ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Φωτιά στον Κουβαρά Αττικής: Κάηκαν κτηνοτροφικές μονάδες, 112 για εκκένωση του Αγίου Στυλιανού – Πνέουν ισχυροί άνεμοι
Άνεμοι έως και 7 μποφόρ στο σημείο - Καίει σε χαράδρα η φωτιά

- Η φωτιά στον Κουβαρά εξελίσσεται σε δύσβατη χαράδρα με ανέμους έως 7 μποφόρ που δυσκολεύουν την κατάσβεση.
- Στο πεδίο επιχειρούν 200 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων και 9 εναέρια μέσα, ενώ συνδράμουν δήμοι με υδροφόρες και μηχανήματα.
- Η φωτιά κινείται ανατολικά σε ορεινή περιοχή με χαμηλή βλάστηση και το μέτωπο βρίσκεται στα όρια των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.
- Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής ανέφερε ότι ο άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
- Έχουν εκδοθεί δύο μηνύματα από το 112 για ετοιμότητα και απομάκρυνση κατοίκων, ενώ υπάρχει ανησυχία για πιθανή αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα που θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή του Αγίου Στυλιανού, στον Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού.
Σύμφωνα με όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Έφη Παπαβραμοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, στην περιοχή πνέουν πάρα πολύ ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 7 μποφόρ και για αυτό η πυρκαγιά γρήγορα πήρε διαστάσεις, ως αποτέλεσμα να σταλούν δύο μηνύματα από το 112, το πρώτο για ετοιμότητα και το δεύτερο για απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαβραμοπούλου, αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά κινείται ανατολικά και είναι στον ορεινό όγκο της περιοχής, στον οποίο υπάρχει χαμηλή βλάστηση. Ανέφερε, ωστόσο, πως το σημείο που καίει η φωτιά είναι δύσβατο, καθώς βρίσκεται μέσα σε χαράδρα, γεγονός που μαζί με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή καθιστούν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.
Επιπλέον, ανέφερε πως έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο πεδίο 200 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, ενώ συμμετέχουν και 23 πυροσβέστες από τη Γαλλία και συνδράμουν οι Δήμοι με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, τόνισε ότι οι δυνάμεις προσπαθούν για τη βελτίωση της εικόνας της πυρκαγιάς και ότι «πάμε προς σταθεροποίηση».
«Αν γυρίσει ο αέρας δεν ξέρουμε τι θα γίνει»
Στην ΕΡΤ μίλησε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος χαρακτήρισε τον αέρα «τρελό», καθώς, όπως είπε αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση.
Η φωτιά καίει ακόμα και είναι στο ρέμα, τόνισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
Όπως φαίνεται από τα βίντεο που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, το μεγαλύτερο κομμάτι των εκτάσεων που καίγονται είναι καθαρισμένες, με τον δήμαρχο να αναφέρει ότι «βοηθάει το γεγονός ότι δεν έχει χόρτα».
Ο κ. Λουκάς τόνισε ότι ο δήμος βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί, ενώ ήδη έχει στείλει δυνάμεις στο σημείο, με τη φωτιά να βρίσκεται στα όρια του Κουβαρά που ανήκει στον δήμο Σαρωνικού με την Κερατέα που βρίσκεται στον δήμο Λαυρεωτικής.
Τέλος, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι πολύ μακριά από το μέτωπο της φωτιάς υπάρχουν κατασκηνώσεις, ωστόσο αν γυρίσει ο αέρας «δεν ξέρουμε τι θα γίνει» και για αυτό «είμαστε σε ετοιμότητα». «Αν ο αέρας αλλάξει φορά, όλα είναι πιθανά», επεσήμανε.
Καίει κοντά σε οικίες η φωτιά
Σημειώνεται ότι, η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 8 η ώρα το πρωί της Δευτέρας, καίγοντας κοντά σε οικίες. Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της φωτιάς, κτηνοτροφική μονάδα παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καίγεται το μεγαλύτερο μέρος της, γεγονός που έχει προκαλέσει και έντονους μαύρους καπνούς στην περιοχή.
Γρήγορα εστάλη από την Πολιτική Προστασία μήνυμα του 112, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ λίγο αργότερα εστάλη και μήνυμα για εκκένωση προς τα Καλύβια Θορικού.
Για την κατάσβεση της φωτιάς, κινητοποιήθηκαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς και εναέρια μέσα, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς. Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν 200 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων της 1ης και 8ης ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και 41 οχήματα, (συμπεριλαμβανομένων 23 πυροσβεστών με 4 οχήματα από Γαλλία και 24 πυροσβεστών με 5 οχήματα από Ρουμανία που βρίσκονται στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών), ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 9 εναέρια μέσα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Στην επιχείρηση συνδράμει με υδροφόρες ο Δήμος Σαρωνικού.
Ο Δήμος Σαρωνικού έχει θέσει σε πλήρη κινητοποίηση και ετοιμότητα όλους τους μηχανισμούς του, και σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook, όχημα του Δήμου βρίσκεται επί της οδού Αγ. Στυλιανού, στην περιοχή όπου έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά, για οποιαδήποτε μεταφορά κατοίκων.
Παράλληλα, το κτήριο της Κοινότητας Καλυβίων επί της Πλατείας Ευαγγελιστρίας, θα παραμείνει ανοιχτό για κάθε δημότη που έχει ανάγκη, ενώ το Κλειστό Γυμναστήριο Καλυβίων "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" στην οδό Δασκάλου Καμπά είναι ανοιχτό για τη διάσωση των ζώων. Ο Δήμος απευθύνει έκκληση για εθελοντές που μπορούν να συνδράμουν στον συγκεκριμένο χώρο για τη φύλαξη των ζώων.
Λόγω της φωτιάς διενεργούνται οι κάτωθι εκτροπές κυκλοφορίας:
- Επί της Λ. Σουνίου από το ύψος της Λ. Λαυρίου, ρεύμα προς Αγ. Στυλιανού.
- Επί της Ελ. Βενιζέλου από το ύψος της οδού Αγ. Γεωργίου.
Υπενθυμίζεται ότι, η περιοχή σήμερα βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4).
Σε κατάσταση Red Code σήμερα η χώρα
Κατόπιν της συνεδρίασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου σχετικά με την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών, οι ακόλουθες περιοχές τίθενται σήμερα σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code), καθώς, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).
Οι περιοχές σε Red Code:
- H Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της Νήσου Κυθήρων)
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
- Η Περιφέρεια Κρήτης
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
- Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
- ΒΟΛΟΣ | 27.09.2026 | 19:19
Xr. Τριαντόπουλος: «Το 2026 οι λιγότερες καμένες εκτάσεις από αγροτοδασικές πυρκαγιές στη Μαγνησία σε βάθος εικοσαετίας» - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.09.2026 | 18:16
Καβγάς στην Καλαμπάκα έγινε… σίριαλ: Συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερος, μήνυσε κουνιάδα και πεθερά και ξανά συνελήφθη - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.09.2026 | 18:13
Άκαρπη υπεροχή της Αναγέννησης και ήττα στην Καλαμαριά (1-0) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.09.2026 | 18:10
Νικηφόρο ντεμπούτο Βοσνιάδη για τη Νίκη επί του Νέστου (2-0) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.09.2026 | 18:04
Κέρδισε τον ΠΑΟΚ Β κι ανέβηκε ακόμη ψηλότερα η ΑΕΛ (1-0) (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.09.2026 | 17:06
Τίμησαν την μνήμη του Αλέξανδρου Τζούνα τα παιδιά της Καρδίτσας ( ΦΩΤΟ - Video) - ΕΛΛΑΔΑ | 27.09.2026 | 17:04
Κατερίνη: 16χρονη βούτηξε στο κενό - Ερευνάται εάν έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης - ΒΟΛΟΣ | 27.09.2026 | 16:05
Βόλος: Τα ιστορικά οχήματα στήριξαν το Gentleman’s Distinguished Drive – Μήνυμα πρόληψης για την υγεία των ανδρών
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.09.2026 | 09:36
Πάμε για εξόφληση βασικής ενίσχυσης για όλους τους αγρότες μέσα στον Δεκέμβριο - ΒΟΛΟΣ | 26.09.2026 | 18:20
Θλίψη στον Βόλο – Έφυγε από τη ζωή γνωστός οδοντίατρος - ΒΟΛΟΣ | 26.09.2026 | 12:53
Θρήνος στον Βόλο – Νεκρός 58χρονος τραπεζικός υπάλληλος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.09.2026 | 10:06
Πρόβειο γάλα: Έσπασε τα 2 ευρώ – Η αγορά θυμίζει χρηματιστήριο και κανείς δεν λέει πού σταματά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.09.2026 | 09:33
Θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Καρδίτσας - Μητρόπολης (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 26.09.2026 | 09:04
Σκέπασε τον ουρανό του Βόλου η φωτιά σε μάντρα ελαστικών στην Αγία Παρασκευή- μήνυση Μπέου στον ιδιοκτήτη - ΛΑΡΙΣΑ | 26.09.2026 | 09:24
Πέντε Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 26.09.2026 | 10:03
Τι δείχνουν τα Μερομήνια για τον φετινό χειμώνα: Η μέρα του Δεκεμβρίου που αλλάζουν όλα






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed