ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Πρύτανης Παν. Θεσσαλίας: Τέλη του 2026 η υπογραφή για τις Φοιτητικές Εστίες σε Βόλο και Λαμία – Παράδοση σε 24 μήνες
Μέσα στο 2027 παραδίδονται τα νέα κτίρια Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών

Στο τέλος του 2026 εκτιμά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη της κατασκευής των νέων φοιτητικών εστιών στον Βόλο και τη Λαμία ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης. Από την υπογραφή θα ξεκινήσει να μετρά το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα των 24 μηνών, με την παράδοση του έργου να τοποθετείται, σύμφωνα με την εκτίμησή του, έως τις αρχές του 2029.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κ. Μπιλλίνης χαρακτήρισε το έργο ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλία, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, συνολικού ύψους 116 εκατ. ευρώ.
Το έργο υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ και περιλαμβάνει 550 κλίνες στον Βόλο και 250 στη Λαμία. Στον Βόλο, η διαδικασία έχει προχωρήσει περισσότερο, καθώς έχει διαβιβαστεί ο φάκελος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στους αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση.
Στη Λαμία εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Παρά την καθυστέρηση, ο πρύτανης εκτίμησε ότι και αυτό το ζήτημα θα έχει κλείσει μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να ακολουθήσει η οριστικοποίηση του αναδόχου και η υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο στον Βόλο θα αναπτυχθεί στην έκταση της πρώην Βαμβακουργίας, δημιουργώντας ένα νέο πανεπιστημιακό συγκρότημα. Εκτός από τις εστίες, προβλέπονται εκπαιδευτικά κτίρια για τα τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών, τεχνολογικό κέντρο, φοιτητική λέσχη, εκθεσιακός πολυχώρος, κατοικίες για φοιτητές Erasmus, δομές για άτομα με αναπηρία, βρεφονηπιακός σταθμός, αθλητικοί χώροι, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομο
Όπως σημείωσε ο κ. Μπιλλίνης, πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη ανάπλαση και επανάχρηση ενός εμβληματικού βιομηχανικού χώρου του Βόλου, με στόχο να αλλάξει συνολικά την εικόνα της περιοχής.
Κτίρια Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων: Πολύ κοντά στην παράδοση
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και το νέο κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών πίσω από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Ο πρύτανης ανέφερε ότι το έργο βρίσκεται πολύ κοντά στην παράδοση, ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, των καθισμάτων και των αμφιθεάτρων.
Όπως ανέφερε, το έργο είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λόγω της μεγάλης έκπτωσης με την οποία είχε αναληφθεί αρχικά, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που ανέβασε σημαντικά το κόστος του. Για την ολοκλήρωσή του εξασφαλίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ χρειάστηκε και αλλαγή του χρηματοδοτικού σχήματος, γεγονός που προκάλεσε καθυστέρηση περίπου έξι μηνών.
Το κτίριο των Μηχανολόγων Μηχανικών βρίσκεται επίσης σε ικανοποιητική πορεία και, σύμφωνα με τον πρύτανη, αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2027, περίπου 6-8 μήνες μετά το κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών.
Να σημειωθεί πως τα δύο κτίρια συνδέονται και με έργο γεωθερμίας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους του Πανεπιστημίου.

«Ξεκολλά» και το Παπαστράτου – Σε αναζήτηση χρηματοδότησης για το Ματσάγγου
Σύμφωνα με τον πρύτανη, έχει επίσης προχωρήσει η διαδικασία για την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος Παπαστράτου, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να αποτελεί βασικό τμήμα του σχεδιασμού. Στόχος είναι η μείωση του ιδιαίτερα υψηλού ενεργειακού κόστους του Πανεπιστημίου.
Όσον αφορά στο κτίριο Ματσάγγου, το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε αναμονή αποφάσεων για την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Ο κ. Μπιλλίνης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ζήτημα βρίσκεται κοντά σε λύση, ώστε το κτίριο να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την ενίσχυση της φοιτητικής στέγης και στις υπόλοιπες πόλεις. Στη Λάρισα αξιοποιούνται περίπου 550 κλίνες, ενώ στην Καρδίτσα περίπου 200. Στα Τρίκαλα, το Πανεπιστήμιο έχει παραλάβει δύο οικόπεδα στις Καρυές και εξετάζει μέσω μελέτης πόσες κλίνες μπορούν να δημιουργηθούν και με ποιο χρηματοδοτικό και κατασκευαστικό μοντέλο.
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.09.2026 | 15:01
Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας με την Γαλλιού για τους ελέγχους στο παζάρι - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.09.2026 | 13:32
Μπήκαν οι υπογραφές για το έργο καθαρισμού του Σοφαδίτη - ΒΟΛΟΣ | 28.09.2026 | 13:27
Αγωνία για 12χρονο που μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο Νοσοκομείο Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 28.09.2026 | 12:29
Όλη η Λάρισα «τρέχει» για τα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία την Κυριακή (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.09.2026 | 12:20
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ένα ολοκληρωμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για οικογένειες και παιδιά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.09.2026 | 11:59
«Σπέρνουν με δανεικά, πουλάνε με ζημιά» - απογοήτευση φέτος στον θεσσαλικό κάμπο - ΕΛΛΑΔΑ | 28.09.2026 | 11:23
Φρίκη στην Αχαΐα: 50χρονος κακοποιούσε τις κόρες και τις ανιψιές του ηλικίας 8 έως 12 ετών! - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.09.2026 | 11:19
Διαψεύδει η «Βιολάντα» απολύσεις εργαζομένων λόγω καταθέσεων στις Αρχές
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.09.2026 | 11:57
Βαμβάκι: Καλά νέα από τα χωράφια, παρά τις βροχές, κακός «οιωνός» από την αγορά – Από τα 54 στα 49,5 λεπτά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.09.2026 | 09:33
Θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Καρδίτσας - Μητρόπολης (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.09.2026 | 19:51
Παρέμβαση εργαζομένων της ΒΙΟΛΑΝΤΑ: “Δεν είμαστε αριθμοί-Να σταματήσει η παραπληροφόρηση” - ΛΑΡΙΣΑ | 27.09.2026 | 10:00
Ο κάμπος αλλάζει: Η κλιματική κρίση φέρνει νέα δεδομένα για τις καλλιέργειες της Λάρισας (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 27.09.2026 | 13:54
Η αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο που μπορεί να δώσει αξία και στο ελληνικό βαμβάκι (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 27.09.2026 | 16:00
Ιωάννα Γάκα: Προσπαθούσε να πείσει τις συγχωριανές της στο Βαρδαλή Δομοκού να κάνουν... πλασμαφαίρεση! - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.09.2026 | 23:45
Γερμανία – Ελλάδα 0-1: Η γαλανόλευκη ξέρανε την Μάνσαφτ του Κλοπ και έγραψε ιστορία με χρυσό σκόρερ Κουρμπέλη - ΛΑΡΙΣΑ | 27.09.2026 | 09:26
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed