ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Επίσημη έναρξη του El Niño καταγράφει η NOAA – Ποιες αλλαγές φέρνει στον πλανήτη
Η εμφάνιση του κλιματικού φαινομένου El Niño ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα

Η εμφάνιση του κλιματικού φαινομένου El Niño ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη NOAA, η οποία εκτιμά 63% πιθανότητα πολύ ισχυρού επεισοδίου ως τον Ιανουάριο, με σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις σε καιρό και κλίμα.
Το κλιματικό φαινόμενο El Niño, γνωστό για τις ακραίες επιπτώσεις του όπως ξηρασίες, πλημμύρες και θερμοκρασίες ρεκόρ, έκανε την εμφάνισή του «κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).
Η NOAA εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 63% το φαινόμενο να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα ισχυρό μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου. Αν επαληθευθεί, θα καταγραφεί ως ένα από τα πιο έντονα επεισόδια από το 1950, όταν ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις.
Το El Niño είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που προκαλεί αύξηση των επιφανειακών θερμοκρασιών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό, κοντά στον Ισημερινό. Η θέρμανση αυτή επιφέρει ευρείες μεταβολές στα συστήματα ανέμων, πίεσης και βροχοπτώσεων σε παγκόσμια κλίμακα.
Συνήθως, το φαινόμενο φτάνει στην κορύφωσή του προς το τέλος κάθε έτους. Αν και κάθε επεισόδιο παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, τα ισχυρότερα ακολουθούν επαναλαμβανόμενα μοτίβα: ξηρασίες σε περιοχές του Αμαζονίου, της Ινδονησίας και της Αυστραλίας, διαταραχές των μουσώνων στην Ινδία και έντονες διακυμάνσεις των βροχοπτώσεων στις τροπικές ζώνες.
Η θερμότητα που απελευθερώνεται στους ωκεανούς διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών μέσα στο επόμενο έτος. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί μετεωρολόγοι εκφράζουν ανησυχία ότι το 2027 ίσως καταρρίψει το ρεκόρ του θερμότερου έτους που έχει ποτέ καταγραφεί.
Όπως επισημαίνει η NOAA, οι κλιματολόγοι εμφανίζονται ολοένα και πιο βέβαιοι ότι φέτος θα εκδηλωθεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό επεισόδιο του φαινομένου.
«Οι πιθανότητες ευνοούν έντονα ένα μέτριο έως ισχυρό επεισόδιο ή πιθανώς ισχυρό έως δυνητικά πρωτοφανές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Κλίματος Copernicus, Κάρλο Μπουοντέμπο.
tanea.gr
- ΒΟΛΟΣ | 29.07.2026 | 11:34
Ογκολογικό Βόλου: Σκληρή παρέμβαση του Δήμου – «Οι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν από την έλλειψη γιατρών» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.07.2026 | 11:31
Πάνω από 39.000 προσλήψεις και εμπειρίες εργασίας μέσω ΔΥΠΑ στη Θεσσαλία (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 11:09
Τοποθετήθηκε σήμερα η νέα πεζογέφυρα στην Αγία Παρασκευή Τεμπών- Γ. Μανωλης: Πιο ψηλή και πιο ασφαλής (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 10:51
Συναγερμός για φωτιά στον Τύρναβο- Επιχειρούν 4 εναέρια μέσα - ΕΛΛΑΔΑ | 29.07.2026 | 10:42
Θρηνεί η Λαμία για τον 17χρονο Παναγιώτη - Πώς έπεσε νεκρός μπροστά στους φίλους του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.07.2026 | 10:20
Τακούδης: Χωρίς καύσωνες η Θεσσαλία τις πρώτες μέρες του Αυγούστου - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 09:59
Συνεχίζονται οι αυτοψίες στα χαλαζόπληκτα -συνεργεία του ΕΛΓΑ σε Ευαγγελισμό Ελασσόνας και Μεσοράχη (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.07.2026 | 09:32
Καύσωνας, γεωπολιτικές εντάσεις δίνουν το σήμα ανόδου τιμών στο σιτάρι
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.07.2026 | 09:33
Κρυφά χαμόγελα για τους παραγωγούς βαμβακιού στον κάμπο- ανοδικά οι τιμές, ικανοποιητικά η καλλιέργεια - ΕΛΛΑΔΑ | 28.07.2026 | 10:51
Νέα θερμή εισβολή στις αρχές Αυγούστου - Πόσο θα διαρκέσει - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.07.2026 | 09:38
«Ιστορικά» δικαιώματα τέλος και Βασική σε 3 δόσεις – Τα ποσά για Συνδεδεμένες του 2026 - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 11:09
Τοποθετήθηκε σήμερα η νέα πεζογέφυρα στην Αγία Παρασκευή Τεμπών- Γ. Μανωλης: Πιο ψηλή και πιο ασφαλής (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.07.2026 | 08:51
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 28.07.2026 | 22:34
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Σκοπέλου- αισθητός και στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 28.07.2026 | 10:36
Ξεκίνησαν οι δηλώσεις ζημιάς ΕΛΓΑ για ανεμοθύελλα και χαλάζι στην ΠΕ Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 28.07.2026 | 09:48
Λαμία: 17χρονος κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους φίλους του












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed