ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελβετία: Το πλήγμα στους τυροκόμους από τους δασμούς Τραμπ
Μειώνουν την παραγωγή για να διαχειριστούν την μείωση των πωλήσεων

Οι αγρότες των Άλπεων που παράγουν ένα από τα πιο διάσημα ελβετικά τυριά επιδιώκουν να καλύψουν το κενό στις πωλήσεις που δημιούργησαν οι δασμοί Τραμπ, οι οποίοι έχουν προκαλέσει μια κατακόρυφη πτώση της ζήτησης σε μια από τις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές τους.
Το τυρί Gruyère επλήγη από τον δασμό 10% που επιβλήθηκε πέρυσι, ο οποίος αυξήθηκε στο 12,5% φέτος. Η ένωση παραγωγών του αντέδρασε μειώνοντας την παραγωγή κατά 5% για να προστατεύσει τις τιμές.
Η μείωση της παραγωγής
«Το τυρί δεν πωλείται στην πραγματικότητα και το μέτρο υπάρχει για να αποφευχθεί ένα πλεόνασμα αποθεμάτων. Βοηθά επίσης στη διατήρηση μιας σταθερής τιμής» εξηγεί στο Reuters ο τυροκόμος Alexandre Murith, ο οποίος περνάει το καλοκαίρι με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του φροντίζοντας αγελάδες που βόσκουν σε ορεινά βοσκοτόπια και παράγουν γάλα με το οποίο παρασκευάζεται η Gruyère.
«Φυσικά, οι περιορισμοί είναι πάντα μια ταλαιπωρία, αλλά αυτό μας επιτρέπει να διατηρούμε την τιμή της Gruyère σε ένα λογικό επίπεδο αντί να μειώνουμε τις τιμές απλώς για να διακινούμε το προϊόν», είπε.
Η αγορά των ΗΠΑ αντιπροσώπευε παραδοσιακά περίπου το 13% των πωλήσεων της Gruyère, η οποία έχει πιο έντονη γεύση και ελαφρώς πιο έντονη μυρωδιά από το Emmental.
Η μείωση της παραγωγής έχει πλήξει σκληρά τους αγρότες, λένε, αλλά διστάζουν να δώσουν ακριβή στοιχεία. Για τον τύπο Gruyere που εξάγεται περισσότερο, και παράγεται σε χαμηλότερα υψόμετρα, η μείωση του 5% διατηρείται για δεύτερη χρονιά. Για το είδος που παράγεται από τον Murith, δεν υπάρχει μείωση για την επόμενη σεζόν.
«Επηρεαστήκαμε σοβαρά το 2026» τονίζει ο έμπορος τυριών Anthony Margot, ο οποίος παλαιώνει χιλιάδες ρολά κάθε φορά στο κελάρι του, σε τακτοποιημένα ξύλινα ράφια που φτάνουν μέχρι το ταβάνι.
«Εργαζόμαστε καθημερινά για να βρούμε νέες αγορές σε όλο τον κόσμο. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια τεράστια αγορά με υψηλή αγοραστική δύναμη – σαφώς δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη μια μέρα στην άλλη», πρόσθεσε.
«Αναζητούμε ενεργά ευκαιρίες παντού, φυσικά, αλλά χρειάζεται χρόνος και χρήμα».
- ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:30
Καιρός: «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για τις επόμενες ημέρες και για το... φθινόπωρο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 16:24
Ενεργοποιείται από την Παρασκευή η Κάρτα του Αγρότη, πιο απλή είναι φέτος η ψηφιακή διαδικασία για έκδοση - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:21
ΕΛΣΤΑΤ: Σχεδόν διπλάσιοι ηλικιωμένοι από ό,τι παιδιά στην Ελλάδα – Δημογραφικό καμπανάκι σε αριθμούς - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 16:14
Nέο κτίριο και πέντε καινούργια ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΒΟΛΟΣ | 26.08.2026 | 16:11
Αλμυρός: Δύο φωτιές σχεδόν ταυτόχρονα σε Αμαλιάπολη και Σούρπη – Και οι δύο υπό έλεγχο - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:09
53χρονος στη Ροδόπη μαχαίρωσε και σκότωσε τη σύζυγό του κι έπειτα προσπάθησε να αυτοκτονήσει πίνοντας πετρέλαιο - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:05
Φωτιά στη Δεσκάτη Γρεβενών - Επιχειρούν δύο ελικόπτερα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 16:02
Λάρισα:Πώς εντοπίστηκε η 60χρονη μουμιοποιημένη σε υπόγειο - Η αγοροπωλησία που αποκάλυψε τη σορό
- ΕΛΛΑΔΑ | 25.08.2026 | 13:56
Καιρός: Η πρόβλεψη των Ιταλών μετεωρολόγων για τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα- θα έχουμε έντονες καταιγίδες - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 09:51
Λάρισα–Ελασσόνα–Κοζάνη: Κάθετος άξονας της Εγνατίας ή δρόμος δεύτερης μοίρας λόγω Ε65; - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 22:25
Βούλιαξε από κόσμο απόψε το κηποθεατρο Αλκαζαρ για την Κατερίνα Λιολιου (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 25.08.2026 | 08:47
Μαγνησία: Βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 17:21
Φωτιά ανάμεσα σε Στόμιο και Αλεξανδρινή -μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 01:56
Λάρισα: Ναυαγοσώστες έσωσαν 7χρονο από βέβαιο πνιγμό. «Έκανα ΚΑΡΠΑ πάνω από 5 λεπτά και βάλαμε μάσκα οξυγόνου» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.08.2026 | 09:34
Ποιοί θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 13:50
Ορκίστηκαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Λάρισας οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί (ΦΩΤΟ+video)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed