ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο Ίων» του Ευριπίδη στη Λάρισα στο B’ Αρχαίο Θέατρο
Την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και το 8ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» παρουσιάζουν, στην πρώτη τους συμπαραγωγή, μια νέα σκηνική εκδοχή του «Ίωνα» του Ευριπίδη, σε προσαρμογή του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη. Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνικών θεσμών αποτελεί πρωτοβουλία των καλλιτεχνικών διευθυντών Δημήτρη Μαραμή, για το Φεστιβάλ Δελφών «Το ΛάλονΎδωρ», και Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Λάρισα (B’ Αρχαίο Θέατρο) την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 στις 21:00.
Ο «Ίων» είναι ένα από τα πιο αμφίσημα έργα του Ευριπίδη. Αν και τραγωδία, ενσωματώνει κωμικά και ρομαντικά στοιχεία, ενώ οι ήρωές του δεν εμφανίζονται ως ιδανικές μορφές, αλλά ως βαθιά ανθρώπινα και αινιγματικά πρόσωπα.
Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στην Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν (αλφαβητικά) οι: Ευγενία Δημητροπούλου, Γιάννης Εγγλέζος και Μάξιμος Μουμούρης.
Η υπόθεση:
Η Κρέουσα, έπειτα από την κρυφή της ένωση με τον Απόλλωνα, γεννά ένα αγόρι, το οποίο εγκαταλείπει από φόβο και ντροπή. Ο Ερμής μεταφέρει το βρέφος στους Δελφούς, όπου μεγαλώνει υπηρετώντας το ιερό του θεού, χωρίς να γνωρίζει την πραγματική του καταγωγή.
Χρόνια αργότερα, η Κρέουσα και ο σύζυγός της Ξούθος, ανήμποροι να αποκτήσουν παιδιά, φτάνουν στους Δελφούς αναζητώντας χρησμό. Εκεί, μέσα από ένα ακόμη παιχνίδι του Φοίβου, ο Ξούθος πληροφορείται πως ο Ίων είναι γιος του και αποφασίζει να τον πάρει μαζί του στην Αθήνα.
Η Κρέουσα, αγνοώντας πως πρόκειται για το δικό της παιδί, επιχειρεί να τον δολοφονήσει. Όμως η αλήθεια αποκαλύπτεται και το έργο οδηγείται σε μια απρόσμενη κάθαρση.
Σημείωμα του συγγραφέα:
Ο Ευριπίδης δεν παρουσιάζει τους ήρωές του ως υπεράνθρωπους, όπως ο Αισχύλος, ούτε ως ιδανικές μορφές, όπως ο Σοφοκλής. Τους φέρνει αντιμέτωπους με τα σκοτεινά πάθη, την αδυναμία και τον φόβο, επιχειρώντας να φωτίσει το πιο αντιφατικό πρόσωπο της ανθρώπινης φύσης.
Στη νέα αυτή προσαρμογή του «Ίωνα» για τρεις ηθοποιούς, οι χαρακτήρες της Κρέουσας, του Ίωνα και του Ερμή–Ξούθου λειτουργούν ως φορείς όλων των συγκρούσεων του έργου, σε μια παράσταση με συνεχείς ανατροπές και έντονο στοιχείο μοίρας.
Σημείωμα της σκηνοθέτριας:
Η σκηνοθεσία φωτίζει με λιτό και συμβολικό τρόπο τη διαδρομή των ηρώων από την άγνοια στη γνώση και από την εξαπάτηση στην αποκάλυψη. Τα πρόσωπα του έργου αναζητούν τις ρίζες και την ταυτότητά τους, προσπαθώντας να κατανοήσουν ποιοι πραγματικά είναι.
Παράλληλα, το έργο θέτει διαρκώς το ερώτημα της ελεύθερης βούλησης απέναντι στη θεϊκή παρέμβαση. Οι ήρωες καλούνται να επιλέξουν τη μοίρα τους, αμφισβητώντας ακόμη και την ηθική των ίδιων των θεών.
Ο συνδυασμός τραγικών, ρομαντικών και κωμικών στοιχείων, μαζί με τις παρεξηγήσεις, τις δολοπλοκίες και τις έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, αποτυπώνεται τόσο στη σκηνοθετική γραφή όσο και στην εικαστική ταυτότητα της παράστασης.
Προσαρμογή: Μηνάς Βιντιάδης
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Κίνηση: Φαίδρα Νταιόγλου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκυ Κωστοπούλου
Μακιγιάζ – Styling: Βίκυ Κωστοπούλου
Φωτογραφίες: Πέτρος Μακρής
Παίζουν (αλφαβητικά) : Ευγενία Δημητροπούλου, Γιάννης Εγγλέζος και Μάξιμος Μουμούρης.
Πάμε Θέατρο, Πάμε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης
Κλείστε εγκαίρως τα εισιτήριά σας στην ticketservices.gr ή στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.
https://www.ticketservices.gr/event/iwn-tou-evripidi-dipethe-roumelis/?lang=el
Πληροφορίες: γραφεία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης 09:00-14:00 κ. Κώστας Ντούζγος
τηλ. 22310-33325, 6974050163
email: [email protected]





- ΒΟΛΟΣ | 07.08.2026 | 20:46
Ευαγγελίστρια: ένας αιώνας ζωής – Ο Δήμος Βόλου τιμά την ιστορία της - ΕΛΛΑΔΑ | 07.08.2026 | 20:43
Φρίκη στην Κρήτη: Τουρίστας μπήκε σε κατάστημα και ρώτησε πόσο «κοστίζει» ανήλικο κορίτσι για να ασελγήσει πάνω του - ΔΙΕΘΝΗ | 07.08.2026 | 20:37
Γεννιέται το «ισλαμικό ΝΑΤΟ»; Τι συμβαίνει με τη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία, Πακιστάν και Σαουδική Αραβία; - ΛΑΡΙΣΑ | 07.08.2026 | 20:10
Στο Δήμο Αγιάς περιόδευσε σήμερα η Μαρία Καρυστιανού (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.08.2026 | 19:54
«Πού πήγαν τα 153 εκατ. ευρώ;» – Σφοδρή αντίδραση ΣΥΦΩΕΛ για την απένταξη του προγράμματος αποθήκευσης ενέργειας - ΛΑΡΙΣΑ | 07.08.2026 | 19:52
Λιακούλη: Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν μπορεί να μείνει στο σκοτάδι ενός αρχείου - ΔΙΕΘΝΗ | 07.08.2026 | 19:48
Υπογράφηκε η συμφωνία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Πακιστάν – Προβλέπει ρήτρα αμυντικής συνδρομής - ΒΟΛΟΣ | 07.08.2026 | 19:43
Μεσογειακή φώκια έκανε στάση για ξεκούραση στην παραλία της Αγίας Βάσως στο Τρίκερι
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.08.2026 | 08:39
Λάρισα: Παρέμβαση εισαγγελέα για τη λειτουργία καταστημάτων διασκέδασης στο Φρούριο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.08.2026 | 17:02
Φέτος θα είναι η χρονιά του βαμβακιού- Πιθανό άνοιγμα της εκκοκκιστικής κοντά στα 60 λεπτά το κιλό - ΒΟΛΟΣ | 06.08.2026 | 11:09
Νέο σίριαλ στον ΣΚΑΙ με τη Βάνα Μπάρμπα: Τα γυρίσματα στην παραλία του Βόλου (φωτ.) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.08.2026 | 17:33
Συναγερμός για φωτιά στην Κρήνη Φαρσάλων- μήνυμα του 112 στους κατοίκους της ΠΕ Λάρισας (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.08.2026 | 08:30
Αναμένονται μειωμένες παραγωγές σιταριού και καλαμποκιού στην ΕΕ λόγω υψηλού κόστους και καιρικών συνθηκών - ΛΑΡΙΣΑ | 06.08.2026 | 11:57
Χειροπέδες σε δύο «κυνηγούς χαλκού» στη Λάρισα-προσπάθησαν να τον αφαιρέσουν από μετασχηματιστή - ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ | 06.08.2026 | 09:19
Η φέτα πρώτη στις εξαγωγές στη Θεσσαλία που κατέχει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα μεταξύ των ελληνικών περιφερειών - ΒΟΛΟΣ | 06.08.2026 | 08:23
Βόλος; Yπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ στα Αιβαλιωτικα-συμμετείχε και η ΛΕΔ Μαγνησίας στην πυρόσβεση











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed