ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Στην Αγιά Σοφιά για προσευχή ο Ερντογάν ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης
Μία ημέρα με μεγάλο συμβολισμό επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος για να επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά και να προσευχηθεί

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στην προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά, ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Παράλληλα ο Ερντογάν διάβασε στίχους από το Κοράνι και ζήτησε από όλους να προσευχηθούν για τους Παλαιστίνιους. Αμέσως μετά το τέλος της προσευχής ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

Ο Ερντογάν απήγγειλε στίχους από το Κοράνι κατά τη διάρκεια της προσευχής
«Σήμερα είναι Παρασκευή, 29 Μαΐου, και είχαμε την ευκαιρία να προσευχηθούμε στην Αγία Σοφία. Η προσέλευση στην Αγία Σοφία ήταν εξαιρετική, υπέροχη. Σήμερα πραγματοποιήθηκε πορεία από το Φατίχ προς την Αγία Σοφία. Τώρα, με τη θέληση του Θεού, πηγαίνουμε στο Συνεδριακό Κέντρο Χαλίκ. Θα είμαστε εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Κωνσταντινούπολη θα είναι ακόμα πιο όμορφη το βράδυ. Θα το γιορτάσουμε αυτό όλοι μαζί. Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων για τις προσπάθειές σας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα της γιορτής Ιντ αλ-αντχά. και ότι θα παραστεί στην εκδήλωση «Εορτασμός της Ιντ και της Κατάκτησης: Από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης στην κατάκτηση των καρδιών», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Χαλίτς για τον «εορτασμό της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης».
Μετά το τέλος των δηλώσεων πρόσφερε και τουρκικά γλυκά στους δημοσιογράφους καθώς οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν την Ιντ αλ-αντχά. Όταν ένας από τους δημοσιογράφους του έδωσε να δοκιμάσει γλυκό ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε καθώς είπε ότι δεν τρώει γλυκά γιατί προσέχει. Ωστόσο ρώτησε τους δημοσιογράφους αν είναι νόστιμα τα γλυκά.
Ομιλία και μεγάλη προβολή της Άλωσης από τα τουρκικά ΜΜΕ
Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε ομιλία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η οποία φιλοξενείται με εκτενή αφιερώματα και σχόλια στα τουρκικά ΜΜΕ.
Για παράδειγμα η κρατική ραδιοτηλεόραση στην Τουρκία, το δίκτυο TRT μεταδίδει ότι: Σήμερα πριν από 573 ο Οθωμανός σουλτάνος Μεχμέτ Β΄ πέτυχε αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν γενιές στρατών: κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη — την τότε βυζαντινή πρωτεύουσα. Όμως η κατάκτηση της πόλης, της σημερινής Κωνσταντινούπολης, ήταν κάτι περισσότερο από μια στρατιωτική νίκη. Από τη χρήση γιγαντιαίων κανονιών και υπόγειων σηράγγων μέχρι τη μεταφορά πλοίων μέσω ξηράς, η κατάκτηση του Μεχμέτ έγινε ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κατορθώματα της ιστορίας — ένα επίτευγμα εξαιρετικής στρατηγικής και μηχανικής που αναδιαμόρφωσε την περιοχή και την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας». Το δίκτυο στον λογαριασμό του στο Χ αναφέρεται «στην στρατιωτική διάνοια πίσω από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης».
Η Turkiye απειλεί με νέα «άλωση» - «Οι Έλληνες ξύνονται» αναφέρει το πρωτοσέλιδό της
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Turkiye, το οποίο φιλοξενεί φωτογραφία του Μωάμεθ συνοδευόμενη από προκλητικούς υπαινιγμούς σε βάρος της Ελλάδας. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις εξελίξεις γύρω από το Καστελλόριζο, στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, στα εξοπλιστικά προγράμματα της Αθήνας αλλά και στην αγορά πυραύλων από την Κυπριακή Δημοκρατία, με χαρακτηριστική τη φράση «οι Έλληνες ξύνονται».

Το ίδιο δημοσίευμα αφήνει σαφείς αιχμές περί «νέας άλωσης», προκαλώντας αντιδράσεις λόγω του ιδιαίτερα επιθετικού ύφους που υιοθετεί μία από τις μεγαλύτερες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας.
- ΥΓΕΙΑ | 02.06.2026 | 14:28
Ελπίδα σε καρκινικούς ασθενείς :Το φάρμακο αμιβανταμάμπη εξαφάνισε πλήρως καρκινικούς όγκους σε ασθενείς - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 14:23
Τέμπη: Απόρριψη της παράστασης του Ελληνικού Δημοσίου πρότεινε η εισαγγελέας - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 14:13
Ένταξη στο ΕΣΠΑ υπαίθριου χώρου αναψυχής 11,7 στρεμ. στο λόφο του Μεζούρλου και σύνδεση Νεράιδας και Ηπειρώτικων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.06.2026 | 14:05
Στο ΣτΕ αύριο η «μάχη» για τη μερική μεταφορά νερών από τον Αχελώο - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 13:35
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 13:14
Διαμαρτυρία αγροτών με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης των Φαρσάλων (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 02.06.2026 | 12:53
Πέθανε ο Νάσος Αθανασίου σε ηλικία 75 ετών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.06.2026 | 12:52
Τακούδης: «Δεν φαίνεται να έρχεται κάποιος καύσωνας μέσα στον Ιούνιο»
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.06.2026 | 14:40 | video
Δείτε σε βίντεο το λύκο που επιτέθηκε σε μονάδα στο Ριζοβούνι Καρδίτσας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 13:29
Ανάστατοι oi επιχειρηματίες των παραλίων Λάρισας: πυρκαγιά έκανε στάχτες beach bar στον Αγιόκαμπο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 19:46
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Ζιαζιά Σουφλιά σε ηλικία 62 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 15:03
Πότε θα έχουμε τον πρώτο μινι-καύσωνα στη Λάρισα με 37 βαθμούς Κελσίου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.06.2026 | 12:01
Με ανοικτές τιμές στο αλώνι το σκληρό, ελπίδα ανόδου από μείωση όγκων Καναδά - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 13:05 | video
Ουρά αυτοκινήτων από Πλαταμώνα προς Λάρισα λόγω οχήματος που έβγαλε καπνούς μέσα στη σήραγγα Τ2 (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 11:19
Το καλοκαίρι είναι εδώ: Πλήθος κόσμου στα παραλια της Λάρισας για το πρώτο μπάνιο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 14:34
Η ιστορική Μονή Γιαννωτάς Ελασσόνας τίμησε τη γιορτή της Αγίας Τριάδος (ΦΩΤΟ)









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed