ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Δίκη Τεμπών: Συγκλόνισαν οι οικογένειες Βλάχου και Πλακιά – «Ζητάμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη»
Οι καταθέσεις των συγγενών από Καρδίτσα και Τρίκαλα στη σημερινή, ιδιαίτερα φορτισμένη συνεδρίαση του Εφετείου Κακουργημάτων


Με συγκλονιστικές καταθέσεις των οικογενειών Βλάχου και Πλακιά συνεχίστηκε σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Η 29η συνεδρίαση βρέθηκε στο επίκεντρο των όσων έζησαν οι οικογένειες των θυμάτων από τις πρώτες ώρες μετά τη σύγκρουση έως και την πολυετή αναζήτηση απαντήσεων.
Από την Καρδίτσα, η Μαρία Θεοδωρή και ο Χρήστος Βλάχος, γονείς του 34χρονου Βάιου Βλάχου, περιέγραψαν τις δραματικές ώρες της αναζήτησης του παιδιού τους στα νοσοκομεία της Λάρισας. Η μητέρα του μίλησε για την αγωνία της οικογένειας, αλλά και για την προσπάθεια εντοπισμού ανθρώπινων υπολειμμάτων στα χώματα που μεταφέρθηκαν από τον τόπο της τραγωδίας. «Αυτό που λείπει από το παιδί μου δεν το έχω βρει», ανέφερε, ζητώντας απαντήσεις.
Ο Χρήστος Βλάχος χαρακτήρισε την τραγωδία «κρατική δολοφονία», αποδίδοντας ευθύνες στις παραλείψεις του κράτους και ζητώντας από το δικαστήριο να αποδώσει δικαιοσύνη για τον θάνατο του γιου του.
Ιδιαίτερα φορτισμένες ήταν και οι καταθέσεις των οικογενειών Πλακιά από τα Τρίκαλα. Ο Δημήτριος Πλακιάς, πατέρας της Αναστασίας και θείος της Θωμαής και της Χρυσής, μίλησε για την απώλεια των τριών κοριτσιών και αποκάλυψε ότι η οικογένεια χρειάστηκε να κάνει δύο κηδείες, καθώς στο Κουλούρι εντοπίστηκαν αργότερα οστά των θυμάτων.

Ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας της Χρυσής και της Θώμης και θείος της Αναστασίας, τόνισε πως δεν ζητά εκδίκηση αλλά την αλήθεια. «Στο τέλος πρέπει να βρούμε την αλήθεια», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς το δικαστήριο.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η εισαγγελέας ζήτησε επίσης την άρση του απορρήτου του κινητού τηλεφώνου του σταθμάρχη της νυχτερινής βάρδιας, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

«Ο χρόνος σταμάτησε και για τους δυο μας»
«Είδα μια ανύπαρκτη πολιτεία σε σχέση με τους εθελοντές» κατέθεσε η μητέρα του Βάιου Βλάχου, Μαρία Θεοδωρή αναφερόμενη στις στιγμές στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου έσπευσε με τον σύζυγό της Χρήστο Βλάχο για να μάθουν για την τύχη του παιειού τους. Όπως είπε εκεί ελαβαν βοήθεια μόνο από τους εθελοντές και τότε αποφασίστηκε να γίνει η αναγνώριση με την διαδικασία του DNA.
Στη συνέχεια κατέθεσε σχετικά με την έρευνα που πραγματοποίησε με τον Χρήστο Βλάχο ψάχνοντας κάθε σημείο στη Λάρισα για να εντοπίσουν το λόφο από τα χώματα που μεταφέρθηκε από το πεδίο της σύγκρουσης καταλήγοντας τελικά στο οικόπεδο Πανδρεμμένου όπου βρέθηκαν συντρίμια αντικείμενα και βιολογικό υλικό.
«Κάποιοι αποφάσισαν να το πετάξουν στον κάδο της Λάρισας» προσθέτοντας για την σύγκρουση πως «αν είχαν κάνει σωστά την δουλειά τους δεν θα γινόταν αυτό».
«Ο Βάιος Βλάχος θα είναι πάντα 34 ετών. Εγώ η μάνα του πάντα 59 γιατί στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο χρόνος σταμάτησε και για τους δυο μας».
«Ευθύνεται αποκλειστικά το Κράτος»
Στην συνέχεια κατέθεσε ο Χρήστος Βλάχος τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν μια «κρατική δολοφονία. Ευθύνεται αποκλειστικά το Κράτος» προσθέτοντας πως η δικογραφία είναι σημαντική γιατί έδωσε «σάρκα και οστά» στην αφηρημένη «έννοια» της διαφθοράς.
Τόνισε πως με την απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση και να μην «βάζουν εύκολα υπογραφές» μιλώντας για την σύμβαση 717.
«Δεν μπορώ να κοιτάξω το παιδί μου στο μνήμα γιατί δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις. Θεωρώ ότι στο τέλος αυτής της δίκης θα μπορώ να σταθώ απέναντι του και του πω τι έκανα» κατέθεσε ο Χρήστος Βλάχος.
Η οικογένεια Πλακιά
Στη συνέχεια κατέθεσε ο πατέρας της Αναστασίας Πλακια, Δημήτριος Πλακιάς.
«Μαζί μεγάλωσαν τα δύο παιδιά, μαζί δολοφονήθηκαν» ανέφερε ο κ. Πλακιάς μιλώντας και για τις ανιψιές του Θωμαή και Χρυσή Πλακιά, κόρες του Νίκου Πλακιά.
Κατέθεσε και ο ίδιος για τις συνθήκες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επισημαίνοντας την σημαντική συνεισφορά των εθελοντών.
«Το πρώτο ψέμα της κυβέρνησης έπεσε νωρίς. Οι γερανοί δεν ήταν για τους νεκρούς. Οι γερανοί πήγαν για να φτιάξουν την σιδηροδρομική γραμμή επειδή έρχονταν εκλογές και δεν ήθελαν να φαίνεται τίποτα» κατέθεσε σχετικά με την υπόθεση του «μπαζώματος» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βιολογικό υλικό και στα οστά που βρέθηκαν στο Κουλούρι, στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν τα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών.
«Τα πήραμε και έγινε δεύτερη κηδεία» κατέθεσε ο κ. Πλακιάς και τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στους δικαστές για να αποδώσουν δικαιοσύνη. «Είστε η τελευταία μας ελπίδα, έχουμε εμπιστοσύνη σε σας» κατέθεσε ενώ μιλώντας για το «ανθρώπινο λάθος» τόνισε πως αυτό δεν υφίσταται όταν δύο τρένα κινούνται 12.5 λεπτά στην ίδια γραμμή.
Ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας των διδύμων κοριτσιών κατέθεσε πως ξεκίνησε τις έρευνες για να μάθει την αλήθεια για τον τρόπο που οι κόρες του έχασαν τη ζωή τους. Κατέθεσε για τοπόρισμα Άγγλου τεχνικούσυμβούλου και γι το βίντεο της Λεπτοκαρυάς που δείχνει την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας και πως αυτά τα δύο στοιχεία νομικοί άλλων των οικογενειών τους είπαν ότι δεν τους «συμφέρει».
Αναφέρθηκε στην «κακή δημοσιότητα» που ακολούθησε όταν πλέον η υπόθεση των Τεμπών ήταν συνεχώς στην επικαιρότητα και τόνισε πως ο κόσμος και η κοινωνία ξεσηκώθηκε και βγήκε στους δρόμους για τα παιδιά τους.
«Πιστεύω στην δικαιοσύνη. Δεν ήρθα για εκδίκηση. Στο τέλος πρέπει να βρούμε την αλήθεια» τόνισε ο κ. Πλακιάς και αναφέρθηκε στην πολιτική εκμετάλλευση των Τεμπών.
Στο τέλος κατέθεσε η Σοφία Ζαροπούλου, μητέρα των διδύμων η οποία ζήτησε από το δικαστήριο να «βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο». «Ακόμα οι τάφοι είναι ανοιχτοί και περιμένουν δικαιοσύνη» ανέφερε ολοκληρώνοντας την κατάθεση της.
tanea.gr

- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2026 | 10:08
Στα λευκά τα Θεσσαλικά Άγραφα – Χιόνια σε Ρεντίνα και Ζαχαράκη, 20 εκατοστά στην Αργιθέα (ΦΩTO) - ΕΛΛΑΔΑ | 28.10.2026 | 09:59
Καιρός: Σημαντικές εξελίξεις αρχές Νοεμβρίου - Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 09:50
Όταν οι βόμβες έπεφταν στη Λάρισα και ο σεισμός ισοπέδωνε την πόλη – Η τραγική ιστορία του 1940-41 (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 09:40
Ακυρώνεται η μαθητική παρέλαση στα Φάρσαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 09:37
Η Λάρισα τιμά την 28η Οκτωβρίου 1940: Τι ώρα ξεκινά η παρέλαση – Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων - ΕΛΛΑΔΑ | 27.10.2026 | 23:18
Κλήρωση Τζόκερ 27-10-2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.000.000 ευρώ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.10.2026 | 22:52
28η Οκτωβρίου: Κανονικά οι παρελάσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα – Ματαιώνονται σε Μαγνησία και Σποράδες - ΒΟΛΟΣ | 27.10.2026 | 22:38
28η Οκτωβρίου: Ακυρώνονται μαθητικές παρελάσεις λόγω κακοκαιρίας σε Μαγνησία, Σποράδες
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.10.2026 | 16:25
Πιθανή ματαίωση των παρελάσεων στις θεσσαλικές πόλεις- αναμένεται το βράδυ 112 για την κακοκαιρία στην περιοχή μας - ΛΑΡΙΣΑ | 27.10.2026 | 13:48
Παραδόθηκε σε κυκλοφορία το οδικό τμήμα Μεσοράχη – Ελευθερές στην Ε.Ο Λάρισας – Καρδίτσας (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.10.2026 | 22:52
28η Οκτωβρίου: Κανονικά οι παρελάσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα – Ματαιώνονται σε Μαγνησία και Σποράδες - ΒΟΛΟΣ | 27.10.2026 | 19:19
Οριστική ματαίωση της παρέλασης αύριο στον Βόλο (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.10.2026 | 09:09
Τακούδης: Χωρίς βροχές παρέλαση σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όχι όμως και στον Βόλο. Χιόνια από το βράδυ στα ορεινά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 27.10.2026 | 19:09
MyAgro: Στον αέρα η εφαρμογή του αγροτικού πετρελαίου – Αντιδρούν οι πρατηριούχοι της περιφέρειας (video) - ΒΟΛΟΣ | 27.10.2026 | 22:38
28η Οκτωβρίου: Ακυρώνονται μαθητικές παρελάσεις λόγω κακοκαιρίας σε Μαγνησία, Σποράδες - ΛΑΡΙΣΑ | 27.10.2026 | 20:56
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» ο οστεοπαθητικός Δημήτριος Παπαστεργίου






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed