ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλέξης Τσίπρας στην 90ή ΔΕΘ: «Ζητώ ευκαιρία για τη χώρα, όχι για μένα» – Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΛ.Α.Σ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στην 90ή ΔΕΘ, ανέπτυξε θέσεις για οικονομία, υγεία, παιδεία και εξωτερική πολιτική


Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στην 90ή ΔΕΘ, ανέπτυξε θέσεις για οικονομία, υγεία, παιδεία και εξωτερική πολιτική, τονίζοντας τον ρόλο της ΕΛ.Α.Σ. ως εναλλακτικό πόλο και διαβεβαιώνοντας προσπάθεια για κυβέρνηση αλλαγής.
Με ένα ευρύ φάσμα τοποθετήσεων που κάλυψαν την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την υγεία, την παιδεία, τους θεσμούς και το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ., στο πλαίσιο της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Πολιτικό σκηνικό, εκλογικοί στόχοι & διερευνητικές εντολές
Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ίδρυση της ΕΛ.Α.Σ. ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο πολιτικό σύστημα, το οποίο όπως ανέφερε τείνει να γίνει σχεδόν μονοπολικό, χωρίς διακριτό εναλλακτικό πόλο απέναντι στην κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στη στάση του απέναντι στις διερευνητικές εντολές μετά τις εκλογές, ξεκαθάρισε ότι αν η ΕΛ.Α.Σ. λάβει την πρώτη εντολή, «θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα δημιουργίας κυβέρνησης στο πλαίσιο ενός προγράμματος αλλαγής πολιτικής». Σε διαφορετική περίπτωση, σημείωσε πως η προσφυγή σε δεύτερες εκλογές «δεν αποτελεί καμία καταστροφή».
Απαντώντας στην κυβερνητική κριτική για το κόστος του προγράμματός του, τη χαρακτήρισε «πίνακα ζωγραφικής» που καλλιεργεί τοξικότητα, τονίζοντας ότι η πρόταση της ΕΛ.Α.Σ. είναι πλήρως κοστολογημένη εντός του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι «αριστερό δεν είναι η διαχείριση της φτώχειας, αλλά η πολιτική που παράγει πλούτο», ενώ υπογράμμισε πως η πολιτική κρίνεται τελικά στο σούπερ μάρκετ και στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.
«Πατριωτική εισφορά», περιουσιολόγιο & φορολογία
Επικαλούμενος στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωσε ότι το 1% των ισχυρότερων καταθετών κατέχει το 46% των συνολικών καταθέσεων. Θέτοντας το ερώτημα: «Ένα δυάρι στο Περιστέρι φορολογείται ως περιουσία – Τα 5 εκατ. σε καταθέσεις;», εξήγησε ότι η πρότασή του για «πατριωτική εισφορά» στοχεύει στη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου, τα έσοδα του οποίου θα κατευθύνονται αποκλειστικά στη στήριξη των νέων και στη συγκράτησή τους στη χώρα.
Θεσμοί, υποκλοπές & ευρωπαϊκή εισαγγελία
Για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. έκανε λόγο για στίγμα στη Δημοκρατία, σημειώνοντας πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο Πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί. Δεσμεύτηκε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα αφήσει εντελώς ελεύθερη τη Δικαιοσύνη προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
Απαντώντας στις κατηγορίες περί «απάτης», τόνισε ότι «ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για απάτη είναι ο κ. Μητσοτάκης», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί πλέον «μόνιμο πελάτη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» για υποθέσεις όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι προμήθειες στην Υγεία και οι τελωνειακές απάτες.
Οικονομία, ακρίβεια & μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ένα δέσμη άμεσων μέτρων:
- Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα βασικά αγαθά (με εκτιμώμενο όφελος έως 600€ ετησίως για κάθε νοικοκυριό).
- Θέσπιση παρατηρητηρίου τιμών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
- Μεσοσταθμική μείωση 30% στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω σταθερών συμβολαίων στη δευτερογενή αγορά.
- Διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς με παιδιά και μηδενισμό φόρου για το τρίτο παιδί.
- Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ έως το 2027 με παράλληλη ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων.
Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στηλίτευσε τον αποκλεισμό τους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρότεινε τη χρηματοδότησή τους μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων, τη διαγραφή προσαυξήσεων και την αφαίρεση από τον «Τειρεσία» όσων τηρούν τις ρυθμίσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για αποφασιστικές παρεμβάσεις απέναντι στα καρτέλ των τραπεζών και της ενέργειας.
Οργάνωση της ΕΛ.Α.Σ., «μεταγραφές» & οικονομική διαφάνεια
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η ΕΛ.Α.Σ. δεν πρόκειται να δεχθεί εν ενεργεία βουλευτές από άλλα κόμματα, επιδιώκοντας να αποκτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα αποκλειστικά μέσα από τις επόμενες εκλογές. Απέρριψε τις «μεταγραφές αεροδρομίου», σημειώνοντας πως απαξιώνουν την πολιτική.
Σχετικά με τα εσωκομματικά, ανέφερε αυτοκριτικά: «Έπαθα και έμαθα. Ήμουν ανεκτικός. Αυτό δεν θα επαναληφθεί. Θα έχουμε πειθαρχία και αυτοπειθαρχία». Για τον Νίκο Σιακαντάρη διευκρίνισε ότι είναι διανοούμενος που συνέβαλε στη διακήρυξη, αλλά με αμοιβαία επιλογή δεν αποτελεί στέλεχος του κόμματος.
Σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος, ανακοίνωσε τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής crowdfunding, μέσω της οποίας θα δημοσιοποιείται κάθε ευρώ εισροών και εκροών, τηρώντας την αρχή «λίγα από πολλούς, όχι πολλά από λίγους».
Εξωτερική πολιτική, ελληνοτουρκικά & Ισραήλ
Ασκώντας δριμεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. τη χαρακτήρισε μονοδιάστατη και υποτακτική. Υποστήριξε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «τα έδωσε όλα» στις ΗΠΑ χωρίς να λάβει ανταλλάγματα.
Για τα Ελληνοτουρκικά, τάχθηκε υπέρ μιας ενεργητικής διπλωματίας με στόχο τη δέσμευση της Τουρκίας για προσφυγή στη Χάγη, καθώς και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για τις σχέσεις με το Ισραήλ, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου. Υπογράμμισε ότι όσο συνεχίζεται η γενοκτονική πολιτική στη Γάζα, η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει το βάθος των διμερών της σχέσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον Πάνο Καμμένο και την παρουσία του στην κηδεία Μλάντιτς, δήλωσε πως τους χωρίζει «ιδεολογική άβυσσος», συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορείς να τιμάς καταδικασμένο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Κοινωνικό κράτος: υγεία, παιδεία & συντάξεις
- Υγεία: Πρότεινε τη ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ με αύξηση των κονδυλίων στα ευρωπαϊκά επίπεδα, οριζόντια αύξηση 500 ευρώ στους μισθούς των υγειονομικών, θέσπιση ελάχιστου χρόνου αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και εφαρμογή του «Εθνικού Συστήματος Εγγύησης Φροντίδας» με κατ’ οίκον κοινωνικούς φροντιστές.
- Παιδεία: Εξήγγειλε την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), την παροχή φοιτητικού επιδόματος μέσω ψηφιακής κάρτας και τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το νέο σύστημα εισαγωγής θα προβλέπει τμήματα ελεύθερης πρόσβασης και τμήματα εισαγωγής βάσει του βαθμού του νέου αναβαθμισμένου Απολυτηρίου Λυκείου.
- Συντάξεις & 13η Σύνταξη: Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάργηση της 13ης σύνταξης που είχε θεσπιστεί το 2019, σημειώνοντας ότι η επαναφορά της θα επανεξεταστεί μόλις δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.
Υποδομές, στεγαστικό & τοπική αυτοδιοίκηση
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Παραδέχθηκε ότι έχει μετανιώσει για τους «μουσαμάδες» του παρελθόντος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε το έργο στο 80% και κατηγόρησε τη ΝΔ για τέσσερα χρόνια αδικαιολόγητης καθυστέρησης χάριν επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων.
- Στεγαστικό & Golden Visa: Πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Σύγκλισης (με πόρους 3 δισ. ευρώ ετησίως) και τη μεταφορά 1 δισ. ευρώ από τη Golden Visa για τη δημιουργία 50.000 προσιτών κατοικιών, παράλληλα με την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
- Σιδηρόδρομος & Τέμπη: Τόνισε την ανάγκη τα δίκτυα υποδομών να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο (51%), αναφέροντας ότι «η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα – δεν είναι δέσμευση, είναι όρκος».
- Τοπική Αυτοδιοίκηση: Δεσμεύτηκε για την κατάργηση του εκλογικού συστήματος Λιβάνιου και την επιστροφή στο παραδοσιακό σύστημα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη μεταφοράς πόρων μαζί με τις αρμοδιότητες.
Πρωτογενής τομέας, Θράκη & αντίσταση στην ακροδεξιά
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωτογενή τομέα ως ζήτημα εθνικής επιβίωσης, καταγγέλλοντας την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη διαχείριση των ζωονόσων. Πρότεινε την άμεση ανασύσταση των κοπαδιών, τη διενέργεια εμβολιασμών και τη συγκρότηση ισχυρού δικτύου κτηνιάτρων.
Για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη Θράκη, πρότεινε τη δημιουργία παραγωγικού cluster γύρω από την αμυντική βιομηχανία με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων (SAFE), υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη πλήρους διασφάλισης των ίσων δικαιωμάτων της μειονότητας.
Κλείνοντας, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς. Υποστήριξε ότι η αποτροπή του «αυγού του φιδιού» απαιτεί τη διαμόρφωση δύο καθαρών, διακριτών και ανταγωνιστικών πολιτικών πόλων, ώστε να μην καλλιεργείται στους πολίτες η εντύπωση ότι «όλοι το ίδιο είναι».
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.10.2026 | 00:03
Σχέδια Βελτίωσης: Κίνδυνος αποκλεισμού κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 26.10.2026 | 23:07
Θλίψη στην Ελασσόνα: «Έφυγε» από τη ζωή η Γεωργία Καραγιάννη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.10.2026 | 23:03
Προβληματισμός στους Καρδιτσιώτες πρατηριούχους για την εφαρμογή myDiesel στο αγροτικό πετρέλαιο (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.10.2026 | 22:47
Pizza Fan: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πρώτοι πέντε κατηγορούμενοι - ΕΛΛΑΔΑ | 26.10.2026 | 22:40
«Το Χωριάτικο»: Βαρύ κατηγορητήριο για εγκληματική οργάνωση, μαστροπεία και ξέπλυμα χρήματος - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.10.2026 | 22:23
Θεσσαλία: Τρίτος γύρος για το πρόγραμμα «Ποδηλατώντας στο ΕΣΠΑ της πόλης μου» - ΛΑΡΙΣΑ | 26.10.2026 | 22:11
Συγκινητικός «αποχαιρετισμός» από διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας για την απώλεια της Ευανθίας-Μαρίας Τσαλαμίχα - ΒΟΛΟΣ | 26.10.2026 | 22:02
Κολυδάς: Συναγερμός για ισχυρές καταιγίδες την 28η Οκτωβρίου; Στο «κόκκινο» παράλια Λάρισας, Πήλιο και Μαγνησία
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.10.2026 | 10:10
Καμπανάκι Τακούδη για ισχυρή κακοκαιρία στην Ανατολική Θεσσαλία από το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου (video) - ΒΟΛΟΣ | 26.10.2026 | 22:02
Κολυδάς: Συναγερμός για ισχυρές καταιγίδες την 28η Οκτωβρίου; Στο «κόκκινο» παράλια Λάρισας, Πήλιο και Μαγνησία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.10.2026 | 20:29
Tακούδης για κακοκαιρία στη Θεσσαλία από την Τετάρτη: Ισχυρές βροχές στην ανατολική πλευρά και χιόνια στα ορεινά (video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.10.2026 | 11:33
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Βρέθηκε απαγχονισμένος 60χρονος κτηνοτρόφος, τα προβλήματα με την ασθένεια των προβάτων του - ΒΟΛΟΣ | 26.10.2026 | 21:26
Τακούδης: Υπό βροχή η παρέλαση στον Βόλο την Τετάρτη, κανονικά σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.10.2026 | 09:38
Καιρός: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης της ΕΜΥ – Η Ανατολική Θεσσαλία στις περιοχές που θα επηρεαστούν - ΛΑΡΙΣΑ | 26.10.2026 | 15:22
Ευχές για την ονομαστική του εορτή δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.10.2026 | 09:54
Θεσσαλία σε επιφυλακή για τις βροχές – Παραμένουν τα ερωτήματα για την αντιπλημμυρική προστασία στον Πηνειό και τη Γυρτώνη







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed