ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
«Επιχείρηση εξόντωσης» των λαγοκέφαλων ξεκινούν από σήμερα οι ψαράδες
Σχέδιο από την κυβέρνηση για την επικήρυξη του τοξικού ψαριού

Πανελλήνιο διαγωνισμό αλιείας λαγοκέφαλων, ξεκινούν από σήμερα (20.06.2026) οι ψαράδες σε όλη την χώρα, σε μία προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού του τοξικού ψαριού που έχει σημάνει τον συναγερμό στις ελληνικές θάλασσες. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για την επικήρυξη του είδους, το οποίο θα περιλαμβάνει και επιδότηση προς τους ψαράδες.
Η κυβέρνηση εξετάζει παρόμοιο σχέδιο με αυτό που πάρθηκε στην Κύπρο ώστε η κατάσταση στις ελληνικές θάλασσες και στην αλιεία να μην φτάσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση «κηρύξει τον πόλεμο»», οι ψαράδες θα πληρώνονται αναλόγως για την αλιεία των λαγοκέφαλων, ώστε η θάλασσα να «ξαναζωντανέψει» και να γεμίσει ψάρια τα οποία είναι θηράματα των συγκεκριμένων τοξικών ψαριών.
Ο λαγοκέφαλος, απόλυτα τοξικό και επικίνδυνο για βρώση ψάρι, απειλεί κυρίως την αλιεία, καθώς αναπαράγεται με παραβολικούς ρυθμούς, τρέφεται με γόνους ψαριών που διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες και με τα κοφτερά του δόντια προκαλεί φθορές σε δίχτυα και άλλα αλιευτικά εργαλεία, προκαλώντας πλέον τεράστια ζημιά σε βρώσιμα είδη.
Είναι δηλητηριώδες ψάρι και δεν πρέπει να καταναλώνεται καθώς περιέχει τετροδοτοξίνη. Αυτή η θανατηφόρα ουσία προκαλεί παράλυση των μυών, η οποία μπορεί να προκαλέσει στα θύματα διακοπή της αναπνοής ή καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι, μία από τις λύσεις που εξετάζονται για την αντιμετώπιση της δράσης του είναι η «επικήρυξή» του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει ανά κεφαλή επιδότηση στους ψαράδες που θα παραδίδουν αλιευμένους λαγοκέφαλους.
Το παράδειγμα της Κύπρου
Στην Κύπρο, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) επιδοτεί με περισσότερα από 4 ευρώ το κιλό για τους λαγοκέφαλους που πιάνουν και παραδίδουν προς καταστροφή. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούνται συλλογικές ομάδες ψαράδων για να εντείνουν το ψάρεμα του λαγοκέφαλου κατά την αναπαραγωγική περίοδο του είδους, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Σχετικά με την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ψαριού για τους λουόμενους, οι ειδικοί είναι απόλυτα καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας πως παρά τα όσα ακούγονται, λέγονται και γράφονται, δεν κινδυνεύουν από επιθέσεις.
Όπως εξήγησε στο Mega, η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», υπάρχει παραπληροφόρηση γύρω από την παρουσία του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες, ενώ τόνισε ότι κανένα ψάρι δεν επιτίθεται σε άνθρωπο εκτός αν η συμπεριφορά του έχει αλλοιωθεί.
«Το πρόβλημα των λαγοκέφαλων είναι για τους ψαράδες. Σε μια χώρα που δεν διαχειριζόμαστε την αλιεία, που ψαρεύουμε εντατικά τα είδη που θα τρώγαν τους λαγοκέφαλους και δεν έχουμε φυσικούς μηχανισμούς ούτως ή άλλως, το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με την αλιεία και με τις θάλασσές μας», εξήγησε.
Ξεκινά από σήμερα ο «πόλεμος» του λαγοκέφαλου από τους Έλληνες ψαράδες
Με ανάρτηση στα social media από τον λογαριασμό «Sea Safe Greece», γνωστοποιήθηκε πως από σήμερα και μέχρι τις 26 Ιουνίου θα είναι σε εξέλιξη ο 1ος πανελλήνιος διαγωνισμός αλιείας λαγοκέφαλου.
Με ιδιωτική πρωτοβουλία, Έλληνες ψαράδες ξεκίνησαν «εκστρατεία» για τον περιορισμό του συγκεκριμένου ψαριού, δίνοντας ως επιβράβευση στους ψαράδες που κατάφεραν να αλιεύσουν λαγοκέφαλους, δώρα.
Πηγή: newsit.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 15:05
Παν. Νταής; «Δημοτική Αρχή Μαμάκου- Πρωταθλητές σε Δημοτικά Τέλη, Απευθείας αναθέσεις και στα …ψέματα» - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 14:56
Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή του Δήμου Κιλελέρ-βρέθηκαν 82 κιλά χαλκού-δύο συλλήψεις - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.06.2026 | 14:50
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό: Η μεγάλη επιστροφή είναι γεγονός - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.06.2026 | 14:46
Χρυσό με ρεκόρ αγώνων ο Τεντόγλου στον Βόλο, πρώτος βαλκανικός τίτλος για την Στεφανίδη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.06.2026 | 14:39
Αυτοκίνητο κάηκε ολοσχερώς στο δρόμο Καρδίτσας-Δέλτα ( ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 21.06.2026 | 14:34
Καιρός: Τον πρώτο καύσωνα «φέρνει» το GFS - Η ημερομηνία που δίνει το αμερικανικό μοντέλο πρόγνωσης - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.06.2026 | 13:49
Kayak - Yoga στη λίμνη Στεφανιάδα στα βάθη της Αργιθέας (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.06.2026 | 13:29
Με την... έξοδο του Μεσολογγίου άνοιξε η αυλαία στα 58α Καραϊσκάκεια στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 11:17
Τραυματίας 71χρονος στο θεαματικό τροχαίο της οδού Βόλου-δείτε εικόνες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 20.06.2026 | 18:29
Ποιος είναι ο Λαρισαίος εφοπλιστής Ζήσης Στυλιανός που θέλει να μπει στην ΑΕΛ - ΛΑΡΙΣΑ | 20.06.2026 | 12:59
Θλίψη στην Ομογένεια του Μονάχου και την Ελασσόνα: «Έφυγε» πρόωρα από τη ζωή η εκπαιδευτικός και χοροδιδάσκαλος Βάσω Γεροφάκα - ΕΛΛΑΔΑ | 20.06.2026 | 10:15
Καιρός: Πώς θα είναι ο Ιούλιος στην Ελλάδα - Οι προβλέψεις ECMWF, NOAA και NASA - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.06.2026 | 11:06
Δ. Βαφείδης καθηγητής Ιχθυολογίας Π.Θ.: Ασφαλείς οι θάλασσες στη Θεσσαλία, δεν υπάρχουν λαγοκέφαλοι (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 20.06.2026 | 10:40
Μένουν πάνω στα δεντρα τα κεράσια στην Αγιά λόγω έλλειψης εργατών γης - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 10:35
Συναγερμός σε ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική Λάρισας για εκτροπή οχήματος στη Βόλου - ΕΛΛΑΔΑ | 20.06.2026 | 23:37
Λουτράκι: Λαγοκέφαλος επιτέθηκε σε λουόμενους και τους έστειλε στο νοσοκομείο











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed