ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Καλάβρυτα - Βόλος - Νάξος: Μέσα στην κρίση του γάλακτος, τρεις συνεταιρισμοί-πρότυπα επενδύουν στην επόμενη ημέρα
Βόλος: Ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό δανεισμό

Η συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου λόγω των ζωονόσων και το αυξημένο κόστος παραγωγής διαμορφώνουν ένα ολοένα πιο απαιτητικό περιβάλλον για την ελληνική γαλακτοπαραγωγή. Η εξασφάλιση επαρκούς πρώτης ύλης εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο, την ώρα που οι επιχειρήσεις καλούνται να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε μια αγορά που γίνεται ολοένα πιο δύσκολη.
Η εικόνα αποτυπώνεται και στα τελευταία στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2026 οι παραδόσεις πρόβειου γάλακτος διαμορφώθηκαν στους 333.256 τόνους, έναντι 363.176 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2025, καταγράφοντας μείωση άνω του 8%. Η πτώση καταγράφηκε και στους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, ωστόσο έγινε αισθητά εντονότερη από τον Μάρτιο και κορυφώθηκε τον Απρίλιο, όταν η εμφάνιση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο οδήγησε σε θανατώσεις ζώων και περιοριστικά μέτρα, επηρεάζοντας περαιτέρω τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης. Στο γίδινο γάλα οι παραδόσεις μειώθηκαν σε 59.923 τόνους, από 61.124 τόνους, ενώ στο αγελαδινό γάλα καταγράφηκε ήπια αύξηση, στους 226.903 τόνους, έναντι 223.345 τόνων το πρώτο τετράμηνο του 2025.
Την ώρα που η διαθέσιμη πρώτη ύλη περιορίζεται, ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου επιλέγουν να επενδύσουν αντί να αναστείλουν τα σχέδιά τους.
Με διαφορετική ιστορία, διαφορετικό μέγεθος και διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο, οι τρεις συνεταιρισμοί απαντούν στις πιέσεις του κλάδου με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους, επενδύσεις στην παραγωγή και διεύρυνση της δραστηριότητάς τους. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά, στηρίζοντας παράλληλα τους παραγωγούς-μέλη τους.
Καλάβρυτα: Η καθετοποίηση ως απάντηση στην έλλειψη γάλακτος
Στα Καλάβρυτα, η απάντηση στις προκλήσεις της αγοράς περνά μέσα από τις επενδύσεις στην ίδια την παραγωγική βάση.
Το 2025 ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, αποκλειστικός προμηθευτής φέτας του Σκλαβενίτη εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει καταθέσει νέο επενδυτικό σχέδιο 11 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην αιχμή του σχεδιασμού βρίσκεται η δεύτερη γραμμή παραγωγής φέτας ΠΟΠ, η οποία αναμένεται να υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητα του εργοστασίου, ενώ σε λειτουργία έχει τεθεί η νέα μονάδα παραγωγής ζωοτροφών, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με στόχο τη μείωση του κόστους εκτροφής και τη βελτίωση της παραγωγικότητας των κτηνοτροφικών μονάδων.
Η στρατηγική αυτή συνοδεύτηκε και από ισχυρές οικονομικές επιδόσεις. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 9,3%, στα 54,15 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 25%, φτάνοντας τα 2,15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η παραγωγή βαρελίσιας φέτας αυξήθηκε κατά 11%, οι εμπορικές απαιτήσεις μειώθηκαν σημαντικά και ο μέσος χρόνος είσπραξης περιορίστηκε από 144 σε 103 ημέρες, ενισχύοντας τη ρευστότητα του συνεταιρισμού.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση συνεχίζει να στηρίζει τους παραγωγούς με τιμές γάλακτος που, σύμφωνα με τον πρόεδρο Παύλο Σατολιά, συγκαταλέγονται στις υψηλότερες της χώρας, διατηρώντας ισχυρό το παραγωγικό οικοσύστημα που τροφοδοτεί τη φέτα Καλαβρύτων.
Νάξος: Από τη γραβιέρα στο ελαιόλαδο
Η συμπλήρωση ενός αιώνα λειτουργίας βρίσκει την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου να υλοποιεί έναν νέο επενδυτικό κύκλο, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού της κόστους και τη διεύρυνση των πηγών ανάπτυξής της.
Το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση νέου βιολογικού καθαρισμού στο τυροκομείο, την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου, την κατασκευή νέων αποθηκών και ψυκτικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη δημιουργία σύγχρονων σταβλικών εγκαταστάσεων, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής γαλακτοπαραγωγής και τη διασφάλιση της πρώτης ύλης.
Παράλληλα, ο συνεταιρισμός εξετάζει την επέκτασή του στον τομέα του ελαιολάδου μέσω συνεργασίας ή συμμετοχής σε υφιστάμενο ελαιοτριβείο, επιδιώκοντας να διευρύνει το παραγωγικό του αποτύπωμα πέρα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις πατάτες.
Οι οικονομικές επιδόσεις του 2025 παρέμειναν θετικές. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 27,25 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν σχεδόν κατά 20%, ενώ η καθαρή θέση διαμορφώθηκε στα 7,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι προκαταβολές για πάγια υπό κατασκευή υπερδιπλασιάστηκαν, επιβεβαιώνοντας ότι σημαντικό μέρος του επενδυτικού προγράμματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Βόλος: Ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό δανεισμό
Αν τα Καλάβρυτα επενδύουν στην αύξηση της παραγωγής και η Νάξος στον εκσυγχρονισμό, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ξεχωρίζει για κάτι διαφορετικό: έναν ισολογισμό που του επιτρέπει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξή του χωρίς τραπεζικό δανεισμό.
Ο συνεταιρισμός, που συμπληρώνει επίσης έναν αιώνα ζωής, έκλεισε τη χρήση του 2025 με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ίδια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 75% του ενεργητικού και ταμειακά διαθέσιμα 7,6 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού ενεργητικού.
Αξιοποιώντας αυτή την ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ο συνεταιρισμός συνεχίζει να επενδύει. Μέσα στην περσινή χρονιά τέθηκε σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο, ενώ περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκαν σε ειδικά αποθεματικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και η περαιτέρω επέκταση του δικτύου διανομής της ΕΒΟΛ.
Τα οικονομικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη σταθερή πορεία του συνεταιρισμού. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 22,4 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 1,35 εκατ. ευρώ, ενώ η βελτίωση του μικτού περιθωρίου δείχνει ότι η αύξηση των πωλήσεων συνοδεύτηκε από αποτελεσματικότερο έλεγχο του κόστους παραγωγής.
Επενδύοντας εκεί που λείπει το γάλα
Σε μια αγορά όπου η πρώτη ύλη γίνεται ολοένα πιο πολύτιμη, οι επενδύσεις δεν αφορούν μόνο νέες εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό. Αφορούν την προσαρμογή ενός ολόκληρου κλάδου σε μια νέα πραγματικότητα, όπου η επάρκεια γάλακτος εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας.
capital.gr
- ΒΟΛΟΣ | 26.08.2026 | 10:30
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο αύριο η ΜΠΕ για τον περιφερειακό Αγριάς – Μαλάκι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.08.2026 | 10:26
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας «θωρακίζει» αντιπλημμυρικά την Πύλη Τρικάλων - ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ | 26.08.2026 | 10:09
Η νέα ΚΑΠ και η Θεσσαλία: από τη διαβούλευση στη συνδιαμόρφωση - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 09:58
Μεγάλη παρέμβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Φαρσάλων – Υπεγράφη η σύμβαση για Δημοτικό Στάδιο και Υπέρεια - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 09:51
Λάρισα–Ελασσόνα–Κοζάνη: Κάθετος άξονας της Εγνατίας ή δρόμος δεύτερης μοίρας λόγω Ε65; - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 26.08.2026 | 09:47
Πρεμιέρα του 14ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 26.08.2026 | 09:43
Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται απόψε να βάλει «φωτιά» στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.08.2026 | 09:26
Επίσημο: Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για αγορά 2 φρεγατών Bergamini
- ΕΛΛΑΔΑ | 25.08.2026 | 13:56
Καιρός: Η πρόβλεψη των Ιταλών μετεωρολόγων για τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα- θα έχουμε έντονες καταιγίδες - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 22:25
Βούλιαξε από κόσμο απόψε το κηποθεατρο Αλκαζαρ για την Κατερίνα Λιολιου (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 25.08.2026 | 08:47
Μαγνησία: Βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 17:21
Φωτιά ανάμεσα σε Στόμιο και Αλεξανδρινή -μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 01:56
Λάρισα: Ναυαγοσώστες έσωσαν 7χρονο από βέβαιο πνιγμό. «Έκανα ΚΑΡΠΑ πάνω από 5 λεπτά και βάλαμε μάσκα οξυγόνου» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.08.2026 | 09:34
Ποιοί θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 13:50
Ορκίστηκαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Λάρισας οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 08:58
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed