ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πρωτοποριακό μοντέλο αντιπλημμυρικής προστασίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Brighton
Aνάπτυξη ενός νέου μοντέλου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, βασισμένου στις Λύσεις Βασισμένες στη Φύση

Η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, βασισμένου στις Λύσεις Βασισμένες στη Φύση (Nature-Based Solutions – NbS) και στη σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ποτάμιων οικοσυστημάτων, αποτέλεσε το αντικείμενο ενημερωτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό τον συντονισμό του Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα.
Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενσωμάτωση των λύσεων βασισμένων στη φύση, στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Το πρώτο βήμα ήταν η διοργάνωση εξειδικευμένης δράσης μεταφοράς τεχνογνωσίας και ενίσχυσης των στελεχών της Περιφέρειας και των συναρμόδιων φορέων. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από διεθνείς εμπειρογνώμονες, επιτόπια επίσκεψη μελέτης στον ποταμό River Rother του Ηνωμένου Βασιλείου και εργαστήριο στρατηγικού σχεδιασμού, με στόχο την προσαρμογή επιτυχημένων ευρωπαϊκών πρακτικών στις ιδιαίτερες συνθήκες της Θεσσαλίας.
Παράλληλα, αναπτύσσεται ένα μόνιμο πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου του Brighton, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της επιστημονικής κοινότητας, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα σχεδιασμού και διαχείρισης των ποτάμιων συστημάτων στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπονεί ήδη το Master Plan αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της Καρδίτσας, ενώ προχωρούν αντίστοιχες μελέτες σε τρία τμήματα του Πηνειού και των παραποτάμων του. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί στον ποταμό Καλέντζη, όπου θα εξεταστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων που συνδυάζει την αντιπλημμυρική προστασία με την περιβαλλοντική αποκατάσταση και τη φυσική λειτουργία των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
O Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναλαμβάνεται μια τόσο ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που αναβαθμίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ποτάμια συστήματα.
. Ο Συντονιστής δράσεων για λύσεις από τη φύση, WWF Ελλάς Θάνος Γιαννακάκης σημείωσε ότι η Θεσσαλία προηγήθηκε ακόμη και της εθνικής νομοθεσίας, καθώς έθεσε ως προτεραιότητα τις λύσεις βασισμένες στη φύση πριν αυτές ενσωματωθούν στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Brighton Γιώργος Μανιάτης υπογράμμισε ότι στόχος της συνεργασίας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας Ελλήνων επιστημόνων και τεχνικών, ώστε η χώρα να αποκτήσει την απαραίτητη εξειδίκευση για τον σχεδιασμό αντίστοιχων έργων στο μέλλον.
Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, Λειψυδρίας και Διαχείρισης της Ζήτησης, Ελένη Αθανασίου, σημείωσε ότι το Υπουργείο παρακολουθεί στενά την εξέλιξή της διαδικασίας και ότι η εμπειρία και τα αποτελέσματα μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την εφαρμογή αντίστοιχων πρακτικών σε εθνικό επίπεδο.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του οδικού χάρτη των επόμενων ενεργειών και με την κοινή διαπίστωση ότι η συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο του Brighton, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την επιστημονική κοινότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου και περιβαλλοντικά βιώσιμου μοντέλου αντιπλημμυρικής προστασίας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για την υπόλοιπη χώρα.
- ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:30
Καιρός: «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για τις επόμενες ημέρες και για το... φθινόπωρο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 16:24
Ενεργοποιείται από την Παρασκευή η Κάρτα του Αγρότη, πιο απλή είναι φέτος η ψηφιακή διαδικασία για έκδοση - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:21
ΕΛΣΤΑΤ: Σχεδόν διπλάσιοι ηλικιωμένοι από ό,τι παιδιά στην Ελλάδα – Δημογραφικό καμπανάκι σε αριθμούς - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 16:14
Nέο κτίριο και πέντε καινούργια ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΒΟΛΟΣ | 26.08.2026 | 16:11
Αλμυρός: Δύο φωτιές σχεδόν ταυτόχρονα σε Αμαλιάπολη και Σούρπη – Και οι δύο υπό έλεγχο - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:09
53χρονος στη Ροδόπη μαχαίρωσε και σκότωσε τη σύζυγό του κι έπειτα προσπάθησε να αυτοκτονήσει πίνοντας πετρέλαιο - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 16:05
Φωτιά στη Δεσκάτη Γρεβενών - Επιχειρούν δύο ελικόπτερα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 16:02
Λάρισα:Πώς εντοπίστηκε η 60χρονη μουμιοποιημένη σε υπόγειο - Η αγοροπωλησία που αποκάλυψε τη σορό
- ΕΛΛΑΔΑ | 25.08.2026 | 13:56
Καιρός: Η πρόβλεψη των Ιταλών μετεωρολόγων για τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα- θα έχουμε έντονες καταιγίδες - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 09:51
Λάρισα–Ελασσόνα–Κοζάνη: Κάθετος άξονας της Εγνατίας ή δρόμος δεύτερης μοίρας λόγω Ε65; - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 22:25
Βούλιαξε από κόσμο απόψε το κηποθεατρο Αλκαζαρ για την Κατερίνα Λιολιου (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 25.08.2026 | 08:47
Μαγνησία: Βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 17:21
Φωτιά ανάμεσα σε Στόμιο και Αλεξανδρινή -μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 01:56
Λάρισα: Ναυαγοσώστες έσωσαν 7χρονο από βέβαιο πνιγμό. «Έκανα ΚΑΡΠΑ πάνω από 5 λεπτά και βάλαμε μάσκα οξυγόνου» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.08.2026 | 09:34
Ποιοί θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 13:50
Ορκίστηκαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Λάρισας οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί (ΦΩΤΟ+video)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed