ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο καύσωνα - Τι δείχνουν τα ensembles των ECMWF και GEFS
Η ανάλυση του Θοδωρή Κολυδά

- Οι ensemble προβλέψεις δείχνουν μείωση της θερμοκρασίας στην Αθήνα μετά τις 26-27 Αυγούστου, σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις για περαιτέρω άνοδο ζέστης.
- Η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει περίπου τους 37,2°C στο δεκαήμερο, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ισχυρού καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40°C.
- Οι νυχτερινές θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές μεταξύ 23-26 Αυγούστου, απαιτώντας προσοχή λόγω της παρατεταμένης ζέστης.
- Μετά τις 27 Αυγούστου, αναμένεται σταδιακή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας και μείωση της νυχτερινής ζέστης, σύμφωνα με την συμφωνία των ECMWF και GEFS.
- Το εύρος των προβλέψεων αυξάνεται προς το τέλος Αυγούστου, καθιστώντας αβέβαιο το ακριβές μέγεθος της πτώσης της θερμοκρασίας.
Προοπτική για υποχώρηση της ζέστης μετά τα τέλη Αυγούστου σύμφωνα με τις τελευταίες ensemble προβλέψεις, όπως υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς
Οι πιο πρόσφατες ensemble προβλέψεις για τον καιρό δείχνουν σαφή στροφή προς μείωση της θερμοκρασίας μετά τις 26-27 Αυγούστου, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που προέβλεπαν περαιτέρω άνοδο της ζέστης. Στην Αθήνα, η θερμοκρασία παραμένει υψηλή έως τα τέλη του μήνα, αλλά αναμένεται σταδιακή αποκλιμάκωση από τα τέλη Αυγούστου και μετά.
Σύμφωνα με το ECMWF, οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθήνα διατηρούνται γύρω στους 36-37°C έως περίπου τις 26 Αυγούστου, με παρόμοια εικόνα από το σύστημα GEFS.
Ωστόσο, η ένδειξη για περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας προς το τέλος του μήνα έχει πλέον απομακρυνθεί. Αντίθετα, από τις 27 Αυγούστου και μετά παρατηρείται σταδιακή μείωση της μέσης μέγιστης, με τιμές περίπου 35°C στις 27/8, 33,5-34°C στις 28/8 και γύρω στους 34°C στις 29/8.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πτώση των ελάχιστων θερμοκρασιών, οι οποίες υποχωρούν από τα 27-28°C στις 24-27 Αυγούστου σε περίπου 25-26°C προς το τέλος της περιόδου. Αυτό υποδηλώνει μείωση της νυχτερινής ζέστης, ανακουφίζοντας τις θερμικές συνθήκες. Παράλληλα, η συμφωνία μεταξύ ECMWF και GEFS ως προς τη γενική τάση ενισχύει την αξιοπιστία της πρόβλεψης.
Ωστόσο, το εύρος του ensemble του ECMWF αυξάνεται αισθητά προς τα τέλη Αυγούστου, γεγονός που καταδεικνύει ότι ενώ η κατεύθυνση προς χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι σαφής, το ακριβές μέγεθος της πτώσης παραμένει αβέβαιο.
Απομάκρυνση του ενδεχομένου ισχυρού καύσωνα
Σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, δεν φαίνεται να υπάρχει ένδειξη για ισχυρό καύσωνα στο τέλος του μήνα. Το πιθανότερο σενάριο περιλαμβάνει μια παρατεταμένη περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες, με κορύφωση μεταξύ 23-26 Αυγούστου, και ακολούθως σταδιακή αποκλιμάκωση.
Επιπλέον, η μέγιστη θερμοκρασία δεκαημέρου προβλέπεται να φτάσει περίπου τους37,2°C, απομακρύνοντας την πιθανότητα πολύ υψηλών τιμών άνω των 40°C. Αυτό ενισχύει τον χαρακτηρισμό της περιόδου ως «παρατεταμένη ζέστη» και όχι «ισχυρός καύσωνας».
Προσοχή στις υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες στις κρίσιμες ημερομηνίες
Παρόλα αυτά, επιβάλλεται προσοχή στην περίοδο 23-26 Αυγούστου, όπου οι νυχτερινές θερμοκρασίες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές και η διάρκεια της ζέστης σημαντική. Η ουσιαστική αλλαγή στις νέες προβλέψεις εντοπίζεται κυρίως μετά τις 27 Αυγούστου, όπου μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα παράτασης ή αναζωπύρωσης του θερμού επεισοδίου.
Συνολικά, οι τελευταίες ensemble προβλέψεις προσφέρουν μια πιο ήπια εικόνα για το τέλος του καλοκαιριού, με έμφαση στην σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη για τους κατοίκους της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής.
newsbomb.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 20.08.2026 | 17:44
Η «σιωπηλή» απειλή της κλιματικής κρίσης: Πάνω από 18.000 θάνατοι σε Γερμανία και Ισπανία - ΔΙΕΘΝΗ | 20.08.2026 | 17:33
Ανάλυση: Μπορεί πράγματι ο Ερντογάν να κάνει πόλεμο με το Ισραήλ; - ΕΛΛΑΔΑ | 20.08.2026 | 16:59
Συναγερμός στην Κύπρο για τουρκικά drones και μαχητικά - Παρ- ολίγον σύγκρουση με επιβατικό Boeing - ΕΛΛΑΔΑ | 20.08.2026 | 16:45
Πέλλα: Ηλικιωμένη έπεσε θύμα τηλεφωνικής απάτης – Της πήραν χρυσές λίρες και 15.000 ευρώ - ΒΟΛΟΣ | 20.08.2026 | 16:41
Σοβαρός τραυματισμός Ιταλίδας τουρίστριας που έπεσε από ιστιοπλοϊκό στην Αλόννησο – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Βόλου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 20.08.2026 | 16:28
Εναλλακτικός αγωγός για την ύδρευση της Καρδίτσας από τη λίμνη Πλαστήρα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 20.08.2026 | 16:06
Φωτιά τώρα στην Καρδίτσα: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Μαραθέα Παλαμά - ΕΛΛΑΔΑ | 20.08.2026 | 15:58
Καιρός: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο καύσωνα - Τι δείχνουν τα ensembles των ECMWF και GEFS
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.08.2026 | 13:17
Σοκ στη Λάρισα: 60χρονη ήταν νεκρή στο διαμέρισμά της στο κέντρο πάνω από ένα χρόνο!! (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 20.08.2026 | 09:46
Ο Βασίλης Χατζούλης είναι ο 48χρονος αγρότης που έχασε τη ζωή του στην Αγιά όταν καταπλακώθηκε απο το τρακτέρ του - ΛΑΡΙΣΑ | 19.08.2026 | 22:21
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή ο Αθανάσιος Κουτίνας σε ηλικία 64 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 19.08.2026 | 11:34
Από αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας ο θανατος εργαζόμενου σε εργοστάσιο στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 20.08.2026 | 01:08
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή γνωστός επιχειρηματίας - ΛΑΡΙΣΑ | 20.08.2026 | 12:34
Λάρισα: είχε πάνω από 1,5 χρόνο νεκρή η 55χρονη στο διαμέρισμά της- γιατί δεν την αναζήτησε κανείς - ΕΛΛΑΔΑ | 19.08.2026 | 09:27
Θερμή εισβολή από την Αφρική – Έρχεται παρατεταμένο κύμα καύσωνα με 40άρια στο τέλος της εβδομάδας - ΛΑΡΙΣΑ | 19.08.2026 | 22:36
Τραγικό τέλος για 46χρονο αγρότη στην Ποταμιά Αγιάς: καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed