ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Χανταϊός: Εντοπίστηκε ο «ασθενής μηδέν» στο κρουαζιερόπλοιο – Ποιος είναι
Ο 70χρονος ορνιθολόγος πλήρωσε το πάθος του με τη ζωή του, αλλά προκάλεσε και παγκόσμια ανησυχία

Ο «ασθενής μηδέν» της επιδημίας χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius έχει ταυτοποιηθεί ως ορνιθολόγος Λέο Σχιλπεροορντ, του οποίου το πάθος για τα πουλιά φαίνεται πως του στοίχισε τη ζωή.
Ο 70χρονος και η σύζυγός του, Μίριαμ Σχιλπεροορντ, 69 ετών, πραγματοποιούσαν πεντάμηνο ταξίδι στη Νότια Αμερική. Ξεκίνησαν από την Αργεντινή στις 27 Νοεμβρίου, ταξιδεύοντας μέσω Χιλής και Ουρουγουάης, πριν επιστρέψουν στα τέλη Μαρτίου στην Αργεντινή για μια μοιραία εξόρμηση παρατήρησης πουλιών. Το ζευγάρι που καταγόταν από το χωριό Χάουλερβαϊκ της Ολλανδίας αναφέρθηκε σε νεκρολογίες που δημοσιεύθηκαν στο μηνιαίο περιοδικό του χωριού τους.
Οι δύο τους είχαν συνυπογράψει μελέτη για τις ροδοπόδαρες χήνες στο ολλανδικό περιοδικό ορνιθολογίας «Het Vogeljaar» το 1984 και είχαν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, είχαν πραγματοποιήσει μια «αξέχαστη» ιδιωτική 12ήμερη περιήγηση παρατήρησης πουλιών στη Σρι Λάνκα το 2013, όπου ενθουσιάστηκαν βλέποντας τη σπάνια κουκουβάγια Serendib Scops Owl.
Επιστρέφοντας στην Αργεντινή στις 27 Μαρτίου, οι Σχιλπεροορντ επισκέφθηκαν χωματερή τέσσερα μίλια έξω από την πόλη Ουσουάια. Η περιοχή, γεμάτη απορρίμματα και αποφεύγεται από τους κατοίκους, αποτελεί ωστόσο σημείο αναφοράς για παρατηρητές πουλιών από όλο τον κόσμο, που αναζητούν το σπάνιο λευκόλαιμο καράκαρα, γνωστό και ως «καράκαρα του Δαρβίνου», από τον διάσημο εξελικτικό βιολόγο Κάρολο Δαρβίνο που το συνέλεξε πρώτος.
Οι αρχές της Αργεντινής εκτιμούν ότι εκεί το ολλανδικό ζευγάρι εισέπνευσε σωματίδια από περιττώματα των μακρυουρών νάνων αρουραίων του ρυζιού, φορέων του επικίνδυνου στελέχους Andes του χανταϊού, του μοναδικού τύπου που είναι γνωστός για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Είναι συνηθισμένο οι παρατηρητές πουλιών να επισκέπτονται χωματερές, γιατί συγκεντρώνονται εκεί πολλά είδη», δήλωσε ο φωτογράφος και τοπικός ξεναγός Γκαστόν Μπρέτι στο πρακτορείο Ansa Latina. «Πρόκειται για ένα βουνό απορριμμάτων που σήμερα ξεπερνά κατά πολύ τα όρια που είχαν αρχικά τεθεί από τις αρχές», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, την 1η Απριλίου, το ζευγάρι επιβιβάστηκε στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius από την Ουσουάια, μαζί με 112 ακόμη επιβάτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν επίσης παρατηρητές πουλιών ή επιστήμονες. Στις 6 Απριλίου, ο Λέο ανέφερε πυρετό, πονοκέφαλο, στομαχόπονο και διάρροια. Πέθανε στο πλοίο πέντε ημέρες αργότερα.
Η Μίριαμ αποβιβάστηκε μαζί με τη σορό του συζύγου της στις 24 Απριλίου, σε προγραμματισμένη στάση στο νησί Αγία Ελένη του Ατλαντικού. Από εκεί πέταξε προς το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής με προορισμό την Ολλανδία μέσω πτήσης της KLM, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι. Το πλήρωμα την απομάκρυνε από το αεροσκάφος, καθώς ήταν πολύ άρρωστη για να πετάξει. Κατέρρευσε στο αεροδρόμιο και πέθανε την επόμενη ημέρα.
«Σαν πουλιά σε πτήση» ανέφερε μία από τις νεκρολογίες που δημοσιεύθηκαν στα ολλανδικά στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού του Χάουλερβαϊκ. «Θα μας λείψετε και οι ιστορίες σας». Τουλάχιστον επτά Αμερικανοί επιβάτες του MV Hondius βρίσκονταν στην πτήση Airlink της Μίριαμ προς το Γιοχάνεσμπουργκ στις 25 Απριλίου και έχουν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσά τους και δύο κάτοικοι του Νιου Τζέρσεϊ, αναφέρει η New York Post.
tanea.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 23:01
Μεγάλη επιτυχία για τη Ζυθοποιία Πηνειού - Διεθνής πιστοποίηση AFQ για τις craft μπίρες της - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 22:41
ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα για το νέο κόμμα «ΕΛΑΣ»: «Το υποτιθέμενο νέο είναι παλιό και γνώριμο» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.05.2026 | 22:07
Σε τροχιά υλοποίησης το «Βρεφικό Πακέτο» της Περιφέρειας Θεσσαλίας - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 21:57
«ΕΛΑΣ – Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη», το όνομα του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 21:52
Τύρναβος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστά επιδόματα – Εμπλέκονται 40 άτομα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 21:35
Νέα διάταξη στην αίθουσα της δίκης των Τεμπών - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 21:30
Αλέξης Τσίπρας: Live τα αποκαλυπτήρια του νέου κόμματος-Αλέξης Τσίπρας: «ΕΛΑΣ – Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη» το όνομα του - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 19:43
Εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λάρισας για τη διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 13:18
Βρέθηκαν αρχαία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις εργασίες εκσκαφής για τη νέα συνδετήρια πτέρυγα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 16:23
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Δήμο Τεμπών: Νεκρός σε τροχαίο 15χρονος μοτοσικλετιστής - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 11:43
Ο προβληματισμός του Απ. Δοντά για την «κοιλάδα» data centers στη Λάρισα- θα καταναλώνει νερό όσο η πόλη της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 10:48
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 16:48
Λάρισα: Συναγερμός για την εξαφάνιση ανηλίκου - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 11:16
Μεγάλη ζημιά σε αχλάδια, ροδάκινα, αμπέλια προκάλεσε η χθεσινή χαλαζόπτωση στον Τύρναβο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:29
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 21:41
Τακούδης: 28,3 χιλιοστά βροχής στο Συκούριο μεσα σε μισή ώρα χθες- μεγάλη ένταση βροχής (video)












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed