ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Θεσμική παρέμβαση του ΤΕΕ-ΤΚΔΘ για την αξιοποίηση των 233 στρεμμάτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας
Αίτημα στη ΓΑΙΑΟΣΕ για πλήρη τεχνικό φάκελο και συνάντηση εργασίας

Θεσμική παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ για την αξιοποίηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας
Αίτημα στη ΓΑΙΑΟΣΕ για πλήρη τεχνικό φάκελο και συνάντηση εργασίας – Η αξιοποίηση των 233 στρεμμάτων να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό της πόλης
Λάρισα, 05 Aυγούστου 2026 – Τη θεσμική συμμετοχή του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη διαδικασία για την αξιοποίηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας αποφάσισε ομόφωνα η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος, κατά τη συνεδρίασή της την Τρίτη 4 Αυγούστου 2026.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει δημοσιεύσει Πρόσκληση Εκδήλωσης Μη Δεσμευτικού Ενδιαφέροντος για περιοχή επέμβασης περίπου 233 στρεμμάτων, με κατεύθυνση την ανάπτυξη μεικτών χρήσεων κατοικίας, φιλοξενίας, εμπορίου, γραφείων, πολιτισμού και αναψυχής. Η προθεσμία υποβολής ιδεών, προτάσεων και απόψεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2026.
Το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ χαιρετίζει την ενεργοποίηση της διαδικασίας και υποστηρίζει την αναβάθμιση μιας έκτασης με εξαιρετική σημασία για τη Λάρισα. Τονίζει, ωστόσο, ότι η έκταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα απομονωμένο ακίνητο προς εκμετάλλευση. Περιλαμβάνει τον ενεργό επιβατικό σταθμό και κρίσιμες σιδηροδρομικές υποδομές και, συνεπώς, ο σχεδιασμός της πρέπει να συνδεθεί με το μέλλον του συνολικού σιδηροδρομικού κόμβου, την αστική κινητικότητα, την ασφάλεια, τις εμπορευματικές λειτουργίες και την πολεοδομική συνοχή της πόλης.
Η θέση του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ
Το Τμήμα έχει ήδη εκπονήσει πόρισμα για τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου και έχει εντάξει την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής ως προτιμητέα στρατηγική κατεύθυνση στο Αναπτυξιακό Πλαίσιο Λάρισας. Στο ίδιο πόρισμα είχε εξεταστεί, ως εναλλακτική, η ανατολική παράκαμψη με νέο επιβατικό σταθμό ανατολικά της πόλης και σύνδεση σταθερής τροχιάς με το κέντρο και τον σημερινό σταθμό.
Η Διοικούσα Επιτροπή υπογραμμίζει ότι καμία νέα χωρική ή οικοδομική ρύθμιση δεν πρέπει να δημιουργήσει μη αναστρέψιμες δεσμεύσεις που θα ακυρώσουν ή θα καταστήσουν δυσμενέστερη την υπογειοποίηση ή άλλη ολοκληρωμένη σιδηροδρομική λύση. Παράλληλα, δεν προκρίνει στο παρόν στάδιο συγκεκριμένη θέση για τον εμπορευματικό σταθμό, πριν προηγηθεί συγκριτική τεχνική, λειτουργική, περιβαλλοντική και πλημμυρική αξιολόγηση των εναλλακτικών.
Οι βασικές αρχές της παρέμβασης
• Ενιαίος σιδηροδρομικός, πολεοδομικός και συγκοινωνιακός σχεδιασμός, με προτεραιότητα στην ασφαλή και μελλοντικά επαρκή λειτουργία του σιδηροδρόμου.
• Διατήρηση της δυνατότητας υλοποίησης της υπογειοποίησης και των λοιπών τεκμηριωμένων σεναρίων, χωρίς πρόωρες μη αναστρέψιμες δεσμεύσεις.
• Ουσιαστική δημόσια ανταπόδοση: επανασύνδεση των δύο πλευρών της πόλης, δημόσιος χώρος και πράσινο, πλήρης προσβασιμότητα και προστασία της σιδηροδρομικής κληρονομιάς.
• Ενιαία εξέταση των επιβατικών και εμπορευματικών λειτουργιών, σε συνδυασμό με τον ευρύτερο διατροπικό σχεδιασμό της Λάρισας και της Θεσσαλίας.
• Αυστηρή τεκμηρίωση πλημμυρικού και κλιματικού κινδύνου, γεωτεχνικής ασφάλειας, εδαφικής ρύπανσης, θορύβου και δονήσεων.
Δήλωση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, Νίκου Παπαγεωργίου
«Η έκταση των 233 στρεμμάτων δεν είναι ένα κενό οικόπεδο. Είναι τμήμα ενός ενεργού σιδηροδρομικού κόμβου και ταυτόχρονα μία από τις σημαντικότερες πολεοδομικές ευκαιρίες που θα έχει η Λάρισα για πολλές δεκαετίες. Στηρίζουμε την αξιοποίησή της, αλλά αυτή πρέπει να γίνει με σχέδιο πόλης και με σχέδιο σιδηροδρόμου. Πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί τι χρειάζεται η Λάρισα και το δίκτυο στο μέλλον και έπειτα να κλειδώσουν οι χρήσεις, τα κτίρια και το επενδυτικό μοντέλο».
Επιστολή προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ και τεχνική επεξεργασία
Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής απεστάλη άμεσα επιστολή προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ, με την οποία ζητούνται η Ειδική Πολεοδομική Μελέτη, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα γεωχωρικά και λειτουργικά στοιχεία, οι προβλέψεις για τις σιδηροδρομικές και εμπορευματικές λειτουργίες και τεχνική συνάντηση εργασίας στη Λάρισα, προκειμένου να επεξεργαστεί το θέμα της αξιοποίησης για την υποβολή υπομνήματος στη ΓΑΙΑΟΣΕ.
- ΕΛΛΑΔΑ | 25.09.2026 | 14:16
Μύκονος: Καταστράφηκε το οχηματαγωγό που πήρε φωτιά εν πλω – Σώοι οι 29 επιβάτες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.09.2026 | 14:00
Πέθανε ο Σούλης Μαρκόπουλος -φτωχότερο το ελληνικό μπάσκετ - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 13:46
Δήμος Λαρισαίων: «Σέντρα» στο «ολοκαίνουριο» γήπεδο της Φαλάνης – Δείτε εικόνες από τα εγκαίνια - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 13:41
Στη Λάρισα η Ομάδα Εργασίας του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης – Στο επίκεντρο οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 13:04
Την Δευτέρα θα επαναληφθεί η συναυλία του Λευτέρη Πανταζή στο παζάρι Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 11:43
Ο δήμαρχος Τυρνάβου διένειμε δέκα απινιδωτές σε δομές Υγείας και κοινότητες του Δήμου (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.09.2026 | 11:30
Σιτάρι ή βαμβάκι; Το κομπιουτεράκι θα αποφασίσει στον θεσσαλικό κάμπο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.09.2026 | 11:22
Μελέτη Παν. Θεσσαλίας: Πώς ο καύσωνας επηρεάζει τους επισκέπτες στην Ελλάδα – Η σημασία της σκιάς
- ΒΟΛΟΣ | 24.09.2026 | 09:10
Τραγωδία στον Αλμυρό: Πέθανε 48χρονος πατέρας δύο παιδιών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.09.2026 | 13:27
Λάρισα–Τρίκαλα: Ένας δρόμος που δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση -καθημερινό μποτιλιάρισμα μετά την Τερψιθέα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.09.2026 | 12:12
Κοσμοσυρροή στο παζάρι της Λάρισας ακόμη και τις πρωινές ώρες (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.09.2026 | 10:00
Τακούδης: Έρχονται δυνατές βροχές από το Σάββατο στη Θεσσαλία – «Στο επίκεντρο» η Νότια Θεσσαλία, Β. Εύβοια (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.09.2026 | 09:07
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στον Όλυμπο για τεράστια χασισοφυτεία – Πάνω από 1.000 δενδρύλλια στη Ροδιά Τυρνάβου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.09.2026 | 19:28
Σχοινάς για επιδοτήσεις: «Δεν ήρθα να καλύψω το παλιό, όσο είμαι υπουργός οι μόνοι που έχουν να φοβούνται είναι τα λαμόγια» - ΕΛΛΑΔΑ | 24.09.2026 | 17:18
Καιρός: Αντικυκλωνική «ομπρέλα» με παγίδα τον Οκτώβριο - Η Μεσόγειος που βράζει φέρνει κίνδυνο ισχυρών φαινομένων - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 08:36
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed