών συνεκμισθωτών είναι προαιρετική. Συνεπώς δεν απαιτείται τροποποίηση ή εκ νέου σύναψη του μισθωτηρίου και δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής προστίμου για το λόγο αυτόν.
Ερώτημα 2. Ηλεκτρονικά μισθωτήρια του παραγωγού δεν εμφανίζονται στην εφαρμογή. Σχετίζεται η μη εμφάνιση με τη μη ρητή αποδοχή του μισθωτηρίου;
Όχι. Στο myAGRO εμφανίζονται τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που έχουν καταχωρηθεί στη ΔΠΣΜ της ΑΑΔΕ για τα οποία δεν έχει δηλωθεί απόρριψη, ανεξαρτήτως δηλαδή εάν έχει πραγματοποιηθεί ρητή αποδοχή ή όχι. Η μη εμφάνιση ενός μισθωτηρίου δεν οφείλεται, επομένως, στη μη ρητή αποδοχή του. Στην εφαρμογή εμφανίζονται τα μισθωτήρια που είναι σε ισχύ, υπό την ανωτέρω έννοια, κατά την 31/5/2026, ημερομηνία κατά την οποία το αγροτεμάχιο πρέπει να είναι στη διάθεση του παραγωγού.
Ερώτημα 3. Εάν για κάποιο λόγο δεν εμφανίζεται κάποιο μισθωτήριο στο myAGRO τι μπορώ να κάνω;
Παρέχεται η δυνατότητα χειροκίνητης καταχώρισης της μίσθωσης στην εφαρμογή, ώστε η υποβολή της αίτησης να μην καθυστερεί. Δεν απαιτείται η επισύναψη του έγχαρτου μισθωτηρίου στην εφαρμογή myAGRO.
Ερώτημα 4. Παραγωγός διαθέτει τρία ηλεκτρονικά μισθωτήρια, ενώ η εφαρμογή αντλεί μόνο τα δύο.
Στο myAGRO αντλούνται και εμφανίζονται μόνο οι μισθώσεις που αφορούν αγροτικό αντικείμενο. Οι επαγγελματικές μισθώσεις (πχ. για σταβλική εγκατάσταση) δεν εμφανίζονται στο σύστημα. Εφόσον η μίσθωση που δεν εμφανίζεται αφορά αγροτική χρήση, ο παραγωγός καταχωρίζει χειροκίνητα τα στοιχεία της και συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία.
Ερώτημα 5. Ισχύει η δυνατότητα μετατροπής των έγχαρτων μισθωτηρίων σε ηλεκτρονικά χωρίς πρόστιμο, κατά την ΠΟΛ. 1083/2017;
Ναι. Το ζήτημα έχει ήδη διευκρινιστεί με το από 29.08.2026 Δελτίο Τύπου της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/sites/default/files/2026-08/dt_29.08.2026.pdf, είναι δυνατή η ηλεκτρονική καταχώριση των έγχαρτων μισθωτηρίων χωρίς την επιβολή προστίμου, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1083/2017.
Ερώτημα 6. Πόσο άμεσα ενημερώνονται οι εκτάσεις από το Ε9 μετά από τροποποίησή του; Απαιτείται διαγραφή και επανακαταχώριση ολόκληρου του αγροτεμαχίου;
Οι μεταβολές που πραγματοποιούνται στο Ε9 ενημερώνουν την πλατφόρμα myAGRO εντός χρονικού διαστήματος μίας ώρας. Ωστόσο, σε δηλώσεις που έχουν ήδη αποθηκευτεί προσωρινά στο myAGRO, οι μεταβολές του Ε9 δεν ενσωματώνονται αυτόματα στα στοιχεία που έχουν ήδη καταχωρισθεί.
Δεν απαιτείται η διαγραφή και η εκ νέου καταχώριση ολόκληρου του αγροτεμαχίου. Μετά την ενημέρωση της πλατφόρμας myAGRO από το Ε9, αρκεί η διαγραφή και η επανακαταχώριση μόνο των στοιχείων ιδιοκτησίας που επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη μεταβολή.
Ερώτημα 7. Όταν η μίσθωση αγροτεμαχίου με περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες έχει καταχωριστεί από τον έναν μόνο εκμισθωτή, δεν αντλείται ο ΑΤΑΚ του δεύτερου συνιδιοκτήτη (συνεκμισθωτή).
Όπως αναφέρθηκε στην απάντηση στο ερώτημα 1 στην πλατφόρμα myAGRO έρχονται όλα τα στοιχεία που έχουν περιληφθεί στη ΔΠΣΜ της ΑΑΔΕ, περιλαμβανομένων των ΑΤΑΚ των συνεκμισθωτών. Εάν δεν έχει δηλωθεί ΑΤΑΚ συνεκμισθωτή, ο παραγωγός μπορεί να τον συμπληρώσει προαιρετικά στα σχετικά πεδία του myAGRO, χωρίς να απαιτείται μεταβολή της ΔΠΣΜ. Βλ. και απάντηση στο ερώτημα 1.
Ερώτημα 8. Πώς αντιμετωπίζονται τα χειρόγραφα μισθωτήρια και οι περιπτώσεις όπου η προέλευση του τίτλου και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη δεν εμφανίζονται, λόγω λήξης της ισχύος του συμφωνητικού μίσθωσης του 2025;
Στην πλατφόρμα myAGRO αντλούνται όλα τα χειρόγραφα μισθωτήρια από την περυσινή αίτηση (ΕΑΕ 2025) και παραμένουν σε ισχύ μετά την 31/05/2026.
Σε περίπτωση λήξης του μισθωτηρίου και συνέχισης της μίσθωσης με νέο συμφωνητικό, αυτό πρέπει να καταχωρηθεί στην πλατφόρμα myAGRO, προκειμένου να είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία της μίσθωσης.
agronews.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.09.2026 | 20:31
Τραγωδία στη Λάρισα: Ο θάνατος ενός 14χρονου και η σιωπηλή «κραυγή» της εφηβείας - ΕΛΛΑΔΑ | 23.09.2026 | 20:16
Συναγερμός στα κινητά χιλιάδων Ελλήνων: Τι σημαίνει το πράσινο και το λευκό χαρτί από τον Στρατό που έρχεται στο Gov.gr - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.09.2026 | 20:10
ΟΣΔΕ: Αγώνας δρόμου για να προλάβουν τις ημερομηνίες – Μόλις 25.000 δηλώσεις σε σύνολο 600.000 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 23.09.2026 | 19:54
Τρίκαλα: Άγριος καυγάς μεταξύ ηλικιωμένων για κτηματικές διαφορές στη Φαρκαδόνα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.09.2026 | 19:50
Καρδίτσα: Συνελήφθη 70χρονος για δενδρύλλια κάνναβης - ΒΟΛΟΣ | 23.09.2026 | 19:44
Βόλος: Ζητούσε 700 ευρώ για επιστροφή πινακίδων ο αστυνομικός που συνελήφθη – Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ - ΛΑΡΙΣΑ | 23.09.2026 | 19:39
Η Λάρισα γιορτάζει την επιστήμη: Η Βραδιά του Ερευνητή 2026 στον Μύλο του Παππά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.09.2026 | 19:35
Δημ. Κουρέτας: Ενισχυμένη από τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Παλαμά
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 22:45
Η Λάρισα έκανε... ταραχή με το Λευτέρη Πανταζή απόψε στο παζάρι παρά τη βροχή (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.09.2026 | 16:31
Τακούδης:Νέα κακοκαιρία στη Θεσσαλία με έντονες βροχές το επόμενο Σαββατοκύριακο (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.09.2026 | 08:58
Κίνδυνος να μείνουν άσπαρτα χωράφια φέτος στον Θεσσαλικό Κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 20:42
Το παζάρι της Λάρισας άνοιξε τις πύλες του και η σκεπαστή της Νεάπολης γέμισε από κόσμο, γεύσεις και μουσική (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 08:50
Ανοίγει απόψε η αυλαία στο Παζάρι της Λάρισας με Λευτέρη Πανταζή (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.09.2026 | 09:06
Μαύρα σύννεφα πάνω από τα βαμβακοχώραφα της Θεσσαλίας-αγωνία για βροχές και διεθνή τιμή - ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 09:25
Λάρισα: Ψάρεψαν λαγοκέφαλο στον Αγιόκαμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 23.09.2026 | 08:42
Θλίψη στη Λάρισα; Απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών η Βασιλική Καραθάνου






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed