ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανάμεικτα συναισθήματα στον κάμπο: Ψηλά φέτος οι τιμές σε βαμβάκι , καλαμπόκι, χαμηλά στη βιομηχανική ντομάτα
Δ. Σταυρίδης: Προσοχή σε προσβολές από ρόδινο σκουλήκι στο βαμβάκι

Με το βαμβάκι και το καλαμπόκι να ετοιμάζονται για "ριμπάουντ" φέτος στις τιμές και τη βιομηχανική ντομάτα την πιο κοστοβόρα από τις εαρινές καλλιέργειες να υποχωρεί εμφανίζεται μαι εικόνα δύο ταχυτήτων φέτος στον κάμπο.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το βαμβάκι συνεχίζει την ανοδική του πορεία στα διεθνή χρηματιστήρια ξεπερνώντας και τα 84,5 σεντς τη λίμπρα στη Νέα Υόρκη ή τα 94,95 στο Λίβερπουλ που συνεπάγεται τιμή για το σύσπορο με αναγωγή, στα 60 λεπτά το κιλό, με βάση τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ (με τιμή Νέας Υόρκης ωστόσο που είναι πιο ρεαλιστική για την ελληνική αγορά στα 53 με 54 λεπτά το κιλό).
-Οπως αναφέραμε και σε πρόσφατο σημείωμά μας παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι έχει αρκετές πιθανότητες το άνοιγμα της εκκοκκιστικής [περιόδου σε ένα περίπου μήνα με τιμές κοντά στα 60 λεπτά το κιλό .
Το γεγονός αυτό γεννά προσδοκίες ότι φέτος θα είναι η χρονιά να ανακάμψει ο πάλαι ποτέ ¨λευκός χρυσός" στο θεσσαλικό κάμπο, αν και η καλλιέργεια περιορίστηκε και φέτος κατά 20% και γενικά οδηγείται σε συρρίκνωση την τελευταία πενταετία στη Θεσσαλία λόγω των χαμηλών τιμών και του υψηλού κόστους παραγωγής.
Σύμφωνα πάντως με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ στην περιφέρεια Δρα Δημήτρη Σταυρίδη υπάρχει κάποια έξαρση φέτος σε ορισμένες περιοχές κυρίως ρόδινου σκουληκιού (και λιγότερο πράσινου)για αυτό ζητά από τους παραγωγούς να κάνουν επιτόπιους ελέγχους να ανοίγουν 100 καρύδια και αν βλέπουν προσβολή σε πάνω από 4 να κάνουν ψεκασμούς γιατί το ρόδινο είναι ένας ύπουλος εχθρός και δεν αφήνει ορατά σημάδια όπως το πράσινο. Οι ψεκασμοί όπου απαιτείται είναι σημαντικοί γιατί φέτος όλα δείχνουν ότι θα είναι μια ικανοποιητική χρονιά από πλευράς στρεμματικών αποδόσεων καθώς ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες χωρίς ιδιαίτερους καύσωνες το καλοκαίρι και σχετικά καλών τιμών.
Την ίδια ώρα καλά είναι και τα νέα για το καλαμπόκι καθώς φαίνεται ότι ανταγωνιστικές χώρες όπως της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας αντιμετωπίζουν προβλήματα μειωμένης παραγωγής αφενός λόγω ξηρασίας (κατά 20-30%) και αφετέρου προβλήματα με τη μεταφορά του προϊόντος λόγω χαμηλής στάθμης των υδάτων στο Δούναβη με αποτέλεσμα οι φορτηγίδες με τις οποίες μεταφέρεται το καλαμπόκι από τις παραδουνάβειες χώρες και την Ουκρανία προς την υπόλοιπη Ευρώπη να μεταφέρουν πλέον το ένα πέμπτο του φορτίου για να μην εξοκοίλουν, ενώ υπάρχει και γεωπολιτική αναταραχή στη Μαύρη Θάλασσα που επίσης αυξάνει το ρίσκο και το μεταφορικό κόστος από την Ουκρανία.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι φέτος θα περιοριστούν οι εισαγωγές στη χώρα ειδικά για το κτηνοτροφικό καλαμπόκι (για ορνιθοτροφείο και χοιροστάσια) με αποτέλεσμα να υπερισχύσει η ζήτηση της προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι με τη συγκομιδή που ξεκινά περί τα τέλη του μήνα ίσως να υπάρξουν τιμές πάνω από τα 23 με 24 λεπτά το κιλό, όταν προ ενός μήνα η τάση στην αγορά ήταν για 18 με 20 λεπτά το κιλό. Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι φέτος οι καιρικές συνθήκες στον κάμπ ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτειών καλαμποκιού
Αντίθετα δεν είναι καλά τα μηνύματα από την αγορά για τη βιομηχανική ντομάτα στο θεσσαλικό κάμπο, καθώς έχουμε μια μείωση τιμών κατά 15 με 20% σε σχέση με πέρυσι και μείωση του τονάζ που δέχονται στα συμβόλαια με τους παραγωγούς τα κονσερβοποιεία
Ξεκίνησε η συγκομιδή στη βιομηχανική ντομάτα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καλλιεργητική περίοδος για τη βιομηχανική ντομάτα στη Θεσσαλία, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να ξεκινά ομαλά στην πλειονότητα των τοπικών μονάδων, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Οι παραλαβές αυξάνονται σταδιακά, ωστόσο η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, προβλήματα στις πληρωμές από συγκεκριμένη βιομηχανία, αλλά και μειωμένες τιμές συμβολαίων κατά 10%-15%. Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, συμπιέζουν σημαντικά το τελικό εισόδημα των παραγωγών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χριστίνα Κουτσαμπέλα, «στη Θεσσαλία μέχρι στιγμής έχουν ξεκινήσει οι παραλαβές στα εργοστάσια του ΝΟΜΙΚΟΥ (Ευύδριο και Δομοκός) και της ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ (Φίλια Καρδίτσας), ενώ εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσουν και τα εργοστάσια της DEL MONTE (Πλατύκαμπος) και της ΒΙΕΝΕΜ (Γιάννουλη), σύμφωνα με το πρόγραμμα παραλαβών που έχει καταρτιστεί.
Οι αποδόσεις είναι γενικά χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες, το θερμικό στρες και οι τοπικές ζημιές από χαλαζοπτώσεις επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μειωμένες αποδόσεις σε αρκετές περιοχές.
Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται γενικευμένα προβλήματα στην ποιότητα ή στα επίπεδα Brix. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των αγροτεμαχίων, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο συνολικά η ποιότητα της πρώτης ύλης κρίνεται ικανοποιητική.
Οι τιμές των συμβολαίων διαμορφώθηκαν με βάση τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς, σε επίπεδα 10%-15% χαμηλότερα από το 2025. Ωστόσο, το αυξημένο κόστος παραγωγής και μεταφοράς εξακολουθεί να επιβαρύνει σημαντικά τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα να αναμένεται περιορισμένο. Για τον λόγο αυτό, αρκετοί παραγωγοί θεωρούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται καλύτερα στο πραγματικό κόστος της καλλιέργειας.

- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.09.2026 | 16:31
Τακούδης:Νέα κακοκαιρία στη Θεσσαλία με έντονες βροχές το επόμενο Σαββατοκύριακο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 16:14
«Άσπρισε» ο Όλυμπος: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στις ψηλές κορυφές - ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 15:22
Κόκκαλης για κόκκινα δάνεια: «Η δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας οδηγεί σε εκποίηση» - ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 14:53
Δίκη για τα Τέμπη: Λύγισε η Καρυστιανού – Έκανε σφοδρή επίθεση στον Μπακαΐμη, ζήτησε έρευνα για την πυρόσφαιρα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.09.2026 | 14:23
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό οδηγού ηλεκτρικού ποδηλάτου στην Καρδίτσα - ΕΛΛΑΔΑ | 22.09.2026 | 13:56
Τρόμος στην Ηλιούπολη: Γυναίκα έπαθε ανακοπή έπειτα από κεραυνό - Της έκαναν ΚΑΡΠΑ - ΛΑΡΙΣΑ | 22.09.2026 | 13:47
Σχολές Γονέων Δήμου Τεμπών: Στήριξη της οικογένειας με γνώση, πρόληψη και σύγχρονα εργαλεία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.09.2026 | 13:14
Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την κατασκευή 6 νέων κολυμβητηρίων σε δήμους της Θεσσαλίας (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 21.09.2026 | 19:36
Απέραντη θλίψη το απόγευμα στο τελευταίο «αντίο» στον 14χρονο Κωνσταντίνο Χολέβα - ΛΑΡΙΣΑ | 21.09.2026 | 08:39
Τραγωδία στην Καρίτσα Κισάβου: Νεκρός 15χρονος που κατέρρευσε ξαφνικά – Περίμεναν το ασθενοφόρο 56 λεπτά - ΛΑΡΙΣΑ | 21.09.2026 | 21:37
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Οικονόμου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 21.09.2026 | 14:32
Ανάστατοι οι κάτοικοι της οδού Βόλου στη Λάρισα από τη νέα θανατηφόρα παράσυρση πεζού το Σάββατο (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.09.2026 | 08:58
Κίνδυνος να μείνουν άσπαρτα χωράφια φέτος στον Θεσσαλικό Κάμπο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 21.09.2026 | 08:52
Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη η β- δόση ενίσχυσης λιπασμάτων 27,5 εκατ. ευρώ, μαζί de minimis στη μηδική 4,1 εκατ. - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.09.2026 | 09:09
Τακούδης: Φθινοπωρινό σκηνικό από σήμερα στη Θεσσαλία με βροχές Τρίτη και Σαββατοκύριακο και πτώση θερμοκρασίας (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.09.2026 | 12:56
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ: «Πορτοκαλί» προειδοποίηση – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed