ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Στο (επι)κέντρο του βλαχόφωνου ελληνισμού τα Τρίκαλα - Ξεκίνησε το 40ο επετειακό Αντάμωμα Βλάχων (ΦΩTO)
“Τρίκαλα, κέντρο του βλαχόφωνου ελληνισμού!”


Στο (επι)κέντρο του βλαχόφωνου ελληνισμού τα Τρίκαλα - Ξεκίνησε το 40ο επετειακό Αντάμωμα Βλάχων
“Τρίκαλα, κέντρο του βλαχόφωνου ελληνισμού!”. Η συγκεκριμένη φράση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλη Μαγειρία αποτυπώνει πλήρως την απάντηση στο ερώτημα “γιατί το 40ο επετειακό Αντάμωμα Βλάχων” πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του νομού Τρικάλων, το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου 2026.

”Στο σπίτι μας”, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΠΟΠΣ Βλάχων, με το Αντάμωμα να περιλαμβάνει πλήθος αναπαραστάσεων στιγμών και περιστατικών της ζωής των Βλάχων στα χωριά, με έμφαση στη διατήρηση συνολικά της πολιτιστικής και ιστορικής μνήμης.
Η αρχή της μεγάλης αυτής γιορτής της παράδοσης, έγινε το απόγευμα της Παρασκευής με χορό και τραγούδι εν είδει πατινάδας, στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Συμμετείχαν 4 Σύλλογοι Βλάχων από τον νομό Τρικάλων, πλήθος άλλων πολιτών, που τραγουδούσαν γνωστά βλάχικα τραγούδια.
“Να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε”, επεσήμανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης Δημήτρης Παπαστεργίου, επιμένοντας στη σημασία της διατήρησης της παράδοσης.

Η βουλεύτρια Κατερίνα Παπακώστα αναφέρθηκε στη χαρά της φιλοξενίας του Ανταμώματος στα Τρίκαλα, απευθύνοντας συγχαρητήρια σε όλους, ενώ η βουλεύτρια του νομού Πιερίας Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου μίλησε για συγκίνηση, καθώς το αντάμωμα είναι επιστροφή στις ρίζες, και ο βουλευτής Θανάσης Λιούτας έδωσε έμφαση στη συμμετοχή και Βλάχων από άλλες χώρες και στη φιλοξενία.
Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Τρικκαίων, αντιδήμαρχος Τάκης Παζαΐτης, καλωσόρισε όλους τους φιλοξενούμενους, μιλώντας για τιμή που ο συγκεκριμένος εορτασμός γίνεται στα Τρίκαλα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Κρουσόβου Σερβίας, κ. Αμπατζής, σε ελληνικά και βλάχικα ευχαρίστησε άπαντες για τη συμμετοχή . Επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Φιέρι (Αλβανίας) κ. Ερβι Στέφα μίλησε για τη μεγάλη τιμή της παρουσίας του Συλλόγου στα Τρίκαλα, ευχόμενος το Αντάμωμα να συνεχίζεται για πολλά χρόνια.
Παρέστη επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι (Bitola) της Βόρειας Μακεδονίας κ. Δέσποινα Ηπιώτη, η οποία δέχθηκε τα συγχαρητήρια της ΠΟΠΣ Βλάχων για τη χρόνια συμβολή της στην προσπάθεια σύσφιγξης σχέσεων των Βλάχων της περιοχής και αναγνώρισης ηθών και εθίμων. Χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές Τρικάλων Κώστας Σκρέκας και Μαρίνα Κοντοτόλη. Τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησαν επίσης, η αντιδήμαρχος Ζωή Παπαναστασίου, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ζαραμπούκας.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο καθηγητής κ. Στέργιος Λαΐτσιος, που διαμένει και δραστηριοποιείται ερευνητικά στη Βιέννη. Ο ίδιος ανέπτυξε θέματα σχετικά με την ιστορία και την παράδοση των Βλάχων των Τρικάλων και γενικότερα στην “εν Ελλάδι Βλαχία”, όπως χαρακτήρισε την ευρύτερη περιοχή, από τον 10ο αιώνα έως τον 15ο αιώνα.

Ακολούθησε μια άκρως σημαντική αναφορά και παρουσίαση ηθών, εθίμων, παραδόσεων, χορών, τραγουδιών των Βλάχων, όπως
- το χορευτικό του Συλλόγου Βλάχων Φίερι,
- παραμύθια - θρύλοι και παιδικά παιχνίδια από τον κ. Απόστολο Γοργογέτα σε άμεση επαφή με παιδιά
- έθιμο του Αη Γιαννιού και χοροί από τον Σύλλογο Περιβολιωτών Τρικάλων
- το δρομικό “έθιμο της παρέας” στο πανηγύρι της Παναγίας στο Δραγοβίστι (Πολυθέα) Ασπροποτάμου, από τον Σύλλογο Πολυθέας Τρικάλων,
- αναπαράσταση πορείας των Βλάχων από τα χειμαδιά στα χωριά τους από τη Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας- Φ.Α.Τ.Α.,
- αναπαράσταση γαμήλιων εθίμων (από την έκθεση προικιών μέχρι το ξεπροβόδισμα της νύφης) από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Ορθοβουνιωτών Καλαμπάκας.


Το πολυπληθές κοινό παρακολουθούσε και τραγουδούσε συνεχώς τα τραγούδια, συμμετέχοντας στη μεγάλη αυτή γιορτή, που συνεχίζεται το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουνίου, από τις 18:00 με πατινάδα από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων “Αθανάσιος Τριγώνης” στην κεντρική πλατεία “Ηρώων Πολυτεχνείου” των Τρικάλων, όπου θα παρουσιαστούν τα χορευτικά της ΠΟΠΣ με βάση την κοινή καταγωγή τους.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων





- ΕΛΛΑΔΑ | 17.10.2026 | 00:42
Καιρός: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια - Στα «λευκά» Σαμαρίνα, Καστοριά, Ανήλιο και Παγγαίο - ΕΛΛΑΔΑ | 16.10.2026 | 23:59
Ραγδαία αλλαγή του καιρού – Έρχονται βροχές, καταιγίδες και πιθανώς χιόνια - ΕΛΛΑΔΑ | 16.10.2026 | 23:55
Ξεσπά η μητέρα της 13χρονης που κατήγγειλε τον γυμναστή στη Βούλα: «Η κόρη μου κλαίει και φοβάται να πάει σχολείο» - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 23:52
Πανελλαδικό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης: 348 αθλητές στη Λάρισα και τη Νίκαια! - ΒΟΛΟΣ | 16.10.2026 | 22:16
Παπαστεργίου από Βόλο: Μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό (ΦΩTO) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.10.2026 | 21:12
Τσίπουρο: Μερικές (πικρές) αλήθειες για το τσίπουρο, το εθνικό μας ποτό - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 16.10.2026 | 21:05
Μητσοτάκης: «Δεν θα τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα λόγω εκλογών.Κρατάμε εφεδρείες για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον χειμώνα» - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 20:40
«Όσο ΡΟΖ ελπίΖΩ» | Η Λάρισα φοράει ξανά ροζ και ενώνει τη φωνή της απέναντι στον καρκίνο του μαστού (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 13:30
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή ο γαστρεντερολόγος Ανάργυρος Καπετανάκης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.10.2026 | 10:24
Τακούδης: Βροχές από το βράδυ και χιόνια στα ορεινά της Δυτικής Θεσσαλίας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 13:39
Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τα εισιτήρια διαρκείας της ΑΕΛ στη ΔΕΥΑΛ (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.10.2026 | 12:12
Βαμβάκι στα 45 λεπτά από ανάγκη – Το πετρέλαιο «τρώει» το 25% της παραγωγής - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 10:32
Λάρισα: Γιατί ξηλώθηκε ξανά η άσφαλτος στην Παναγούλη – Ποιος θα αποκαταστήσει τον δρόμο; (βίντεο) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.10.2026 | 19:10
Τρίκαλα: Θρήνος για 36χρονο που έφυγε ξαφνικά από την ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2026 | 16:39 | video
Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία κάνναβης σε δύσβατη δασώδη περιοχή της Λάρισας με 812 δενδρύλλια (ΦΩΤΟ+video) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 16.10.2026 | 10:54
Σε κλίμα έντασης η Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο η Ουκρανία και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed