ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Θεσμική παρέμβαση του ΤΕΕ-ΤΚΔΘ για την αξιοποίηση των 233 στρεμμάτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας
Αίτημα στη ΓΑΙΑΟΣΕ για πλήρη τεχνικό φάκελο και συνάντηση εργασίας

Θεσμική παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ για την αξιοποίηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας
Αίτημα στη ΓΑΙΑΟΣΕ για πλήρη τεχνικό φάκελο και συνάντηση εργασίας – Η αξιοποίηση των 233 στρεμμάτων να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό της πόλης
Λάρισα, 05 Aυγούστου 2026 – Τη θεσμική συμμετοχή του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη διαδικασία για την αξιοποίηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας αποφάσισε ομόφωνα η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος, κατά τη συνεδρίασή της την Τρίτη 4 Αυγούστου 2026.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει δημοσιεύσει Πρόσκληση Εκδήλωσης Μη Δεσμευτικού Ενδιαφέροντος για περιοχή επέμβασης περίπου 233 στρεμμάτων, με κατεύθυνση την ανάπτυξη μεικτών χρήσεων κατοικίας, φιλοξενίας, εμπορίου, γραφείων, πολιτισμού και αναψυχής. Η προθεσμία υποβολής ιδεών, προτάσεων και απόψεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2026.
Το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ χαιρετίζει την ενεργοποίηση της διαδικασίας και υποστηρίζει την αναβάθμιση μιας έκτασης με εξαιρετική σημασία για τη Λάρισα. Τονίζει, ωστόσο, ότι η έκταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα απομονωμένο ακίνητο προς εκμετάλλευση. Περιλαμβάνει τον ενεργό επιβατικό σταθμό και κρίσιμες σιδηροδρομικές υποδομές και, συνεπώς, ο σχεδιασμός της πρέπει να συνδεθεί με το μέλλον του συνολικού σιδηροδρομικού κόμβου, την αστική κινητικότητα, την ασφάλεια, τις εμπορευματικές λειτουργίες και την πολεοδομική συνοχή της πόλης.
Η θέση του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ
Το Τμήμα έχει ήδη εκπονήσει πόρισμα για τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου και έχει εντάξει την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής ως προτιμητέα στρατηγική κατεύθυνση στο Αναπτυξιακό Πλαίσιο Λάρισας. Στο ίδιο πόρισμα είχε εξεταστεί, ως εναλλακτική, η ανατολική παράκαμψη με νέο επιβατικό σταθμό ανατολικά της πόλης και σύνδεση σταθερής τροχιάς με το κέντρο και τον σημερινό σταθμό.
Η Διοικούσα Επιτροπή υπογραμμίζει ότι καμία νέα χωρική ή οικοδομική ρύθμιση δεν πρέπει να δημιουργήσει μη αναστρέψιμες δεσμεύσεις που θα ακυρώσουν ή θα καταστήσουν δυσμενέστερη την υπογειοποίηση ή άλλη ολοκληρωμένη σιδηροδρομική λύση. Παράλληλα, δεν προκρίνει στο παρόν στάδιο συγκεκριμένη θέση για τον εμπορευματικό σταθμό, πριν προηγηθεί συγκριτική τεχνική, λειτουργική, περιβαλλοντική και πλημμυρική αξιολόγηση των εναλλακτικών.
Οι βασικές αρχές της παρέμβασης
• Ενιαίος σιδηροδρομικός, πολεοδομικός και συγκοινωνιακός σχεδιασμός, με προτεραιότητα στην ασφαλή και μελλοντικά επαρκή λειτουργία του σιδηροδρόμου.
• Διατήρηση της δυνατότητας υλοποίησης της υπογειοποίησης και των λοιπών τεκμηριωμένων σεναρίων, χωρίς πρόωρες μη αναστρέψιμες δεσμεύσεις.
• Ουσιαστική δημόσια ανταπόδοση: επανασύνδεση των δύο πλευρών της πόλης, δημόσιος χώρος και πράσινο, πλήρης προσβασιμότητα και προστασία της σιδηροδρομικής κληρονομιάς.
• Ενιαία εξέταση των επιβατικών και εμπορευματικών λειτουργιών, σε συνδυασμό με τον ευρύτερο διατροπικό σχεδιασμό της Λάρισας και της Θεσσαλίας.
• Αυστηρή τεκμηρίωση πλημμυρικού και κλιματικού κινδύνου, γεωτεχνικής ασφάλειας, εδαφικής ρύπανσης, θορύβου και δονήσεων.
Δήλωση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, Νίκου Παπαγεωργίου
«Η έκταση των 233 στρεμμάτων δεν είναι ένα κενό οικόπεδο. Είναι τμήμα ενός ενεργού σιδηροδρομικού κόμβου και ταυτόχρονα μία από τις σημαντικότερες πολεοδομικές ευκαιρίες που θα έχει η Λάρισα για πολλές δεκαετίες. Στηρίζουμε την αξιοποίησή της, αλλά αυτή πρέπει να γίνει με σχέδιο πόλης και με σχέδιο σιδηροδρόμου. Πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί τι χρειάζεται η Λάρισα και το δίκτυο στο μέλλον και έπειτα να κλειδώσουν οι χρήσεις, τα κτίρια και το επενδυτικό μοντέλο».
Επιστολή προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ και τεχνική επεξεργασία
Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής απεστάλη άμεσα επιστολή προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ, με την οποία ζητούνται η Ειδική Πολεοδομική Μελέτη, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα γεωχωρικά και λειτουργικά στοιχεία, οι προβλέψεις για τις σιδηροδρομικές και εμπορευματικές λειτουργίες και τεχνική συνάντηση εργασίας στη Λάρισα, προκειμένου να επεξεργαστεί το θέμα της αξιοποίησης για την υποβολή υπομνήματος στη ΓΑΙΑΟΣΕ.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 05.08.2026 | 23:21
Κουρέτας: Νέος εξοπλισμός 300.000 ευρώ για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Σοφάδων - ΒΟΛΟΣ | 05.08.2026 | 23:09
Φωτιά στα Αϊβαλιώτικα Βόλου -Καίει κοντά στο αρχαίο θέατρο - ΕΛΛΑΔΑ | 05.08.2026 | 22:35
Φωτιά στη Βοιωτία: Έρχεται «λουκέτο» στο αιολικό πάρκο – Συνεχείς βλάβες και προβλήματα στο δίκτυο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.08.2026 | 22:32
myAGRO: Νέα διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω myAADE, δείτε βήμα – βήμα τη διαδικασία - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 05.08.2026 | 22:29
Οι εξαγωγές στην εποχή της νέας αβεβαιότητας - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 05.08.2026 | 22:19
Spider-Man: Brand New Day - Ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια σε μόλις έξι ημέρες και έγινε η Νο1 ταινία στον κόσμο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.08.2026 | 21:22
Δ. Κουρέτας: «Η έρευνά μου για το μέλι του Ολύμπου περιλαμβάνεται στον φάκελο της UNESCO» - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.08.2026 | 21:17
Συνελήφθη 32χρονος στα Τρίκαλα για φωτιά σε υπολείμματα βλάστησης-άλλες δύο συλλήψεις σε Αττική, Πρέβεζα
- ΒΟΛΟΣ | 05.08.2026 | 15:34
Σοκ στον Βόλο: 39χρονος έπεσε νεκρός την ώρα της εργασίας του – Κατέρρευσε μπροστά στα μάτια συναδέλφων του! - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.08.2026 | 08:16
Με μεγάλα προβλήματα η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ, ενώ οι γεωπόνοι καλούν τους αγρότες για δηλώσεις μετά το δεκαπενταύγουστο - ΛΑΡΙΣΑ | 05.08.2026 | 10:46
Ποιοί θέλουν να είναι υποψήφιοι με τη ΝΔ στη Λάρισα (ονόματα) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.08.2026 | 09:23
Με υποβολή ΟΣΔΕ έως τις 15 Σεπτεμβρίου η προκαταβολή 75% του τσεκ Οκτώβριο, οι υπόλοιποι πάνε για Νοέμβριο - ΒΟΛΟΣ | 05.08.2026 | 09:15
ΠΗΛΙΟ: Απόδραση στο βουνό των Κενταύρων - ΛΑΡΙΣΑ | 05.08.2026 | 08:27
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 05.08.2026 | 15:50
Εφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Περδικάρης συνταξιούχος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.08.2026 | 17:47
ΛΑΣΥ Θεσσαλίας: Μεγάλες ευθύνες περιφέρειας, κυβέρνησης για 2 νέα κρούσματα ευλογιάς σε Καρδίτσα, Φαρσαλα











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed