ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δοντάς: Νέα άνοδος στο βαμβάκι – Πριν τα Χριστούγεννα το κρίσιμο timing για τους παραγωγούς (video)
Οι θεσμικοί φεύγουν από τα ομόλογα και πάνε στα commodities – Ευκαιρία για βαμβάκι, σιτάρι και καλαμπόκι

Τα εκκοκκιστήρια ξεπούλησαν τα περσινά αποθέματα στην άνοδο – Καλές οι ενδείξεις για ίνα και στρεμματικές αποδόσεις – Στο επίκεντρο τα commodities
Νέα σημαντική άνοδο στις τιμές του βαμβακιού μέσα στη φετινή εμπορική περίοδο «βλέπει» ο πρώην πρόεδρος των εκκοκκιστών Απόστολος Δοντάς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πότε θα εκδηλωθεί αυτή η άνοδος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό ποιος τελικά θα καρπωθεί το όφελος: οι παραγωγοί ή τα εκκοκκιστήρια.
Μιλώντας στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη», ο κ. Δοντάς περιέγραψε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εικόνα στην αγορά του βαμβακιού, καθώς, όπως ανέφερε, τα εκκοκκιστήρια έχουν ουσιαστικά διαθέσει τα περσινά τους αποθέματα, εκμεταλλευόμενα τη χρηματιστηριακή άνοδο που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα για τη φετινή παραγωγή, καθώς η αγορά μπαίνει στη νέα περίοδο χωρίς τα σημαντικά αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς.
Την ίδια στιγμή, οι μέχρι τώρα ενδείξεις για τη φετινή σοδειά είναι θετικές. Ο πρώην πρόεδρος των εκκοκκιστών εκτιμά ότι φαίνεται να είναι καλή χρονιά ως προς την απόδοση της ίνας, ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις και για ικανοποιητικές, ενδεχομένως και αυξημένες, στρεμματικές αποδόσεις.
Το μεγάλο στοίχημα είναι ο χρόνος της ανόδου
Το κρίσιμο ζήτημα πλέον είναι πότε θα έρθει η επόμενη χρηματιστηριακή άνοδος.
Όπως εξήγησε ο κ. Δοντάς, εάν η αναμενόμενη άνοδος των διεθνών τιμών εκδηλωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, τότε οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το καλύτερο επίπεδο τιμών.
Εάν, αντίθετα, η άνοδος έρθει μετά τα Χριστούγεννα, όταν σημαντικό μέρος της παραγωγής θα έχει ήδη αλλάξει χέρια, το μεγαλύτερο όφελος είναι πιθανό να περάσει στα εκκοκκιστήρια.
Με άλλα λόγια, η φετινή αγορά μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό στοίχημα timing για τους παραγωγούς, καθώς η χρονική στιγμή των πωλήσεων θα έχει ιδιαίτερη σημασία.
Οι θεσμικοί «κοιτούν» τα commodities
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η γενικότερη εικόνα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με τον Απόστολο Δοντά, φαίνεται πως οι θεσμικοί επενδυτές δεν δείχνουν πλέον την ίδια εμπιστοσύνη στα κρατικά ομόλογα ως επενδυτικό καταφύγιο και στρέφουν μέρος των κεφαλαίων τους προς τα commodities, δηλαδή τις αγορές εμπορευμάτων.
Η συγκεκριμένη τάση αποτελεί, κατά την εκτίμησή του, μια ευνοϊκή συγκυρία για το βαμβάκι. Παράλληλα, αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να εμφανιστεί και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, με το σιτάρι να βρίσκεται μεταξύ των πιθανών ωφελημένων και το καλαμπόκι να ακολουθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
«Καμπανάκι» για νέα άνοδο στα λιπάσματα
Ωστόσο, η θετική εικόνα για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων συνοδεύεται από έναν σημαντικό κίνδυνο: το κόστος παραγωγής.
Ο κ. Δοντάς συνέστησε προσοχή στις εξελίξεις γύρω από το Ορμούζ και τη δράση των Χούθι, καθώς οποιαδήποτε νέα αναταραχή στις θαλάσσιες μεταφορές, στην ενέργεια και στις εφοδιαστικές αλυσίδες μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους των λιπασμάτων.
Έτσι, η φετινή χρονιά για το βαμβάκι διαμορφώνεται με δύο όψεις: από τη μία, οι διεθνείς αγορές και η πιθανή νέα άνοδος των commodities δημιουργούν προσδοκίες για καλύτερες τιμές· από την άλλη, το κόστος των εφοδίων και ιδιαίτερα των λιπασμάτων παραμένει ένας σημαντικός αστάθμητος παράγοντας για το τελικό εισόδημα των παραγωγών., ενώ αναμένεται να καθορίσει και την τάση για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.09.2026 | 08:49
Δύσκολα προκαταβολή τσεκ Οκτώβριο, στο Κτηματολόγιο κολλάνε οι ΕΑΕ, «ρεαλιστική προθεσμία» ζητούν τα ΚΥΔ της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2026 | 08:43
Ε. Παπαδοπούλου: Πάνω από τα 2,10 η αμόλυβδη και τα 2,2 το ντίζελ κίνησης, έρχεται δύσκολος χειμώνας (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.09.2026 | 08:32
Βροχές από το μεσημέρι στη Θεσσαλία και φθινοπωρινός καιρός - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2026 | 08:23
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2026 | 08:21
Το πλάνο της ΑΑΔΕ για τις πληρωμές Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα των ετών 2024-2025 - ΕΛΛΑΔΑ | 15.09.2026 | 08:17
Αλλαγή ώρας 2026: Νωρίτερα γυρίζουμε φέτος τα ρολόγια μας στη χειμερινή ώρα - ΕΛΛΑΔΑ | 15.09.2026 | 08:13
Διπλό μέτωπο κακοκαιρίας στην Ελλάδα: Αφρικανική σκόνη και ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες - ΒΟΛΟΣ | 14.09.2026 | 23:10
Πρεμιέρα για το Διεθνές Απολυτήριο στο Μουσικό Σχολείο Βόλου
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.09.2026 | 19:59
Δοντάς: Νέα άνοδος στο βαμβάκι – Πριν τα Χριστούγεννα το κρίσιμο timing για τους παραγωγούς (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.09.2026 | 10:30
Τετραπλό πακέτο για στήριξη Νέων Αγροτών, εξαψήφιο πριμ πρώτης εγκατάστασης, 10ετείς δεσμεύσεις στην ΚΑΠ - ΛΑΡΙΣΑ | 14.09.2026 | 11:09
Ενημέρωση για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Εργαζομένων στο Γενικό Λάρισας-button για επιθέσεις σε εργαζόμενους(ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.09.2026 | 10:08
Τακούδης; Χαμηλές θερμοκρασίες στη Θεσσαλία αυτή την εβδομάδα, απομακρύνεται το ενδεχόμενο κυκλώνα - ΕΛΛΑΔΑ | 14.09.2026 | 09:38
Γιώργος Μαζωνάκης: «Δακρύζει» η Νίκαια για το δικό της παιδί – Χιλιάδες κόσμου αποχαιρετά τον τραγουδιστή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.09.2026 | 10:48
Τα καύσιμα «καίνε» τη Θεσσαλία-Από το χωράφι και τα φορτηγά μέχρι τα εργοστάσια και τις εξαγωγές - ΒΟΛΟΣ | 14.09.2026 | 21:57
Θλίψη στον Βόλο: Νεκρός 62χρονος εκπαιδευτικός - ΛΑΡΙΣΑ | 14.09.2026 | 12:54
Γεμάτη ατζέντα για Άδωνι στη Λάρισα – Rontis, ΤΕΠ ΓΝΛ, Πανεπιστημιακό και Τύρναβος Στη Λάρισα την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed