ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κουρέτας: Αργήσαμε να θωρακίσουμε τη Θεσσαλία απέναντι στην κλιματική κρίση
«Θα μπορούσαμε στον Ιανό να είχαμε κάνει πράγματα, να χτίσουμε ένα δίχτυ προστασίας στη Θεσσαλία».

«Θα μπορούσαμε στον Ιανό να είχαμε κάνει πράγματα, αλλά δεν φροντίσαμε να χτίσουμε ένα δίχτυ προστασίας στη Θεσσαλία».
Με αυτή την αποστροφή, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στηλίτευσε ουσιαστικά την αδυναμία της Πολιτείας τα προηγούμενα χρόνια να αναγνωρίσει τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής.
Μιλώντας στο συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη που διεξήχθη στην Πάτρα με τη συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών και τεχνοκρατών, ο Δημήτρης Κουρέτας έκανε λόγο για πολυεπίπεδη δράση που απαιτήθηκε μετά τη μεγάλη καταστροφή του Daniel, τόσο σε επίπεδο αποκατάστασης όσο και προληπτικής παρέμβασης, στο πλαίσιο πάντα του σχεδιασμού της προτεραιοποίησης των έργων.
«Φτιάξαμε ένα σύστημα πολιτικής προστασίας στην περιφέρεια και βάσει αυτού κάναμε αποκατάσταση σε πάνω από 1.000 σημεία», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και αναφέρθηκε ειδικά στο Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο είναι το πρώτο που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε προτεραιότητα προς υλοποίηση βρίσκονται τα έργα ορεινής υδρονομίας. «Αυτή τη στιγμή, εργολάβος υπάρχει μόνο στη Μαγνησία» επισήμανε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μες το καλοκαίρι θα υπάρχει και στους υπόλοιπους τρεις νομούς.Μέσα στο 2027, με όσα έχουμε κάνει, θα έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο προστασίας σε πλημμυρικές αιχμές, τύπου Daniel, αλλά όχι στο απόλυτο», επισήμανε ο κ. Κουρέτας.
Ως «ακρογωνιαίο λίθο» της πρόληψης των πλημμυρικών φαινομένων, χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Δημήτριος Κατσαρός, τα μικρά έργα ορεινής υδρονομίας, συμφωνώντας ουσιαστικά με την στρατηγική Κουρέτα την οποία ήδη υλοποιεί στη Θεσσαλία. «Πρέπει να κάνουμε από μικρές δράσεις στην καθημερινότητα μέχρι πολύ μεγαλύτερες όσο οι φορείς ανεβαίνουν στην ιεραρχία, καθώς και μια κρατική πολιτική που θα διασφαλίζει ένα σύστημα πολιτικής προστασίας, το οποίο θα προλαμβάνει και δεν θα μένει στην καταστολή», τόνισε ο κ. Κατσαρός.
«Οι φυσικές καταστροφές δεν αποτελούν μια ατυχή παρένθεση. Είναι οι προκλήσεις που περιμέναμε μεν πιο μετά, αλλά έχουν έρθει στο σήμερα», είπε ο Ευάγγελος Καραχάλιος, Πρόεδρος του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, και διευκρίνισε ότι αποτελούν προβλέψιμους κινδύνους. Ως προς τους παράγοντες που επιτείνουν τις επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων, ξεχώρισε τη γήρανση των υποδομών, την άναρχη χωρική ανάπτυξη, τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και την απουσία κουλτούρας πρόληψης. «Ακόμα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, επιβάλλουν όταν γίνει μια καταστροφή να αποκαταστήσουμε τις υποδομές και το φυσικό περιβάλλον στην πρότερη κατάσταση. Καμία κουλτούρα ανθεκτικότητας», επισήμανε.
«Έχουμε ξεκάθαρα κλιματική κρίση, όχι κλιματική αστάθεια», απάντησε ο Δρ. Σπυρίδων Βασιλάκος, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τονίζοντας μάλιστα ότι δεν μπορούμε ούτε να αποφύγουμε την κλιματική κρίση ούτε να τη σταματήσουμε.
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 14ου RegionalGrowthConference (RGC 2026) με συνδιοργανωτές την εφημερίδα «Πελοπόννησος», την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, ενώ συντόνισε ο Τρικαλινός δημοσιογράφος Βασίλης Αλεξίου.
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 23:01
Μεγάλη επιτυχία για τη Ζυθοποιία Πηνειού - Διεθνής πιστοποίηση AFQ για τις craft μπίρες της - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 22:41
ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα για το νέο κόμμα «ΕΛΑΣ»: «Το υποτιθέμενο νέο είναι παλιό και γνώριμο» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.05.2026 | 22:07
Σε τροχιά υλοποίησης το «Βρεφικό Πακέτο» της Περιφέρειας Θεσσαλίας - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 21:57
«ΕΛΑΣ – Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη», το όνομα του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 21:52
Τύρναβος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστά επιδόματα – Εμπλέκονται 40 άτομα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 21:35
Νέα διάταξη στην αίθουσα της δίκης των Τεμπών - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 21:30
Αλέξης Τσίπρας: Live τα αποκαλυπτήρια του νέου κόμματος-Αλέξης Τσίπρας: «ΕΛΑΣ – Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη» το όνομα του - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 19:43
Εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λάρισας για τη διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 16:23
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Δήμο Τεμπών: Νεκρός σε τροχαίο 15χρονος μοτοσικλετιστής - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 11:43
Ο προβληματισμός του Απ. Δοντά για την «κοιλάδα» data centers στη Λάρισα- θα καταναλώνει νερό όσο η πόλη της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:29
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 05:45
Μαζί με το ΟΣΔΕ στα μέσα Ιουνίου αιτήσεις για το πριμ άνθρακα 31,7 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι, 70,4 στη βιομηχανική ντομάτα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 09:46
Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Λίβυου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.05.2026 | 06:41
Αγανάχτηση για το «Μonitoring» εκφράζουν 18 συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 06:49
Θλίψη: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών ο Βασίλης Φραγκογιαννάκης, υποδ-ντης του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.05.2026 | 07:08
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας – Ε65: προς ολοκλήρωση τα έργα στο τμήμα Καλαμπάκα – Οξύνεια (video)
















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed