ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Για τα ζητήματα αγροτών και κτηνοτρόφων ενημερώθηκε διεξοδικά ο βουλευτής Λάρισας Γιάννης Καριπίδης
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Για τα ζητήματα αγροτών και κτηνοτρόφων ενημερώθηκε διεξοδικά ο βουλευτής Λάρισας Γιάννης Καριπίδης
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, παρουσία του βουλευτή Γιάννη Καριπίδη, μελών του κόμματος και εκπροσώπων αγροτοσυνδικαλιστικών φορέων του Νομού Λάρισας.
Ο Γιάννης Καριπίδης ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τα αγροτικά ζητήματα, πριν παρέμβει με επερώτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί λύση με τους περιορισμούς που υπάρχουν στα ζητήματα μετακίνησης και αποζημίωσης του ζωικού κεφαλαίου στους κτηνοτρόφους.
Οι Χρήστος Παππάς και Βασίλης Ντιζές, κτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι του Πανλαρισαικού Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λάρισας τόνισαν πως τα προβλήματα στη κτηνοτροφία συνεχίζονται και μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόταση από την κυβέρνηση για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου ενώ απαίτησαν να ξαναγίνουν παραγωγικοί στο επάγγελμά τους οι συνάδελφοι και όχι να καταντήσουν επαίτες, ζητώντας απλά χρήματα από την εκάστοτε κυβέρνηση για να βιοποριστούν.
Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για όλα τα ζώα που θανατώθηκαν, άμεση ανασύσταση των κοπαδιών μετά από έξι μήνες, εφόσον δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε ακτίνα 3-5 χλμ, αύξηση αποζημιώσεων για όλες τις κατηγορίες ζώων, επανυπόσταση των κοπαδιών με επιδότηση αγοράς πιστοποιημένων ζώων, γενετική αναβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος μέχρι την επιστροφή στη παραγωγή καθώς και αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα αιγοπρόβατα.
Ο Παναγιώτης Καλογιάννης, αγρότης και εκπρόσωπος του Πανλαρισαικού Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λάρισας επισήμανε πως είναι αδιανόητο να μην υπάρχει δικαίωμα ένστασης για τις αποζημιώσεις από το καταστροφικό πέρασμα του "Daniel" ενώ τόνισε πως το αγροτικό κίνημα, οι σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί δεν έχουν καμία ουσιαστική ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ, καταλήγοντας πως είναι πρωτόγνωρο για τους παραγωγούς να βρίσκονται στον μήνα Αύγουστο και να μην έχουν καν ξεκινήσει οι δηλώσεις καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν τις επιδοτήσεις στην ώρα τους και με τις πόρτες των τραπεζών να παραμένουν κλειστές, αφού οι δηλώσεις καλλιέργειας δεν έχουν κατατεθεί.
Ο Θωμάς Καραγεώργος, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. Λάρισας και συντονιστής του Πανεπαρχιακού Αγροκτηνοτροφικού Συνδέσμου Ελασσόνας, τόνισε πως η ΑΑΔΕ δεν έχει αναγνωριστεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες με το ΥΠΑΑΤ, από την Ε.Ε. και οι τιμές ουσιαστικά δεν έχουν πέσει στο κόστος ενέργειας και παραγωγής, με αποτέλεσμα οι αγροκτηνοτρόφοι να δυσκολεύονται να παράξουν τα τελευταία δύο χρόνια, οδηγώντας σε αγρανάπαυση τεράστιες στρεμματικές καλλιέργειες τους.
Ο Γιώργος Κατσαρός, Πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας και εκπρόσωπος του νεοσύστατου Πανεπαρχιακού Αγροτικού Συλλόγου Ελασσόνας επισήμανε την ανάγκη για ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ανάμεσα σε κατά κύριο επάγγελμα και ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς, στην ανάγκη να επιστρέψει η κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών σε δύο φορές το έτος πληρωμές και όχι κάθε μήνα, σε πληρωμή του ρεύματος επίσης με ίδια χρονικά περιθώρια και στην ανάγκη το συνεταιριστικό κίνημα να αναβιώσει με σωστό οργανόγραμμα και προδιαγραφές γιατί είναι το μόνο που μπορεί να υπερασπιστεί και να οργανώσει σωστά τους παραγωγούς. Ακόμη τόνισε την ανάγκη αλλαγής πλαισίου όσον αφορά τα οικολογικά σχήματα ώστε το ποσοστό 10% να μην κατευθύνεται στους μελετητές και να πραγματοποιείται έτσι αφαίμαξη από τις τσέπες των παραγωγών. Τέλος επισήμανε πως οφείλει να υπάρχει πραγματική εκπροσώπηση των αγροτών στον συνδικαλισμό, από πραγματικούς αγρότες.
Ο Κώστας Βαρσαμής, Πρόεδρος του Συλλόγου Δενδροκαλλιεργητών Δομενίκου επισήμανε το τεράστιο πρόβλημα της φόμοψης στις αμυγδαλοκαλλιέργειες και την ανάγκη για άμεσες προκαταβολές και αποζημιώσεις μετά την καταστροφή από τις χαλαζοπτώσεις στην περιοχή της Ποταμιάς.
Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Γιάννης Καριπίδης δεσμεύτηκε για κατάθεση επερώτησης προς το ΥΠΑΑΤ και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, για να λυθούν βασικά ζητήματα των κτηνοτρόφων και των αγροτών, να πέσει το κόστος παραγωγής, να υπάρξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου από τη κυβέρνηση, να επιτραπεί η ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων και των αγροτικών επιχειρήσεων (μείωση του κόστους στο ρεύμα και στα έξοδά τους), ειδάλλως δεν θα σταματήσει η εγκατάλειψη της υπαίθρου στην ελληνική περιφέρεια.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 08.08.2026 | 19:38
Προγραμματική σύμβαση για τη γέφυρα του Κοράκου από περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 08.08.2026 | 19:34
Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάθεση του masterplan της ΔΕΥΑ Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 08.08.2026 | 18:38
Ο Δήμος Ελασσόνας αναγνωρίζεται ως ορεινός Δήμος- δήλωση του δημάρχου Ν. Γάτσα - ΔΙΕΘΝΗ | 08.08.2026 | 18:27
Ανάλυση: Γιατί ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ψάχνει απεμπλοκή από το Ιράν - Οι φόβοι για μια νέα κλιμάκωση - ΛΑΡΙΣΑ | 08.08.2026 | 18:01
Για τα ζητήματα αγροτών και κτηνοτρόφων ενημερώθηκε διεξοδικά ο βουλευτής Λάρισας Γιάννης Καριπίδης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.08.2026 | 17:59
ΟΣΔΕ: Ευρωπαϊκή έγκριση, εγχώριο στρες τεστ - ΒΟΛΟΣ | 08.08.2026 | 17:53
Πανηγυρίζει η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο - ΛΑΡΙΣΑ | 08.08.2026 | 17:46
Χρήστος Καπετάνος: «Αίτημα 25 ετών γίνεται πράξη. Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 1,2 εκ. ευρώ για το Δημοτικό Κτίριο Συκουρίου
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.08.2026 | 19:30
«Κλειδώνει» ο καιρός του 15Αύγουστου - Τι φέρνει ο αντικυκλώνας (χάρτες) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.08.2026 | 21:18
Αυτοψία: Ταξιδέψαμε στο νέο βόρειο τμήμα του Ε65 από Λάρισα για, Γιάννινα σε λιγότερο από 2.5 ώρες (+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.08.2026 | 20:10
Στο Δήμο Αγιάς περιόδευσε σήμερα η Μαρία Καρυστιανού (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 07.08.2026 | 13:20
Αλόννησος: Περιπολικά και πυροσβεστικά ταξιδεύουν στη Σκόπελο για να βάλουν καύσιμα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.08.2026 | 23:50
Τρίκαλα: Σφοδρή κακοκαιρία σάρωσε το Ζάρκο – Ζημιές σε σπίτια και δρόμους μέσα σε λίγα λεπτά - ΛΑΡΙΣΑ | 07.08.2026 | 09:11
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 08.08.2026 | 09:14
Επεκτείνεται η εναέρια αντιχαλαζική προστασία στα Φάρσαλα σε έκταση 190.000 στρεμμάτων - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.08.2026 | 09:37
Πως η Ρήτρα Ενεργειακής Διαφυγής μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο του Αχελώου και του φράγματος Μουζακίου










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed