ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Όταν η οικονομία στα διόδια γίνεται κίνδυνος για όλους με τις νταλίκες στους παραδρόμους της Θεσσαλίας
Οι νταλίκες στους παραδρόμους της Θεσσαλίας δεν είναι απλώς θέμα κυκλοφορίας – είναι ζήτημα οδικής ασφάλειας

Οι νταλίκες στους παραδρόμους της Θεσσαλίας δεν είναι απλώς θέμα κυκλοφορίας – είναι ζήτημα οδικής ασφάλειας
Τα διόδια έχουν γίνει σημαντικό κόστος για τις μεταφορικές επιχειρήσεις. Και πράγματι, οι σημερινές χρεώσεις για μια βαριά νταλίκα δεν είναι αμελητέες: στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, για παράδειγμα, ένα φορτηγό τεσσάρων ή περισσότερων αξόνων πληρώνει 14,30 ευρώ στην Πελασγία, 16,50 ευρώ στο Μοσχοχώρι και 10,50 ευρώ στο Μακρυχώρι.
Όμως η εξοικονόμηση λίγων ή περισσότερων ευρώ δεν μπορεί να μετατρέπεται σε επιβάρυνση του παράπλευρου και δευτερεύοντος οδικού δικτύου.
Το πρόβλημα δεν είναι θεωρητικό. Στη Θεσσαλία υπάρχουν δρόμοι που, όταν τα βαρέα οχήματα επιλέγουν να αποφύγουν τα διόδια, μετατρέπονται σε επικίνδυνες εναλλακτικές διαδρομές. Ειδικά τώρα που ξεκίνησε η συγκομιδή του βαμβακιού η κατάσταση γίνεται άκρως επικίνδυνη και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι η Παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας–Βόλου. Ρεπορτάζ και παρεμβάσεις των τελευταίων ετών καταγράφουν στενό οδόστρωμα, ελλιπή φωτισμό, αγροτικές συνδέσεις και σημαντική διέλευση βαρέων οχημάτων, τα οποία επιλέγουν τον δρόμο για να αποφύγουν τα διόδια του Μοσχοχωρίου.
Εξίσου σοβαρή είναι η κατάσταση στον δρόμο Λάρισας–Φαρσάλων, που αποτελεί τμήμα της διαδρομής προς Δομοκό. Υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές για δεκάδες νταλίκες που χρησιμοποιούν τη διαδρομή αντί της ΠΑΘΕ, μεταξύ άλλων για να μειώσουν το κόστος των διοδίων. Ο δρόμος είναι στενός, με επικίνδυνες στροφές, αγροτικές συνδέσεις και διέλευση μέσα από ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας χρειάζεται προσοχή και στην Ε.Ο. Λάρισας–Κοζάνης, ιδιαίτερα στο τμήμα Γιάννουλη–Τύρναβος, όπου έχει καταγραφεί διέλευση βαρέων οχημάτων και συνύπαρξη με αγροτική κυκλοφορία.
Οι παράδρομοι, οι επαρχιακοί δρόμοι και οι δρόμοι που περνούν μέσα ή κοντά από κατοικημένες περιοχές δεν έχουν σχεδιαστεί για να δέχονται μαζικά βαριά φορτηγά και νταλίκες. Έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, περισσότερες διασταυρώσεις, μικρότερες ταχύτητες και συχνά άμεση επαφή με κατοικίες, καταστήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και πεζούς.
Το ζήτημα, επομένως, δεν είναι να κατηγορηθούν συλλήβδην οι επαγγελματίες οδηγοί. Είναι να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στο κόστος των μεταφορών και στην ασφάλεια των πολιτών.
Και εδώ υπάρχει σαφής ρόλος για την Τροχαία. Ελέγχους, παρουσία στα σημεία όπου παρατηρείται συστηματική διέλευση βαρέων οχημάτων, εφαρμογή των απαγορεύσεων και αυστηρή αντιμετώπιση παραβάσεων. Η Ελληνική Αστυνομία ήδη εφαρμόζει κατά περιόδους απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων για λόγους οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής διαχείρισης, ενώ στη Θεσσαλία έχουν επιβληθεί και τοπικές απαγορεύσεις βαρέων οχημάτων όταν οι συνθήκες το απαιτούν.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό: πόσο κοστίζει πραγματικά ένα διόδιο και πόσο κοστίζει ένα σοβαρό τροχαίο;
Η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει και το κόστος των διοδίων για τις μεταφορές. Οι εταιρείες, όμως, δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν το τοπικό οδικό δίκτυο ως «δωρεάν εναλλακτική διαδρομή». Και η Τροχαία πρέπει να διασφαλίζει ότι οι δρόμοι της Θεσσαλίας χρησιμοποιούνται με τρόπο που προστατεύει πρώτα απ- όλα την ανθρώπινη ζωή.
Ρ.Α.
- ΕΛΛΑΔΑ | 13.09.2026 | 22:22
Λιποθυμίες έξω από την εκκλησία όπου βρίσκεται η σορός του Γιώργου Μαζωνάκη: Αυξάνεται το πλήθος - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2026 | 21:38
Με τον καθιερωμένο Αγιασμό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2026 | 21:28
Καλαμπόκι στη Λάρισα: Καλές προσδοκίες για την παραγωγή – Μεγάλες ζημιές από αγριόχοιρους - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2026 | 21:22
Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής σε τροχαίο στην Ελασσόνα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.09.2026 | 21:16
Σε εξέλιξη ο αλωνισμός καλαμποκιού, προβληματισμός παραγωγών με τις χαμηλές τιμές και το μεγάλο κόστος - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.09.2026 | 20:50
Κ. Αγοραστός: Ποιός κατασκεύασε τη δήθεν «υπερκοστολόγηση»; Οι πληρωμές τη διαψεύδουν - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2026 | 20:13
Αυτοψία της Μαρίας Γαλλιού σε έργα αγροτικής οδοποιίας στην Ελασσόνα - ΕΛΛΑΔΑ | 13.09.2026 | 19:43
«Ώρες μικρές», «Είσαι το λάθος μου το τελευταίο»: Με αγαπημένα τραγούδια του Γιώργου Μαζωνάκη τον αποχαιρετά ο κόσμος
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.09.2026 | 11:59
Απογοήτευση από τα 19 λεπτά για το σιτάρι στον θεσσαλικό κάμπο -«Δεν βγαίνουν τα έξοδα» λένε οι παραγωγοί - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.09.2026 | 16:42
Τακούδης: «Πιθανή δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα τις επόμενες ημέρες»-πως θα επηρεάσει τη Θεσσαλία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.09.2026 | 09:37
Ισχυρό σήμα ανόδου σε βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτάρι, νέα επενδυτικά εργαλεία «ξυπνούν» τις αγροτικές επιχειρήσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 12.09.2026 | 12:43
Παζάρι Λάρισας: Μετ’ εμποδίων η φετινή εκκίνηση – Στο επίκεντρο οι 11 θέσεις εστίασης και οι ενστάσεις της Συμπαράταξης - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2026 | 09:24
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από την ζωή 47χρονη μητέρα - ΛΑΡΙΣΑ | 12.09.2026 | 18:13
Άρχισε η βροχή στη Λάρισα, σκοτείνιασε ο ουρανός, ακούγονται βροντές - ΛΑΡΙΣΑ | 12.09.2026 | 23:11
«Ιπποκράτεια Ορκική Ηθική»: Η βροχή δεν εμπόδισε τη μεγάλη προσέλευση στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας (ΦΩΤΟ+ video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 13.09.2026 | 11:06
Όταν η οικονομία στα διόδια γίνεται κίνδυνος για όλους με τις νταλίκες στους παραδρόμους της Θεσσαλίας







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed