ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΠΕΚ: Εξαντλούνται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μετά το κλείσιμο των Στενών, χάθηκαν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Κατάρρευση άνω του 30% στην παραγωγή πετρελαίου - Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ προκαλεί ιστορική πτώση στην παραγωγή

Κατάρρευση άνω του 30% στην παραγωγή πετρελαίου - Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ προκαλεί ιστορική πτώση στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ και εντείνει τις ανησυχίες για νέο κύμα μεταβλητότητας στις τιμές ενέργειας.
Η παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ συνέχισε να υποχωρεί τον Απρίλιο, καταγράφοντας συνολική πτώση άνω του 30% από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη νέα μηνιαία έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2026, εκτιμώντας πλέον ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για περίπου 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αναθεώρηση αποδίδεται κυρίως στις πιέσεις που δέχεται η αγορά εξαιτίας της δραστικής μείωσης των ροών από τον Περσικό Κόλπο, μετά τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, μετά την ακόμη μεγαλύτερη κατάρρευση των 7,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο. Συνολικά, οι απώλειες παραγωγής από τις χώρες του καρτέλ ξεπερνούν πλέον τα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την έναρξη της σύγκρουσης, δηλαδή περισσότερο από το 30% της συνολικής παραγωγής.
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), στη δική του έκθεση που δημοσιεύθηκε επίσης την Τετάρτη, εκτιμά ότι οι συνολικές απώλειες προσφοράς από τους παραγωγούς του Κόλπου έχουν πλέον ξεπεράσει το 1 δισ. βαρέλια, καθώς πάνω από 14 εκατ. βαρέλια ημερησίως παραμένουν εκτός αγοράς λόγω του αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ.
Ωστόσο, ο IEA επισημαίνει ότι το πραγματικό έλλειμμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης παραμένει μικρότερο από ό,τι θα ανέμενε κανείς, καθώς η αγορά πετρελαίου εισήλθε στο 2026 με πλεονάζουσα προσφορά. Παράλληλα, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη ανακατευθύνει μέρος των εξαγωγών τους προς λιμάνια που παρακάμπτουν τα Στενά του Ορμούζ, ενώ παραγωγοί εκτός Μέσης Ανατολής — κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες — έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ως απάντηση στην ενεργειακή αναταραχή.
Καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της αγοράς διαδραματίζουν επίσης τα κρατικά και εμπορικά αποθέματα πετρελαίου. Παρ’ όλα αυτά, ο IEA προειδοποιεί ότι τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται πλέον με πρωτοφανή ταχύτητα, καθώς οι απώλειες προσφοράς από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ συνεχίζουν να συσσωρεύονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 250 εκατ. βαρέλια μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δηλαδή κατά περίπου 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Καθώς τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου υποχωρούν ήδη με ρυθμούς ρεκόρ, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει νέα περίοδος έντονης μεταβλητότητας στις τιμές ενόψει της κορύφωσης της θερινής ζήτησης», προειδοποιεί ο IEA στην έκθεσή του.
newmoney.gr
- ΒΟΛΟΣ | 25.09.2026 | 21:59
Γιάννης Μάγγος: Νέα ερωτήματα μετά την κατάθεση αστυνομικού στη δίκη για την υπόθεση Βασίλειου Μάγγου - ΕΛΛΑΔΑ | 25.09.2026 | 21:17
Έκρηξη στην Πλάκα: Φόβοι για μεγάλη τραγωδία, έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζεται η έρευνα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.09.2026 | 20:33
Δ. Ντογκούλης: Μόλις 30.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ έχουν οριστικοποιηθεί για την προκαταβολή (video) - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 25.09.2026 | 20:19
Εφιαλτική πρόβλεψη Μπιλ Γκέιτς: Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και θάνατο ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 20:02
Η Λάρισα γιορτάζει την επιστήμη: Η Βραδιά του Ερευνητή 2026 στον Μύλο του Παππά (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 25.09.2026 | 19:27
Βόλος: 28 σημεία παρεμβάσεων – Η αντιπλημμυρική θωράκιση μετά τον Daniel – «Το απρόβλεπτο γίνεται πλέον κανονικότητα» - ΒΟΛΟΣ | 25.09.2026 | 19:22
Βόλος: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αστυνομικός που κατηγορείται για χρηματισμό (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.09.2026 | 18:56
Κακοκαιρία: Πορτοκαλί προειδοποίηση της ΕΜΥ για βροχές και καταιγίδες - Πού θα βρέξει περισσότερο
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.09.2026 | 10:00
Τακούδης: Έρχονται δυνατές βροχές από το Σάββατο στη Θεσσαλία – «Στο επίκεντρο» η Νότια Θεσσαλία, Β. Εύβοια (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 08:36
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.09.2026 | 08:46
“Έφυγε” στα 49 του ο Θέμης Ζάχος, κτηνίατρος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πύλης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.09.2026 | 11:30
Σιτάρι ή βαμβάκι; Το κομπιουτεράκι θα αποφασίσει στον θεσσαλικό κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 09:30
Τροχαίο έξω από τη Νίκαια – Πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο ΙΧ (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.09.2026 | 08:57
Με το ντίζελ 44% πάνω αγριεύει το κόστος για τους αγρότες λίγο πριν τις σπορές, δεν αρκεί η επιστροφή στην αντλία - ΕΛΛΑΔΑ | 25.09.2026 | 14:16
Μύκονος: Καταστράφηκε το οχηματαγωγό που πήρε φωτιά εν πλω – Σώοι οι 29 επιβάτες - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 10:26
Οι αγρότες της Λάρισας απαντούν με κινητοποιήσεις στις κλήσεις σε αγροτοδικεία






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed