ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Πληρώστε τους αγρότες γιατί χάνετε την ύπαιθρο
Του Σ. Μουμτζή

Διάβασα στην «Καθημερινή» την ανάλυση του Σταύρου Παπαντωνίου στην οποία ο αρθρογράφος επισημαίνει τη σημαντική πτώση που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία στις αγροτικές περιοχές. Στο Λεκανοπέδιο κινείται πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, ελάχιστα πιο κάτω στη Θεσσαλονίκη και στα άλλα αστικά κέντρα. Όμως στα ημιαστικά κέντρα, σε αυτό που αποκαλούμε «ύπαιθρο χώρα», η πτώση είναι σημαντική.
Υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές του εξορθολογισμού εισπράττονται από τους πολίτες της επαρχιακής Ελλάδας ως πολιτικές της εγκατάλειψης τους. Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις, οι συγχωνεύσεις των δήμων, η περιπέτεια των ΕΛΤΑ και του ταχυδρόμου, το κλείσιμο στρατοπέδων, όλα αυτά υποβαθμίζουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων ή έτσι το αντιλαμβάνονται. Για σκεφτείτε να υπάρξει και η απαραίτητη συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων εντός ενός νομού.
Όλα αυτά, όντως μπορεί να ισχύουν, όμως ίσχυαν και το 2023 τότε που η Νέα Δημοκρατία είχε σαρώσει και στην αγροτική Ελλάδα. Αν κάτι άλλαξε από τότε είναι πως σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει εισπράξει ακόμα τις ενισχύσεις της λόγω της αλλαγής του συστήματος των πληρωμών. Αν αυτό το ζήτημα δε διευθετηθεί μέχρι το φθινόπωρο, τότε η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα. Χοντρό πρόβλημα, διότι με αυτά τα χρήματα κινούνται οι λεγόμενες τοπικές κοινωνίες.
Στον αγροτικό κόσμο επικρατεί μια αβεβαιότητα και για το πότε και για το ποιοι θα ενισχυθούν οικονομικά και με τι ποσά. Δε γνωρίζω αν στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, υποθέτω όμως πως οι βουλευτές της επαρχίας μεταφέρουν το συγκεκριμένο πρόβλημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης δε γνωρίζω αν η ΑΑΔΕ μπορεί να σηκώσει το βάρος όλης αυτής της διαδικασίας και να διεκπεραιώσει, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, αυτή τη σημαντική εκκρεμότητα.
Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, όμως όσο περνά ο καιρός τα πρόσθετα προβλήματα που γεννά—προβλήματα οικονομικά και κοινωνικά—τείνουν να καταστήσουν την πολιτική φθορά μη αναστρέψιμη. Όταν κάποιου του βγάζεις την ψυχή για να τον πληρώσεις, στο τέλος, όταν θα τον έχεις εξοφλήσει, αυτό που θα του μείνει θα είναι η ταλαιπωρία. Και θα σε τιμωρήσει.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται κατανοητή και η γκρίνια των βουλευτών που εκπροσωπούν τις αγροτικές περιοχές. Η πιθανότητα να μην εκλεγούν μπορεί να τους εμβάλει σε δεύτερες σκέψεις, καθώς φαίνεται πως ο κήπος αποκτά και άλλες πορτοκαλιές. Η πολιτική επιβίωση για πολλούς έχει και την οικονομική της διάσταση.
Συνεπώς, ο πρωθυπουργός όταν θα έρθει στη ΔΕΘ θα πρέπει να πει κάτι το πολύ συγκεκριμένο για τις αγροτικές αποζημιώσεις. Καλά τα επιδόματα και οι φοροελαφρύνσεις, όμως και η αγροτική Ελλάδα ψηφίζει και τιμωρεί ή επιβραβεύει.
liberal.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 19.06.2026 | 14:22
Ο εφοπλιστής Ζήσης Στυλιανός εξετάζει σοβαρά την εμπλοκή του στην ΑΕΛ! - ΛΑΡΙΣΑ | 19.06.2026 | 14:15
Παναγιώτης Καλογιάννης: Γιατί παραιτήθηκα από Συντονιστής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας - ΒΟΛΟΣ | 19.06.2026 | 13:14
Αυτοκίνητο έπεσε σε απορριματοφόρο του Δήμου Βόλου και τραυμάτισε υπάλληλο καθαριότητας - ΒΟΛΟΣ | 19.06.2026 | 12:39
Συνελήφθη στον Αλμυρό για τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένων - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 19.06.2026 | 12:15
Φανή Χαλκιά για ρήξη ανευρύσματος του συζύγου της: Έφυγε, είπε στα παιδιά «τα λέμε το απόγευμα» και λείπει 2,5 xρόνια - ΛΑΡΙΣΑ | 19.06.2026 | 11:42
Μισός αιώνας ιστορίας και προσφοράς για το Θεσσαλικό θέατρο-εγκαινιάζεται η έκθεση «Ανθολόγιο» (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.06.2026 | 11:14
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν κατά 5,3% οι γεννήσεις στη Θεσσαλία το 2025-συνεχίζεται ο δημογραφικός κατήφορος - ΛΑΡΙΣΑ | 19.06.2026 | 11:06
Συστάσεις φυτοπροστασίας από τη ΔΑΟΚ Λάρισας για την καλλιέργεια βαμβακιού
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.06.2026 | 11:50
Συνέλαβαν κτηνοτρόφο στην Ελασσόνα γιατί βοσκούσε τα πρόβατα έξω από το μαντρί του - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.06.2026 | 10:45
Πληρώστε τους αγρότες γιατί χάνετε την ύπαιθρο - ΛΑΡΙΣΑ | 18.06.2026 | 11:35
Από τη στεγη αυτή έπεσε ο ιερέας στο Βρυότοπο που νοσηλεύεται με πολλαπλά καταγματα στο πανεπιστημιακό (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.06.2026 | 09:59
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 18.06.2026 | 15:17
Παραδίδεται σε κυκλοφορία το πρώτο ενισχυμένο τμήμα της γραμμής Αθήνα-Λάρισα-Θεσσαλονίκη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.06.2026 | 13:47
ΔΗΛΩΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΛΚΑΖΑΡ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.06.2026 | 11:14
Το ποτάμι της Λάρισας γίνεται ξανά το επίκεντρο του καλοκαιριού – Ανοίγει η αυλαία σήμερα για το Φεστιβάλ Πηνειού 2026 - ΒΟΛΟΣ | 19.06.2026 | 10:44
Βόλος: Φίδι εντοπίστηκε στην κουζίνα διαμερίσματος 4ου ορόφου [εικόνα]












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed