ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίβα από τη Βόρεια Αφρική φέρνει το ECMWF στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία- Πότε θα ξεκινήσει
Τα... δόντια του δείχνει ο Ιούνιος με την έλευσή του

Τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για μια έντονη θερμή εισβολή στη χώρα μας κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ένταση και τη διάρκειά της.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου ECMWF, οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις στα 850 hPa για τις 7 Ιουνίου εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες σε μεγάλο τμήμα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Ελλάδα, τα Βαλκάνια και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου φαίνεται να επηρεάζονται από αέριες μάζες σημαντικά θερμότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα της εποχής.
Θερμότερες αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική
Το προγνωστικό μοτίβο υποδηλώνει πιθανή μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς την περιοχή των Βαλκανίων και την Ελλάδα. Εφόσον το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί στα επόμενα προγνωστικά τρεξίματα, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να κινηθούν αισθητά πάνω από τις κλιματικές τιμές των πρώτων ημερών του Ιουνίου, δημιουργώντας συνθήκες που θα παραπέμπουν περισσότερο σε προχωρημένο καλοκαίρι.
Σε ανάλογες περιπτώσεις, οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται συνήθως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, αλλά και σε κλειστές πεδινές περιοχές που βρίσκονται μακριά από την άμεση επίδραση της θάλασσας.
Παρά τις ενδείξεις, οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για πρόγνωση με χρονικό ορίζοντα περίπου δέκα ημερών, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το περιθώριο μεταβολών στα προγνωστικά σενάρια.
Για τον λόγο αυτό, οι συγκεκριμένοι χάρτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια πρώτη τάση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και όχι ως τελική πρόγνωση.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ένταση της θερμής εισβολής, τη διάρκειά της και τις μέγιστες θερμοκρασίες που ενδέχεται να καταγραφούν θα γίνουν σαφέστερες μέσα από τα επόμενα προγνωστικά δεδομένα.
Προς το παρόν, το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να διατυπωθεί με σχετική ασφάλεια είναι ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μια περίοδο θερμότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου.
Το κατά πόσο αυτή η τάση θα εξελιχθεί σε ένα αξιόλογο κύμα ζέστης ή θα περιοριστεί σε πιο ήπιες θερμοκρασιακές αποκλίσεις θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
newsbomb.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 23:01
Ξεπέρασε τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία στα Δένδρα Τυρνάβου, πάνω από 33 στη Λάρισα - ΔΙΕΘΝΗ | 31.05.2026 | 22:47
Καύσωνας-σοκ στην Ευρώπη: 64 νεκροί στην Ισπανία και 15 στη Βρετανία - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 21:27
Σκάνδαλο σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Έρευνα για «υφαρπαγή» ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω voucher - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 21:20
Γαμπρός σε αναπηρικό αμαξίδιο συγκίνησε τους καλεσμένους με τον χορό του - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 21:00
Θ.Μαμάκος στην Attica Green Expo: «Μετασχηματισμός του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων από τη βάση» - ΒΟΛΟΣ | 31.05.2026 | 20:37
Βόλος: Συνελήφθη υπεύθυνη καταστήματος που σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικη - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 20:22
Συγκλονίζει ο Σταύρος Φλώρος: Η φωτογραφία δεν δείχνει άνθρωπο που έχασε πόδι - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 19:45
Β. Κόκκαλης για τις τραπεζικές χρεώσεις: Στέλνουν πιστωτικές κάρτες χωρίς αίτηση και συνεχίζουν να «αρμέγουν» τους πολίτες
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 12:08
Λάρισα: Αγωνία για 12χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της από ανακοπή - Μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.05.2026 | 10:08
Σε όλες τις αροτραίες όχι μόνο σε βαμβάκι και σκληρό σιτάρι, τα 80 εκατ. ευρώ από τα οικολογικά σχήματα στην πληρωμή Ιουνίου - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 09:53
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.05.2026 | 11:42
Η κλιματική κρίση αλλάζει τον αγροτικό χάρτη -Για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας οι αποδόσεις του σταριού μειώνονται 10% - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.05.2026 | 09:39
Το παρασκήνιο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την έκθεση Τυχεροπούλου: Από το «σκάνδαλο των εκατομμυρίων» στα 115.000 ευρώ - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 19:17
Πάτρα: Πατέρας και γιος χάθηκαν μαζί στην άσφαλτο – Αυτά είναι τα πρόσωπα του μοιραίου τροχαίου - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 21:20
Γαμπρός σε αναπηρικό αμαξίδιο συγκίνησε τους καλεσμένους με τον χορό του - ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2026 | 10:44
Καιρός: Συμφωνία GFS και ECMWF για ζέστη... διαρκείας στην Ελλάδα - Πότε ξεκινά (χάρτες)









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed