ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σαλμονέλα στη Λαμία: Βρήκαν τον προμηθευτή κοτόπουλων – Έρευνες για τη μονάδα εκτροφής
Δεκάδες άνθρωποι στο νοσοκομείο της πόλης, έφαγαν σε διαφορετικά καταστήματα

Ανησυχία προκαλούν στη Λαμία τα αυξανόμενα κρούσματα σαλμονέλας που εντοπίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, καθώς ερευνάται η πηγή της μόλυνσης και οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.
Οι Αρχές εντόπισαν το πρωί της Τρίτης τον προμηθευτή των κοτόπουλων που φέρονται να σχετίζονται με τα περιστατικά σαλμονέλας στη Λαμία. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Στερεάς Ελλάδας, Ανδρέας Τοουλιάς, σε δηλώσεις του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να ταυτοποιήσουν τόσο τον ενδιάμεσο διακινητή όσο και τη μονάδα εκτροφής από την οποία προήλθαν τα προϊόντα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με στόχο να διαπιστωθεί η ακριβής προέλευση της μόλυνσης.
«Στείλαμε επόπτη με κτηνίατρο και γίνεται έλεγχος σε όλα τα καταστήματα εστίασης από τα οποία έφυγαν τα ύποπτα κοτόπουλα, ελέγξαμε τους υπαλλήλους όλους. Προσανατολιζόμαστε προς τον προμηθευτή. Τον βρήκαμε, πήραμε ωμά κοτόπουλα, τα στείλαμε σε εργαστήριο στη Χαλκίδα, προσπαθούμε να βρούμε την άκρη του νήματος γιατί υπάρχει τελικός προμηθευτής, ενδιάμεσος και η μονάδα εκτροφής».
ΕΟΔΥ: Αποφύγετε την κατανάλωση κοτόπουλου για λίγες ημέρες
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, συνέστησε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως είπε, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση κοτόπουλου για λίγες ημέρες, έως ότου περάσει η επιδημία που ξεκίνησε από τη Λαμία.
«Η λογική λέει ότι αν είναι να φάμε κάτι τώρα πρέπει να το ψήσουμε καλά. Και να αποφύγουμε να καταναλώσουμε για δύο-τρεις μέρες κοτόπουλο, μέχρι να έχουμε φτάσει σε ένα τελικό συμπέρασμα. Είναι μια καλή ιδέα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Τουλάχιστον 12 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο της πόλης (20 κατέφυγαν στα επείγοντα) και οι οποίοι παραμένουν στην Παθολογική Κλινική και στη βραχεία νοσηλεία.
Εκτός από τα κρούσματα που πήγαν στα επείγοντα Λαμίας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport υπάρχουν και αρκετά κρούσματα, τα οποία πήραν ιατρικές οδηγίες από ιδιώτες και παρέμειναν στο σπίτι.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι ασθενείς είπαν ότι είχαν καταναλώσει φαγητό σε διαφορετικά καταστήματα εστίασης της πόλης, κάτι που παραπέμπει σε μολυσμένη παρτίδα τρόφιμου (πιθανότατα κοτόπουλου) από κοινό προμηθευτή.
Αύξηση κρουσμάτων και ανησυχία για κοινή πηγή
Η επιδημιολογική έρευνα του ΕΟΔΥ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι ασθενείς που προσέρχονται στο Νοσοκομείο Λαμίας συνεχίζουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (13/7/2026) είχαν επιβεβαιωθεί 30 περιστατικά σαλμονέλας.
Όλοι παρουσίαζαν έντονα συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας, όπως υψηλό πυρετό, εμετούς και διάρροιες. Από αυτούς, 12 νοσηλεύονται λόγω πιο σοβαρής κλινικής εικόνας, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν οδηγίες και επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Ο κ. Γιαννάκος σημείωσε ότι «οι ασθενείς δεν έχουν κοινά σημεία επαφής», γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο ύπαρξης κοινής πηγής τροφοδοσίας. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία πως η μολυσμένη παρτίδα προϊόντος μπορεί να έχει διατεθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, ζητώντας τον άμεσο εντοπισμό και την απόσυρση των προϊόντων.
Ιχνηλάτηση και εργαστηριακές αναλύσεις
Ο Καθηγητής Θ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες προχωρούν σε ελέγχους και ιχνηλατήσεις, ενώ η καλλιέργεια κοπράνων από τους ασθενείς θα βοηθήσει στον εντοπισμό του στελέχους της σαλμονέλας που προκάλεσε την επιδημία. Οι εργαστηριακές απαντήσεις, όπως είπε, αναμένονται να ρίξουν φως στην υπόθεση.
«Οι υπηρεσίες ήδη έχουν αρχίσει την ιχνηλάτηση. Όπως κατανοείτε θα πρέπει να πάμε αρκετά πίσω. Δηλαδή να βρούμε και το προμηθευτή και τις διαδικασίες. Να δούμε αν τηρεί τα πρωτόκολλα όπως πρέπει. Όλα αυτά γίνονται, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που τηρούνται.
Ταυτόχρονα, η διάγνωση των ασθενών αυτών δεν έχει γίνει με καλλιέργεια. Έχει γίνει με μοριακές τεχνικές. Ανίχνευση δηλαδή γενετικού υλικού με PCR. Θα αποσταλούν στο Εθνικό Κέντρο για την ταυτοποίηση των μικροβίων αυτών. Έχουν ληφθεί δείγματα κοπράνων από τους ασθενείς που νοσούν, έτσι ώστε να υπάρξουν αν είναι δυνατόν και καλλιέργειες. Και να δούμε αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο στέλεχος», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «το καλά ψημένο κρέας συνήθως δεν δημιουργεί πρόβλημα», υπογραμμίζοντας πως τα ακριβή αίτια θα προκύψουν μόνο μετά την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης.
tanea.gr
- ΒΟΛΟΣ | 14.07.2026 | 12:20
Πήλιο: Άρση της απαγόρευσης χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση σε Τσαγκαράδα, Άγιο Δημήτριο και Άγιο Ιωάννη - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 14.07.2026 | 11:51
25 και 26 Ιουλίου το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου στον Βόλο - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 14.07.2026 | 11:41
Ανασφάλιστα και με λιγοστούς ελέγχους τα εργοστάσια που καίγονται – Ποιος αναλαμβάνει την περιβαλλοντική ευθύνη; - ΒΟΛΟΣ | 14.07.2026 | 11:24
Ο Δημήτρης Κουρετας για το Πυροσβεστικό Μέγαρο στον Βόλο επιρρίπτει ευθύνες στην Πυροσβεστική - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.07.2026 | 11:17
Τρία χρόνια μετά το Daniel δεν έχουν αποκατασταθεί οι υποδομές στη Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 14.07.2026 | 10:50
Σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ για τις συγχωνεύσεις ζητά ο Στ. Λημνιός - ΒΟΛΟΣ | 14.07.2026 | 10:35
Η άγνωστη ιστορία των σανατορίων της Θεσσαλίας ζωντανεύει στη Δράκεια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.07.2026 | 10:19
Στον Πυλώνα ΙΙ μεταφέρεται η… μπάλα των πληρωμών – Το πλάνο από Ιούλιο και μετά
- ΒΟΛΟΣ | 13.07.2026 | 09:25
Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο 51χρονου γνωστού επιχειρηματία - ΛΑΡΙΣΑ | 13.07.2026 | 10:07
Θλίψη στα Φάρσαλα: «Έφυγε» σε ηλικία 56 ετών ο Οδυσσέας Παν. Αναγνώστου - ΤΡΙΚΑΛΑ | 13.07.2026 | 12:09
Μετρά τις πληγές του από το μπουρίνι ο Δήμος Φαρκαδόνας: έπεσαν δέντρα, στύλοι της ΔΕΗ, ξηλώθηκαν σκεπές (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.07.2026 | 19:20
Τακούδης: Άνοδος θερμοκρασίας από Τετάρτη και 38άρια Σαββατοκύριακο- αλλαγή σκηνικού από Δευτέρα (video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 13.07.2026 | 09:59 | video
Mεγάλες καταστροφές από το μπουρίνι στο Δ. Φαρκαδόνας- ξηλώθηκαν στέγες, ισοπεδώθηκαν θερμοκήπια, έπεσαν δέντρα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.07.2026 | 10:23
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 13.07.2026 | 16:03
Ομορφοχώρι: Εντατικοί έλεγχοι σε μονάδες ανακύκλωσης – Καθησυχαστικός ο Κουρέτας για την ατμόσφαιρα - ΒΟΛΟΣ | 13.07.2026 | 09:28
Μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης στη θέση «Κορυφή» στην Κάρλα










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed