ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Λαμία-Πάτρα σε μόλις 1,5 ώρα -Πότε θα είναι έτοιμος ο νέος αυτοκινητόδρομος που ενώνει την Κεντρική με τη Δυτική Ελλάδα
Οι εργασίες στον άξονα Μπράλος - Άμφισσα προχωρούν με έντονους ρυθμούς

Οι εργασίες στον άξονα Μπράλος - Άμφισσα προχωρούν με έντονους ρυθμούς, με το έργο να ξεπερνά τις δυσκολίες και να αλλάζει οριστικά τον χάρτη των μετακινήσεων στη Στερεά Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο οδικό έργο που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στη Στερεά Ελλάδα συνεχίζει να προχωρά, παρά τις τεχνικές δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει. Ο λόγος για τον άξονα Μπράλος - Άμφισσα, ένα έργο που αποτελεί κρίσιμο τμήμα της διαγώνιας σύνδεσης Λαμία - Ιτέα - Αντίρριο και φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά την Κεντρική με τη Δυτική Ελλάδα.
Πρόκειται για έναν δρόμο που δεν αναβαθμίζει απλώς ένα επαρχιακό δίκτυο, αλλά δημιουργεί έναν νέο στρατηγικό άξονα μεταφορών, ο οποίος θα συνδέει ταχύτερα σημαντικές περιοχές της χώρας. Το μεγαλύτερο όφελος θα γίνει αισθητό στις μετακινήσεις μεταξύ Λαμίας και Πάτρας. Με την ολοκλήρωση του έργου, η διαδρομή αναμένεται να περιοριστεί σε περίπου μιάμιση ώρα, μειώνοντας θεαματικά τον χρόνο ταξιδιού σε σχέση με σήμερα και διευκολύνοντας τόσο τους ιδιώτες οδηγούς όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν εκτεταμένα χωματουργικά έργα, κατασκευή τεχνικών, διάνοιξη σηράγγων και νέες γέφυρες, ενώ οι μηχανικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερα απαιτητικές γεωλογικές συνθήκες της περιοχής. Παρά τις δυσκολίες, στόχος παραμένει η δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού άξονα που θα βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια και θα αυξήσει τις ταχύτητες μετακίνησης.

Η αναβάθμιση αφορά δύο βασικά υποτμήματα, το Μπράλος – αρχή παράκαμψης Γραβιάς και το Μεταλλεία Βωξίτη – Άμφισσα, με συνολικό μήκος που φτάνει περίπου τα 24 χιλιόμετρα, ενώ η παράκαμψη της Γραβιάς έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Το τεχνικό αντικείμενο του έργου είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς προβλέπει την κατασκευή δύο δίδυμων σηράγγων συνολικού μήκους άνω των 4,6 χιλιομέτρων (2.225 και 2.485 μέτρων), επτά γεφυρών και έξι ισόπεδων κόμβων, με στόχο την ασφαλέστερη και ταχύτερη διέλευση των οχημάτων.

Η ολοκλήρωση του έργου είχε μετατεθεί σε πρώτη φάση για τις 9 Φεβρουαρίου 2028, αντί της αρχικής προθεσμίας που ήταν η 15η Αυγούστου 2027, λόγω καθυστερήσεων που σχετίζονταν κυρίως με τις απαλλοτριώσεις γης στην περιοχή των στομίων των σηράγγων. Πλέον, το έργο έλαβε νέα παράταση, διάρκειας δέκα μηνών και 22 ημερών, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων που, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν σχετίζονται με υπαιτιότητα της αναδόχου εταιρείας, με την τελική ολοκλήρωση να έχει οριστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028.
Η σημασία του άξονα Μπράλος - Άμφισσα ξεπερνά τα όρια της Στερεάς Ελλάδας. Με την ολοκλήρωσή του θα δημιουργηθεί μια ταχύτερη διασύνδεση ανάμεσα σε τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, την Ιόνια Οδό, την Ολυμπία Οδό, τον ΠΑΘΕ και τον Ε65, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Επιπλέον, θα ενισχυθεί η πρόσβαση προς το λιμάνι της Πάτρας, τη βιομηχανική περιοχή του Βόλου αλλά και σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Στερεάς Ελλάδας, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 354,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το erga.gov.gr, με την ολοκλήρωσή του να αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της χώρας, μειώνοντας τόσο τον χρόνο όσο και το κόστος των μετακινήσεων ανάμεσα στην Κεντρική και τη Δυτική Ελλάδα.
Δείτε πλάνα από την κατασκευή του:
carandmotor.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 04.07.2026 | 01:32
Κρήτη: Κτηνοτρόφοι απειλούν με αυγουστιάτικο μπλόκο – «Μας αφήνετε απλήρωτους και μας συκοφαντείτε» - ΕΛΛΑΔΑ | 04.07.2026 | 00:19
Το πρώτο μήνυμα της Αφροδίτης Νέστορα μετά τον θάνατο της μητέρας της: Να μην κερδίσει η τυφλή πολιτική βία - ΕΛΛΑΔΑ | 03.07.2026 | 23:39
Νεκρός 42χρονος σε τροχαίο με αγριογούρουνο στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.07.2026 | 23:25
Υπό έλεγχο η φωτιά στα Κανάλια Μουζακίου στην Καρδίτσα - ΕΛΛΑΔΑ | 03.07.2026 | 23:06
Λαμία-Πάτρα σε μόλις 1,5 ώρα -Πότε θα είναι έτοιμος ο νέος αυτοκινητόδρομος που ενώνει την Κεντρική με τη Δυτική Ελλάδα - ΕΛΛΑΔΑ | 03.07.2026 | 22:59
Συνελήφθη υποψήφιος βουλευτής για απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω εικονικής συνταγογράφησης -Δικογραφία για άλλους εννέα - ΕΛΛΑΔΑ | 03.07.2026 | 22:46
Κατερίνη: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας μέσα στο σπίτι της -Έφερε θλαστικό τραύμα στο κεφάλι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.07.2026 | 22:37
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ετοιμότητα αύριο και στην περιοχή ευθύνης Δασαρχείου Αγιάς λόγω του Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.07.2026 | 10:20
Απογοητεύουν οι φετινές τιμές των σιτηρών τους αγρότες στον κάμπο που σκέφτονται να εγκαταλείψουν καλλιέργειες - ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2026 | 12:00
Λάρισα: Ιερέας κυνήγησε το σκύλο του και έπεσε σε φωταγωγό πολυκατοικίας στη Νεάπολη (ΦΩΤΟ +video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.07.2026 | 15:04
Μεγάλη φωτιά στο Μουζάκι Καρδίτσας – Ρίψεις νερού από 3 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα - ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2026 | 09:59
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.07.2026 | 09:47
Καιρός – Ανατροπή από το Σάββατο: Πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες σε πολλές περιοχές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.07.2026 | 17:50
Τακούδης: Αστάθειες το Σαββατοκύριακο και πτώση θερμοκρασίας κάτω από τους 30- χωρίς καύσωνες ο Ιούλιος (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2026 | 15:22
Ολοκληρώθηκε το 3ο Καλοκαιρινό Σχολείο Μαθηματικών στη Λάρισα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 03.07.2026 | 22:24
Άνδρας έπεσε από ξενοδοχείο στον Σταθμό Λαρίσης και σκοτώθηκε











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed